ANNONS

Författaren Beate Grimsrud är död – blev 57 år

Den norska författaren Beate Grimsrud är död. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud är död vid 57-års ålder, skriver NTB.
– Beate hade en egen blick för sådant som andra inte såg. Hon kunde upptäcka saker som gick andra förbi, säger hennes svenska förläggare Charlotte Aquilonius.

Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud har avlidit vid 57 års ålder, skriver den norska nyhetsbyrån NTB. Beate Grimsrud föddes 1963 i Bærum, men har sedan 1984 varit bosatt på Södermalm i Stockholm, och skrev både på svenska och norska.

– Norge har förlorat en stor författare. Som förlag har vi även förlorat en kär vän. Vi kommer att sakna de långa samtalen, rösten i telefonen och det vakna intellektet, säger redaktionschefen för norsk skönlitteratur på förlaget Cappelen Damm, John Erik Riley, till NTB.

– Det är ett stort och märkvärdigt författarskap som utan att romantisera psykossjukdom får oss att leva med i tankar och känslor som rör sig i andra sfärer än de vanliga, säger Maria Schottenius, kulturskribent på Dagens Nyheter.

Enligt Maria Schottenius förmedlar Grimsruds konstnärliga gärning en livsenergi mot alla odds.

– En av våra mest glänsande stjärnor på den nordiska himlen har slocknat. Det är så sorgligt, säger hon.

”Unikt tonfall”

Enligt författaren Inger Alfvén, som var nära vän till Beate Grimsrud och även arbetade tillsammans med henne, hade den norska författaren en unik röst.

– Hennes författarskap var gränsöverskridande i ordets bästa bemärkelse, både fantasirikt och realistiskt på en och samma gång. Hon utvecklades så mycket som författare från de första böckerna, men redan debuten var originell, med en röst och ett tonfall som inte liknade någon annans, säger hon.

”Egen blick”

Även Charlotte Aquilonius, som var Beate Grimsruds svenska förläggare på Albert Bonniers förlag, framhäver författarens unika blick.

– Beate hade en egen blick för sådant som andra inte såg. Hon kunde upptäcka saker som gick andra förbi. Och mitt i allvaret – hennes böcker kretsar ju ofta kring det existentiella – hade hon humorn i bakfickan, säger hon till TT.

Charlotte Aquilonius säger att alla Grimsruds verk är unika, men framhåller speciellt hennes senaste roman Jag föreslår att vi vaknar.

– Hennes senaste roman gör ett helt oförglömligt intryck på läsaren. Hon var ständigt på jakt efter en kärna, och hon ställde alltid överrumplande frågor. Beate nöjde sig aldrig med svepande svar – och omvandlade de där frågorna till fantastisk litteratur som var en gåva till läsarna.

Albert Bonniers förlag gav förra hösten ut hennes bok Jag föreslår att vi vaknar som beskrivs som en roman som ”borrar djupt i existensens grundvillkor”.

– Det är mycket sorgligt. Jag blev Beate Grimsruds förläggare när hennes första förläggare Hans Isaksson gick i pension och arbetade sedan med henne från En dåre fri som utkom 2010. Det har varit en ynnest att följa Beate i hennes skrivande och bland det roligaste jag har varit med om, säger Charlotte Aquilonius till Boktugg.

Text: TT/Boktugg

Fakta: Beate Grimsrud

Beate Grimsrud, född 1963, är uppvuxen i Norge men var bosatt på Södermalm i Stockholm sedan 1984. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk som är fyllt av dramatik, poesi och humor.

Hennes barndomsskildring Jag smyger förbi en yxa, blev en stor framgång i såväl Norge och Danmark som i Sverige.

Beate Grimsrud nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris, och vann Sveriges Radios Romanpris. Tre år senare publicerade hon romanen Vad är det som finns i skogen barn?, där några av personerna från ”Jag smyger förbi en yxa” återkommer. För den fick hon Aftonbladets litteraturpris och Per Wästbergs personliga pris.

2007 kom Har någon sett mig någon annanstans?, ett drömspel i romanform som nominerades till såväl svenska Augustpriset som dess norska motsvarighet Bragepriset.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se