Denna artikel sponsras av författare/förlag

Släktforskningen ledde till en historisk roman om 1600-talets Gotland

Lars Gunnar Norén. Foto: Annelie Norén

Med utgångspunkt i sin egen släktlinje berättar Lars Gunnar Norén om gotländsk kalkexport, vardagsliv och människoöden i romanen Det bleka guldet som utspelar sig på 1600-talet.

Berättelser och det skrivna ordet har alltid intresserat Lars Gunnar Norén och periodvis har han skrivit naturdagböcker och resedagböcker. Men det skulle dröja innan romanskrivandet tog fart.

– Det hela började med att jag fick ta över min mammas släktforskning år 2011. Jag blev fascinerad av att kunna följa släktlinjerna så långt tillbaka i tiden, ända till släkten Länger i Hellvi socken på 1600-talet, berättar han. 

Till saken hör att Lars som barn spenderat mycket tid på Gotland om somrarna, händelsevis i just den trakt där det senare skulle visa sig att hans egen släkt hade sina rötter. En slump eller ödet? Själv är inte Lars särskilt övernaturligt lagd utan har en mer realistisk syn på saker och ting, men han beskriver ändå upptäckten som en berusande känsla.

– Efterhand som jag började läsa på mer om lokalhistorien blev jag alltmer intresserad. I trakten fanns många spännande uppslag till berättelser. Antingen var mina egna släktingar direkt inblandade eller så stod de nära händelserna. Till slut insåg jag att det här borde man skriva ner, säger Lars.

Vad som allra först var tänkt att bli en kortare släktbok växte till ett större projekt. Efter flera skrivarkurser och en kurs i historia vid Stockholms universitet beslutade Lars att det skulle bli en roman, dock med tydliga kopplingar till verkligheten.

– Även om det är en verklighetsbaserad skildring greps jag av nerven kring att skapa fiktion. Det är förbannat kul att komma igång och skriva, när berättelsen flödar ur en. Det här är också en historia som är värd att berätta och som tack vare sin romanform kan nå en bredare och kanske framförallt yngre läsekrets än om jag hade skrivit en fackbok, säger Lars.

Han läste allt han kom över om 1600-talets kultur, bostäder, mathållning, klädedräkter, bröllops- och begravningsseder, religion, klimat, jordbruk, läskunnighet, handel, kalkhantering, hamnar, sjöfart, beskattning, maktstrukturer, rättsskipning, krig, kaperi, katastrofer och farsoter. Allt för att kunna skapa en bild av hur livet såg ut i bygden på den tiden.

– Det saknas sannerligen inte underlag för fiktion, det är lätt att brodera vidare på uppgifterna om händelser dokumenterade i arkiven. Allt i en kontext av förändrade maktförhållanden i Europa och skiftet från dansk till svensk överhöghet över Gotland. Dessa skeenden och händelser har hjälpt mig att våga dra på ganska rejält i gestaltningen.

Lars läste Karl X Gustavs revisionsbok som visar varje gårds innehav i termer av ägoslag och vem innehavaren förvärvat gården av. Han georefererade, det vill säga vred till digitalt, Mathias Schilders karta från 1694 så att den passar dagens fastighetskarta och kunde på så sätt få en hyfsad bild om dåtida Längers ägor.

Hela projektet har tagit honom runt fem år och själva boken skrevs under en längre tjänstledighet. Planen är att det ska bli en trilogi, och Lars skriver redan på den andra boken då lantmätarna kommer till ön. Carl von Linné dyker också upp på ett hörn.

Huvudkaraktären i Det bleka guldet är Jacob Länger. Han föds när boken börjar och handlingen följer honom sedan genom livet. Men även fler röster kommer till tals; Lars låter perspektivet skifta mellan en dryg handfull olika karaktärer. De allra flesta namngivna personer har funnits på riktigt.

– Jacob är bland de första i släkten som det finns någon dokumentation om. Han går in som delägare i kalkugnen och blir den första i släkten som engagerar sig i kalkindustrin, säger Lars.

Hur är det att skriva fiktion om sina egna förfäder?
– Jag vill behandla dem med respekt, säger Lars. Det gäller att hålla balansen mellan det respektfulla och ändå våga ta ut svängarna. Även om det inte finns någon risk att någon skulle protestera efter så många hundra år känns det viktigt att skildra personerna med någon form av rättvisa.

Samtidigt har Lars gjutit liv i sina karaktärer genom att i vissa fall applicera några av sina egna egenskaper eller drag från släktingar som lever idag. En annan drivkraft har varit att försöka låta kvinnor och barn ta plats på ett sätt som inte bara gör det till en i mängden av beskrivningar av förtryck.

– Det har varit ett gigantiskt projekt, inte minst researchmässigt och jag har lärt mig massor. Det känns ganska omtumlande att jag har kommit så här långt, säger Lars.

Författaren tror själv att boken kan intressera Gotlandsvänner och de som har ett intresse för historia. Han hoppas också att den ska gå hem hos de som gillar det språkliga uttrycket, i vissa avseenden är språket ganska avancerat med en del gammalmodiga ord. För att underlätta för läsarna ska han lägga ut en ordlista på sin hemsida – en sajt som Lars betraktar som ett digitalt museum och som ska fungera som ett komplement till böckerna. 

– Jag har mötts av ett otroligt positivt gensvar och redan fått några förfrågningar om att åka ut och hålla föredrag om den tidens Gotland, vilket jag ser väldigt mycket fram emot. Gotlands museum visar stort intresse och anser att boken fyller ett tomrum beträffande skönlitteratur om den aktuella tidsperioden, säger Lars.

Om författaren

Lars Gunnar Norén föddes 1957 på Lilla Essingen i Stockholm. Är bosatt i Årsta och verksam som lantmätare. Släktforskning ledde till insikter om en spännande lokalhistoria på Gotland. Efter historiestudier vid Stockholms universitet tog han modet till sig att skriva den historiska romanen Det bleka guldet mellan 2017 och 2019.

Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri

Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri
Författare
Medverkande
Förlag Karthaken
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor336
Vikt480 gr
Utgiven2020-06-10
SABHc
ISBN 9789151951614

Det är 1600-tal. Jacob Länger och hans äldre bröder har i åratal drömt om att uppföra en kalkugn på sina ägor i Hellvi på norra Gotland. Tillstånd beviljas endast av den abdikerade men ännu inflytelserika Drottning Kristina eller av hennes krigiske kusin Karl X Gustav, ständigt på nya fälttåg.

Berättelsen börjar ett halvsekel tidigare med att Jacobs farföräldrar lämnar ett utsatt isolerat läge vid havsstranden vid Sankt Olofsholm för att köpa Längers gård längre upp i Hellvi socken. Danskarna behärskar fortfarande Gotland och endast några enstaka ämbetsmän har rätten att bränna kalk för export.

Boken vänder sig till historieintresserade gotlandsvänner och till alla som gillar verklighetsbaserade skildringar kryddade med inslag av fiktion.

Lars Gunnar Norén föddes på Lilla Essingen i Stockholm 1957, bor numera i Årsta och är verksam som lantmätare. Släktforskning ledde till insikter om en spännande lokalhistoria på ön under tidigmodern tid.

-Jag ville komma historien in på livet och försöka förflytta mig till 1600-talet. Historiestudier och omfattande research gav mig modet att skriva.

Generationer avlöser varandra på Längers och alla i familjen är inte lika motiverade att påta i jorden, Visbys lockar och en familjekonflikt hotar. Svenskarna stärker greppet runt Östersjön och återtar ön efter sekler av danskt styre, dock utan vapenskrammel.

Kring mitten av seklet föds det för få barn på Längers och bristen på drängar och pigor gör det svårt att hålla jordbruk, fiske, stenbrytning och tingsåtaganden igång. Olycka och sjukdom skärper läget ytterligare, gamar kretsar kring egendomen och armodet hotar. Kloka familjemedlemmar talar klarspråk och bidrar till att utvecklingen sakta vänder åt rätt håll.

Somliga kalkpatroner investerar andras pengar i ständigt nya projekt. Några tar sig vatten över huvudet vilket öppnar möjligheter för en del gutar att skaffa andelar i bruken och ta del av utvecklingen samtidigt som de behåller en fot i det tunna jordlagret.

Möt folket på Längers och deras grannar i vardag och fest, vänskap, svek, framgång och olycka, allt i en historisk kontext som inte begränsas till lokala skeenden. Bevittna lägersmål, mordbrand, människorov och dråp och följ utgången på efterföljande ting. Läs om gudlösa präster riskfyllda sjöfärder.

Det finns en öppning mot nästa bok i en planerad trilogi.

Stor möda har lagts på research, gestaltning och miljöbeskrivningar.

»En välskriven och fängslande text. Idén att skriva om just den epoken är tilltalande, inte så mycket är skrivet om den tiden.«

Gotlands Museum


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se