Denna artikel sponsras av författare/förlag

Bengt Bjerstaf: ”Man ska må bra av att läsa min bok”

Bengt Bjerstaf. Foto: Peter Nilsson

I sin senaste roman Livet vänder blad berättar 90-årsjubilaren Bengt Bjerstaf om en företagare som motvilligt går i pension. En feelgoodhistoria om att ta tag i gamla drömmar.

Bengt Bjerstaf var över 80 år när hans första bok kom ut. Men berättandet har legat Bengt varmt om hjärtat hela livet, ända sedan barndomen som lärarson i en liten småländsk by.

– Jag var ofta ensam och blev lite lillgammal, berättar Bengt. I byn fanns en svenskamerikan som hette Kalle, dit gick jag ofta. Vi satt i kammaren och eldade i öppna spisen. Vid dessa tillfällen berättade han mycket för mig, och det har funnits med mig i hela mitt liv.

I vuxen ålder ägnade Bengt sig åt affärer och fick resa mycket. Skrivandet har dock länge legat och pockat inom honom, särskilt viljan att skriva spännande och gripande berättelser.

– På en vandring längs Kungsleden från Abisko till Kvikkjokk uppstod tillfälle att prata obehindrat med de andra i sällskapet, och vi diskuterade ofta olika önskemål i livet. Då dök det upp, min dröm om att skriva, och alla uppmuntrade mig.

Sakta men säkert började han skriva små berättelser om sina resor och upplevelser, men det var först efter att han hade gått i pension ett antal år senare som han gjorde slag i saken på allvar. Det resulterade så småningom i en roman, Lärarns pojk, som kom ut 2015. Det är inga memoarer, menar Bengt, men händelser som han hört andra berätta och några som han själv har varit med om.

– Jag var väldigt lycklig att jag äntligen fick förverkliga min dröm om att skriva en bok, säger Bengt.

Efter några år, när han hade hunnit fylla 88, började Bengt fundera på vad som hände med karaktären Olof från debutboken. Så han satte igång med en bok till. Livet vänder blad handlar om en epok i 65-åriga Olofs liv när pensionen närmar sig. Han driver ett framgångsrikt företag och vill gärna fortsätta arbeta, men omgivningen tycker att han ska överlämna verksamheten. Frun har redan gått i pension och vill att de på heltid ska ägna sig åt att resa, leva gott och umgås med barnbarnen, vilket inte lockar Olof.

– Jag har en känsla av att många män i den åldern fasar för att bli pensionärer. De ser det som förfärligt, som att livet tar slut på något sätt. Ena dagen har man värdefull kunskap, nästa dag är man inte värd någonting, säger Bengt.

Livet vänder blad

Livet vänder blad

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-26
  • ISBN: 9789189137035

Olof har vissa gemensamma drag med författaren, båda är födda i Småland och liksom Bengt sätter Olof igång med att skriva en bok.

– Livet vänder blad, och sedan får man se vad som händer, säger Bengt. Boken är en slags feelgood, när man läser den ska man må väl. Det kan vara spännande och lite tragiskt ibland, men jag skriver inte om elände. Motgångar är inget jag vill lyfta fram. En dam som lyssnat på min bok skrev att det blev många leenden och några tårar, det berörde mig mycket.

Till en början trodde Bengt att hans läsekrets var femtio plus, men det har visat sig finnas många läsare i olika åldrar som tycker det han skriver är gripande. 

– Mina böcker passar den som vill ha en stunds trevlig avkoppling och trivas en stund. Livet blir lite mer angenämt ett tag när man läser min berättelse om vad som kan hända en människa. Jag vill inte skriva om sorgligheter, min definitiva målsättning är att man ska må bra när man läser min bok, säger Bengt.

I september 2020 fyller Bengt 90 år och många i hans omgivning tycker att han ska skriva ännu en bok. Om det blir så återstår att se.

– Men jag tänker ofta på hur mycket skrivandet har gett mig och bidragit med så många värden i livet. Något har hänt i min tillvaro sedan jag började skriva, det är så positivt att få vara kreativ och berätta. Det skänker mig mycket glädje, säger Bengt och fortsätter:

– Jag har också funderat mycket på var alla tankar kommer ifrån när man skriver, kanske är det för att man har massvis av händelser lagrade i det undermedvetna. När jag skrev första boken så fick plötsligt personerna eget liv, på något konstigt sätt. De var inte överens med mig om det jag skrev! Plötsligt kom en inre röst som sa: ”Nej, det är inte alls på det viset, det är så här!” Det är en mycket speciell upplevelse när karaktärerna får liv och gör sig påminda.

Om författaren

Bengt Bjerstaf växte upp i Småland och flyttade till Göteborg som 16-åring för att studera. Under större delen av sitt yrkesverksamma liv drev Bengt Bjerstaf framgångsrikt sitt eget företag inom textilbranschen med Göteborg som bas. Idag bor han i Mölnlycke. Han debuterade som författare 2015 med romanen Lärarns pojk – minnen från Småland och släppte 2020 sin andra bok Livet vänder blad. Böckerna finns som ljudbok hos flera streamingtjänster.

Livet vänder blad

Livet vänder blad
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor237
Vikt200 gr
Utgiven2020-03-26
SABHc
ISBN 9789189137035
Olof är en framgångsrik företagare som älskar att vara mitt i händelsernas centrum. Han har fyllt 65 och framtiden ser ljus ut för hans lilla företag som expanderar för fullt. Han njuter i fulla drag av sitt arbete, samtidigt som hustrun Erika planerar att gå i pension och ser fram emot att de ska få rå omvarandra och barnbarnen som blir fler och fler. Men hur släpper man taget om ett framgångsrikt företag och ett utvecklande yrkesliv som innehåller många resor, trevliga affärskontakter och både utmanande och dramatiska delar? Olof vill inte gärna släppa taget om sitt arbete. Men när det plötsligt händer något dramatiskt på hemmafronten börjar Olofs tankar gå i en annan riktning. Tänk om han och hustrun inte har den långa härliga räcka av dagar framför sig som de trots allt ser framför sig? Och kanske ska Olof ändå ta tag i sin gamla dröm om att skriva den där boken han tänkt på så länge... Långsamt tar nya tankar form och livet vänder blad. Det här är en feel-good roman att njuta av. Vi följer Olofs tankar om livet samtidigt som årstiderna växlar och hans familj och företag genomgår olika förändringar, precis som livet självt. En härlig berättelse som innehåller såväl lugn och ro som dramatik på hög nivå.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se