Boken bakom Netflix-serien Unorthodox släpps på svenska hösten 2020 av HarperCollins

Serien Unorthodox är en originalserie från Netflix och när den släpptes våren 2020 blev den snabbt en av de mest streamade och omtalade. Den bygger på Deborah Feldmans omtalade och bästsäljande självbiografi som nu kommer på svenska. Foto: Netflix.

Unorthodox är Deborah Feldmans omtalade och bästsäljande självbiografi om uppbrottet från den chassidiska koloni där hon växte upp. Boken ligger till grund för Netflix-succén med samma namn och i höst kommer den på svenska.

– Vi är enormt glada över att ge ut Deborah Feldmans omtalade memoar på svenska. Hennes berättelse är en stark skildring av en ung kvinnas kamp för självständighet i ett närmast ofattbart slutet samhälle, mitt i myllrande New York. Det är även en berättelse om litteraturens kraft att öppna dörrar till andra världar. Delar av Netflix-serien är löst baserad på memoarerna och i boken får läsaren den verkliga historien, säger Johanna Rydergren, förläggare på HarperCollins Nordic, i ett pressmeddelande.

Deborah Feldman (född 1986) växte upp i den chassidiska Satmar-kolonin i Williamsburg i New York, en ultraortodox judisk gemenskap med strikta religiösa regler. Liksom alla flickor i gemenskapen blev hon uppfostrad till att vara from. Hon talade jiddisch som modersmål och fick bara läsa de böcker som gemenskapen godkänt. Men Deborah älskade litteratur och gömde i hemlighet undan klassiker, som böcker av Jane Austen och Louisa May Alcott. Genom dessa fick hon inblick i en annan värld och ett friare sätt att leva.

Redan vid 17 års ålder blev Deborah bortgift i ett arrangerat äktenskap och 19 år gammal födde hon en son. Sonens födsel blev vändpunkten. Hon började frigöra sig och skriva ner sin berättelse, lämnade så småningom sin man och klippte alla band till gemenskapen.

Deborah Feldman bor numera i Berlin och har inte haft någon kontakt med sin familj eller släkt sedan 2012 då boken Unorthodox kom ut i original. Serien Unorthodox är en originalserie från Netflix och när den släpptes våren 2020 blev den snabbt en av de mest streamade och omtalade. Boken klättrade åter upp på bland annat New York Times bestsellerlista, och nu kommer den för första gången ut i svensk översättning.

Hon har även skrivit en fortsättning, Exodus, som kom ut 2015 och berättar om hennes fortsatta utmaningar som ensamstående kvinna och religiös flykting. I Exodus utforskar hon sina mor- och farföräldrar under Förintelsen och de mystiska band som knyter oss till familj och religion.

Unorthodox av Deborah Feldman utkommer den 10 november på HarperCollins Nordic.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL