ANNONS

Sverige, Danmark och Norge bland de snabbast växande länderna för Book Depository

Sajten är på engelska men som du ser säljs redan böcker till Sverige (som när denna skärmdump togs).

Book Depository vill sälja fler svenska böcker på sin sajt. Sverige, Danmark och Norge är några av de länder där den Amazonägda nätbokhandeln växer snabbast.

Boktugg har redan tidigare rapporterat flera gånger om att Amazonägda Book Depository säljer mer än bara engelska böcker till den svenska marknaden.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Många svenskar har aldrig hört talas om Book Depository, men ni har redan en hel del kunder här?
– Book Depository är en ledande internationell bokhandlare med ett unikt erbjudande – över 20 miljoner titlar och fri frakt över hela världen. Baserade i Storbritannien skeppar vi böcker till 180 länder (inklusive Norden) och säljer böcker i 39 lokala valutor, däribland svenska, danska och norska kronor samt euro, säger Tom Randles, vendor manager (ungefär inköpschef) till Boktugg.
– Sverige, Danmark och Norge är bland de länder som växer snabbast för Book Depository.

Säljer ni enbart engelska titlar eller finns det redan idag svenska och danska titlar?
– Book Depository erbjuder titlar på mer än 20 språk, vilket inkluderar tusentals böcker på svenska, danska, norska och finska. Vi vill erbjuda det bredast möjliga utbudet av böcker till kunder oavsett var de befinner sig, så vi sträcker ut en hand till nordiska förlag för att bjuda in dem att samarbeta med oss och göra sina böcker tillgängliga både inom landet och till internationella kunder.

Ni skrev nyligen avtal med det största förlaget i Danmark, Gyldendal. Hur viktigt är det för er?
– Vi vill arbeta med förlag i hela Norden, både stora och små. Även om det självklart är viktigt att ha titlar från de största förlagen, vill vi även kunna erbjuda böcker från mindre förlag så att kunderna alltid kan hitta de böcker de vill ha.

Har ni lokal närvaro i andra länder än Storbritannien och finns det planer på att ha det i Sverige och Danmark?
– Vi är baserade i UK, men arbetar med förlag över hela världen. Vi beställer utifrån vad kunderna efterfrågar och levererar ordrarna, även de från nordiska länder, från vår distributionscentral i UK.

ANNONS

Det är mycket rykten och spekulationer kring Amazons ankomst till de nordiska länderna i år. Vad kan du berätta om relationen mellan Amazon och Book Depository, även om Amazon är ert moderbolag – konkurrerar ni fortfarande på flera marknader?
– Book Depository köptes av Amazon 2011 och vid sidan om vår egen sajt säljer vi till Amazons kunder globalt som tredjepartsförsäljare på Amazons marknadsplatser, säger Tom Randles.

Varför ska svenska förlag sälja sina böcker via Book Depository, vilka fördelar erbjuder ni?
– Vi erbjuder förlagen att nå internationella kunder som de annars kanske inte hade nått. Samtidigt ger vi våra kunder en one-stop-shop för konkurrenskraftigt prissatta böcker med fri frakt, oavsett om de letar efter böcker på nordiska språk eller några av de andra över tjugo språken vi erbjuder, säger Tom Randles och uppmanar svenska förlag som vill jobba med Book Depository att ta kontakt.

Svenska distributörer levererar redan idag svenska böcker till Book Depository men då skickas böckerna först till UK för att sedan skickas tillbaka till Sverige. Ett tänkbart scenario är att Book Depository kommer att samarbeta med Amazon om ett distributionscenter i Sverige/Norden framöver eller hitta en egen distributionspartner i Sverige om de verkligen vill växa på den svenska marknaden.

Sannolikt är det dock inte på svenska titlar sålda till svenska kunder i Sverige som Book Depository kan bli konkurrenskraftiga. Snarare på att leverera svenska böcker till svenska kunder utanför Sverige. Och på att leverera utländska (inte minst engelska) böcker till svenska kunder.

Än så länge är utbudet av svenska titlar ytterst begränsat på Book Depository. Egenutgivartjänsterna Blurb och BoD är två av få ”förlag” som vi kan se lägger upp större mängder nya titlar på svenska. Däremot sägs flera förlag ha skrivit avtal med Book Depository (däribland Bonnierförlagen, enligt Svensk Bokhandel). Deras titlar syns dock inte vid en sökning på böcker med svenska som språk.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se