Denna artikel sponsras av författare/förlag

Crister Mattsson tar med läsaren på en resa genom det forna Sverige

Crister Mattsson. Foto: Privat

I guideboken En vägvisare till det forna Sverige presenterar Crister Mattsson ett tjugotal besöksmål som alla minner om hur Sverige såg ut förr.

Sommaren 2020 kommer många att behöva styra om sina semesterplaner. Coronan har satt stopp för de längre resorna, vilket gör att vi får hitta på andra aktiviteter, i närområdet och gärna utomhus. Crister Mattssons nya bok om svenska sevärdheter från en äldre tid kommer lägligt.

– Jag skulle säga att vi ofta har underskattat de besöksmål som finns runtomkring oss, det är på något sätt lättare att längta till Provence än att längta till Österlen. Men i dessa tider finns all anledning att besöka platser i vår närhet, säger Crister Mattsson.

Han hade egentligen inte tänkt börja skriva guideböcker, men det föll sig naturligt när han flyttade till Sigtuna och började läsa på och ta foton för att kunna guida runt besökare i trakten. Materialet samlade han i en bok, En vägvisare i Sigtuna. Strax därefter skrev han ännu en guidebok, En vägvisare på Ängsö

Nu släpper han sin tredje bok i serien. Fast egentligen är En vägvisare till det forna Sverige inte riktigt en guidebok, menar han. Boken innehåller hans egna upplevelser från en resa genom Sverige sommaren 2019 och fakta är blandat med kuriosa och personliga betraktelser.

– Jag ville samla mina tankar om sevärdheterna och det växte fram en idé om att visa platser från det gamla Sverige. Boken börjar, precis som min resa gjorde, i Sigtuna – för här började Sverige. Därefter reser jag vidare genom Mälardalen och norrut utmed kusten.

En vägvisare till det forna Sverige

En vägvisare till det forna Sverige

  • Förlag: Vision & vetande
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-19
  • ISBN: 9789189203952

Totalt innehåller boken ett tjugotal platser. De flesta återfinns kring Mälardalen och norrut, men Crister gör även nedslag i andra delar av landet. Några platser härstammar från medeltiden, medan andra inte är fullt lika gamla. Men alla besöksmål är från före industrialiseringen.

– Några platser ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men alla är värda ett besök och är en påminnelse om hur Sverige såg ut en gång i tiden, säger Crister.

Han har själv besökt alla platser som presenteras i boken, och flera av dem är ovanliga och mindre kända.

– Förra sommaren upplevde jag några väldigt spännande platser som jag aldrig hade hört talas om. Till exempel finns det i Västerbotten nära Saxnäs en samisk plats som heter Fatmomakke. Det är en så kallad kyrkstad dit man åkte för att döpas och gifta sig. Just där samlades både nybyggare och samer på samma plats och i byn finns en blandning av stugor och lappkåtor, säger Crister och tillägger:

– Och visste du att Sveriges enda bevarade skolfängelse finns i Västerås?

Hans intresse för gamla platser är något som har vuxit fram med åren, parallellt med ett intresse för sitt eget ursprung och hur verkligheten såg ut före den han själv har upplevt.

– Spåren från det gamla Sverige finns kvar, om man bara tittar sig omkring. Det är spännande att åka genom Sverige och titta efter gömda vägar, när bilen gjorde sitt intåg orkade inte motorerna köra över berg utan man drog om vägarna utmed åkerkanterna istället och sprängde bort gamla vägar. Men på sina ställen kan man fortfarande se hur vägarna gick förr, mellan gårdarna.

Boken är illustrerad med många fotografier som Crister själv har tagit, men han har också använt sig av äldre kartbilder och litografier för att ge en bild av de olika besöksmålen.

– Det här är ingen faktabok utan min egen reseberättelse där jag rekommenderar läsarna att besöka platserna jag har beskrivit och uppleva det gamla Sverige, innan det blir för sent, säger Crister.

Runsten i Sigtuna. Foto: Crister Mattsson

En vägvisare till det forna Sverige

En vägvisare till det forna Sverige
Författare
Förlag Vision & vetande
GenreGeografi och resor
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor110
Vikt148 gr
Utgiven2020-05-19
SABNc.08
ISBN 9789189203952
Jag har tidigare skrivit en guidebok om Sigtuna, En vägvisare i Sigtuna, för att ha något att luta mig mot när jag fick besök. När jag fick besök från Ängsö kom frågan upp om jag inte även kunde skriva en bok om Ängsö, En vägvisare på Ängsö, blev resultatet. Nu vill jag skriva om Platser du måste besöka. Och det blev En vägvisare till det forntida Sverige. Jag tipsar i denna bok om platser där du kan se hur Sverige såg ut förr. Egentligen är denna bok flera projekt samtidigt. Jag ville skriva om olika tidsperioder och om olika delar av Sverige. Det kanske är en möjlig utveckling eller naturlig fortsättning att det i framtid innebär att jag skriver flera guideböcker. I den här guideboken har jag beskrivit platser som jag valt ut för att man kan besöka dem och se hur Sverige såg ut förr. Alla är intressanta och unika samt visar hur Sverige kunde se ut förr och fortfarande gör. Jag har själv besökt alla dessa platser och skulle vilja besöka dem igen. Vissa platser har fått mer utrymme, andra kanske bara ett omnämnande. Jag rekommenderar er att besöka dessa platser medan tid finns innan de kanske försvinner och det blir för sent.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se