Denna artikel sponsras av författare/förlag

Keltisk mytologi, hästar och kärlek i Rebecca Dahlgrens fantasyroman

Rebecca Dahlgren, ridinstruktör och författare. Foto: Privat

Rebecca Dahlgren, till vardags hästtränare, debuterar med ung vuxen-romanen Den dolda vägen om en ung kvinna som dras in i mystiska händelser på Irland.

– Redan när jag var liten drömde jag om den gamla keltiska hästrasen connemaraponnyn, och började tidigt läsa på kring kelternas historia. Det är något djupt rotat där som alltid har fascinerat mig, berättar Rebecca Dahlgren, som driver eget företag som hästtränare och ridinstruktör.

Hon äger idag tre connemaraponnyer och flera bordercollies (även de är från Irland), så hennes barndomsdrömmar har redan slagit in på flera vis. Redan som barn älskade hon dessutom att skriva, och nu har hon släppt sin första roman – inspirerad av keltisk mytologi.

– Drömmen om att skriva har funnits där hela tiden, men tiden har inte räckt till, säger Rebecca, som trots det har hunnit med att skriva och ge ut två faktaböcker om frihetsdressyr med häst, Aktivera din häst med HorseVision (2012), samt Frihetsdressyr genom mina ögon (2019).

Tidigare drev hon också företaget VisionDesign som tog fram ergonomisk ridutrustning för hästar och ryttare. Men drömmen om att skriva en roman växte alltmer. Företaget såldes för att få loss tid till skrivandet.

– Jag ville komma tillbaka till det skönlitterära skrivandet. Det blir som en liten flykt från vardagen, att få skapa sina egna karaktärer. För mig har skrivandet inneburit avkoppling.

Hennes intention är att skriva för unga i 15-20-årsåldern, men debutboken har redan visat sig vara gränsöverskridande, en slags crossover som tilltalar läsare i olika åldrar.

– Jag ville på något sätt utforska den keltiska sidan hos mig själv och kombinera detta med all inspiration jag fick som barn när jag läste Femböckerna och Hemliga sjuan och andra ungdomsböcker som romantiserar den brittiska landsbygden, säger hon.

Den dolda vägen

Den dolda vägen

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-23
  • ISBN: 9789189179462

En bra bok ska enligt Rebecca innehålla många ledtrådar och cliffhangers. Den ska gripa tag och driva framåt. Och sist men inte minst: innehålla en bra kärlekshistoria. 

Huvudkaraktären i Den dolda vägen är 20-åriga Leija som är sugen på äventyr. Hon inser att något är annorlunda med den familj hon träffat på Irland och hon blir nyfiken, kanske framförallt på sonen Eamonn. Tillsammans dras de in i mystiska händelser som för dem till Dublin och vidare till Sverige och Gotland där många ledtrådar tycks vänta på dem. Det blir en resa full av gåtor, hemligheter, magiska väsen och en gammal profetia.

Rebecca har själv varit på Irland många gånger och berättar om hur den irländska atmosfären tilltalar henne.

– Irländarna är ett väldigt positivt folk, otroligt artiga och trevliga, och jag känner mig hemma där. De har en levande pubkultur som lockar mig, och det är spännande att besöka alla gamla borgar och slott. Och så har de ju connemaraponnyerna.

Den dolda vägen är början på en serie och planen är att det ska bli minst tre böcker. Redan nu skriver hon på uppföljaren. Hon beskriver första boken som en äventyrsroman med övernaturliga och mystiska inslag. Och hästar förstås.

– Det är mycket hästar med i boken, men man behöver inte vara hästkunnig för att läsa den. De som har suttit till häst säger dock att läsa boken känns som att vara ute på en ridtur. Det är roligt att höra, för det är just det jag försöker göra: ta med läsaren på ett uppsuttet äventyr, säger Rebecca.

Om författaren 

Rebecca Dahlgren bor tillsammans med sin make Christofer och deras två barn Jonna och Pontus vid foten av Kinnekulle. Hon jobbar heltid som hästtränare och ridinstruktör på gårdens egen firma, HorseVision Sweden AB. Rebecca har skrivit och gett ut två faktaböcker i ämnet Frihetsdressyr med häst, och släppte våren 2020 sin första roman Den dolda vägen.

Den dolda vägen

Den dolda vägen
Författare
Medverkande
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor334
Vikt370 gr
Utgiven2020-04-23
SABHc
ISBN 9789189179462
”Det sägs att Kelternas magi dog ut …” Leija kunde inte släppa tankarna från artikeln hon läst. Fanns det ännu mytomspunna varelser dolda i de dimhöljda kullarna i väst? Människor som minns berättelserna om slottet i sin prakts dagar där keltiska och nordiska riddare utbildades till att skydda sina länder? Hon måste upptäcka platsen med egna ögon. Biljetten bokas, hon ska ut på äventyr! Tillsammans med de irländska männen, Eamonn och Garbhan, möts Leija av en välbevarad hemlighet. En profetia tycks vänta på just dem. Gåtorna hopar sig och någon gör allt i sin makt för att hindra dem från att upptäcka sanningen. Den dolda vägen välkomnar läsaren in i en värld fylld av äventyr, kärlek och magiska väsen. Rebecca Dahlgren bor och verkar i Hällekis. Hon arbetar som hästtränare och ridinstruktör, på sin fritid älskar hon att skriva. Hon har tidigare gett ut två faktaböcker om Frihetsdressyr med häst Aktivera din häst med HorseVision (2012), samt Frihetsdressyr genom mina ögon (2019). Den dolda vägen är hennes debutroman.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se