Serien Unorthodox är en originalserie från Netflix och när den släpptes våren 2020 blev den snabbt en av de mest streamade och omtalade. Den bygger på Deborah Feldmans omtalade och bästsäljande självbiografi som nu kommer på svenska. Foto: Netflix.

Boken bakom Netflix-serien Unorthodox släpps på svenska hösten 2020 av HarperCollins

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Unorthodox är Deborah Feldmans omtalade och bästsäljande självbiografi om uppbrottet från den chassidiska koloni där hon växte upp. Boken ligger till grund för Netflix-succén med samma namn och i höst kommer den på svenska.

– Vi är enormt glada över att ge ut Deborah Feldmans omtalade memoar på svenska. Hennes berättelse är en stark skildring av en ung kvinnas kamp för självständighet i ett närmast ofattbart slutet samhälle, mitt i myllrande New York. Det är även en berättelse om litteraturens kraft att öppna dörrar till andra världar. Delar av Netflix-serien är löst baserad på memoarerna och i boken får läsaren den verkliga historien, säger Johanna Rydergren, förläggare på HarperCollins Nordic, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Deborah Feldman (född 1986) växte upp i den chassidiska Satmar-kolonin i Williamsburg i New York, en ultraortodox judisk gemenskap med strikta religiösa regler. Liksom alla flickor i gemenskapen blev hon uppfostrad till att vara from. Hon talade jiddisch som modersmål och fick bara läsa de böcker som gemenskapen godkänt. Men Deborah älskade litteratur och gömde i hemlighet undan klassiker, som böcker av Jane Austen och Louisa May Alcott. Genom dessa fick hon inblick i en annan värld och ett friare sätt att leva.

Redan vid 17 års ålder blev Deborah bortgift i ett arrangerat äktenskap och 19 år gammal födde hon en son. Sonens födsel blev vändpunkten. Hon började frigöra sig och skriva ner sin berättelse, lämnade så småningom sin man och klippte alla band till gemenskapen.

ANNONS

Deborah Feldman bor numera i Berlin och har inte haft någon kontakt med sin familj eller släkt sedan 2012 då boken Unorthodox kom ut i original. Serien Unorthodox är en originalserie från Netflix och när den släpptes våren 2020 blev den snabbt en av de mest streamade och omtalade. Boken klättrade åter upp på bland annat New York Times bestsellerlista, och nu kommer den för första gången ut i svensk översättning.

Hon har även skrivit en fortsättning, Exodus, som kom ut 2015 och berättar om hennes fortsatta utmaningar som ensamstående kvinna och religiös flykting. I Exodus utforskar hon sina mor- och farföräldrar under Förintelsen och de mystiska band som knyter oss till familj och religion.

Unorthodox av Deborah Feldman utkommer den 10 november på HarperCollins Nordic.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL