Denna artikel sponsras av författare/förlag

André Roslund släpper sin tredje självbiografi om kriminalitet och missbruk

Kriminalitet slutar bara i kaos, menar författaren André Roslund. Foto: Privat

I sin nya true crime ADHD-bedragaren berättar André Roslund om åren 2010–2015 då han bedrev grov ekonomisk brottslighet och slutligen åkte fast. Igen.

– Jag vill berätta hur verkligheten ser ut när man lever som missbrukare och kriminell, säger André Roslund, som idag är nykter alkoholist och har avtjänat flera fängelsestraff.

I 25-årsåldern fick han boken Gå i fängelse av Lasse Strömstedt i sin hand. Det var den första bok han läste på ett seriöst sätt.

– Jag sa till mig själv: ”Jag ska fanimig skriva jag också, om vad jag har gått igenom.” Jag började, men till en början var jag jättedålig på att skriva. Jag skickade mitt första manus till ett förlag för att få synpunkter på vad jag gjorde för fel, men de svarade med att de ville ge ut boken, säger André Roslund.

Hans första bok Älsklingsgrabben släpptes 1999, och 2016 kom Ränderna går aldrig ur …. Bägge har nyligen släppts som ljudbok.

– Jag trodde att första boken var död vid det här laget, men exakt 20 år efter utgivningen gjorde Älsklingsgrabben comeback som ljudbok, det är häftigt. Det känns riktigt kul och det har triggat mitt skrivande. Jag skriver redan nu på ännu en självbiografi som ska släppas senare i år, Ett liv i missbruk och brott.

I april 2020 släpptes Andrés tredje självbiografiska true crime-bok, ADHD-bedragaren. Den handlar om åren 2010-2015 då han bedriver internetverksamhet i Malmö och vid sidan av begår tung ekonomisk brottslighet. Polisen kommer på honom, och bara dagar efter att han rest till Kina år 2013 blir han anhållen i sin frånvaro. Han stannar i Kina i sex månader innan han åker till Thailand där han spenderar nio månader. Vid det laget är han internationellt efterlyst och han grips och blir satt i thailändskt fängelse. Därefter följer fler perioder i svenska fängelser.

ADHD-bedragaren

ADHD-bedragaren

  • Förlag: Bymarken Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-06
  • ISBN: 9789198574418

Vad syftar titeln på?
– Jag är diagnosticerad med adhd och är bedragare, så det bara föll sig naturligt, säger han.

André skänker 50 procent av sina intäkter för boken till organisationen Childfriend som jobbar med en bättre tillvaro för hemlösa barn i Thailand.

– Jag har varit engagerad i dem i ett par års tid och tycker de gör ett mycket bra jobb. Det är en viktig förening, säger André.

Vad betyder skrivandet för dig?
– Det betyder så mycket, säger André eftertänksamt. Jag vill få ut vad jag har varit med om och vill varna framförallt ungdomar från att börja med alkohol, droger och kriminalitet. Det livet är ofta så romantiserat, det beskrivs som så jävla fint och häftigt. Men det slutar bara i kaos. Samtidigt är det här inga läroböcker där jag skriver hur någon ska göra. Jag visar hur trevligt och kul jag har haft, men hur det slutar i katastrof.

Idag är han nykter och han skriver i stort sett på heltid. Dessutom engagerar han sig i olika föreningar som jobbar för att motverka missbruk och kriminalitet.

– Jag får ibland prata med ungdomar som är på glid. Jag berättar hur det kan sluta, hur det med all säkerhet kommer att sluta. Och hittills är det ingen som vill göra den resa jag har gjort, och sitta inne i 15 år.

André säger att det främst är yngre personer som läser hans böcker.

– Sedan vet jag att de blir mycket lästa av människor på anstalter och häkten. Jag får höra från bibliotekarier på olika anstalter att de ofta är utlånade, och jag har själv personligen skickat böcker till många häkten.

Han försöker att vara mycket personlig när han skriver, vilket ibland är jobbigt och känslomässigt tungt.

– Mina böcker är självbiografiska och folk känner igen sig i dem, i häktestiden och på fängelserna. ”Du skriver exakt hur fan det är”, brukar jag få höra, säger André.

Om författaren

André Roslund är född och uppvuxen i Luleå. Han beskriver sig själv som författare och livsnjutare. Resor, matlagning och konst är några av hans intressen. Han har skrivit och gett ut tre självbiografier om sitt liv, och jobbar just nu på en fjärde bok. Läs mer på andre-roslund.se

ADHD-bedragaren

ADHD-bedragaren
Författare
Förlag Bymarken Förlag
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor177
Vikt335 gr
Utgiven2020-04-06
SABLz Roslund, André
ISBN 9789198574418
André Roslund har just blivit frigiven från ett långt fängelsestraff när han startar sin nya verksamhet, en sajt med fokus på hans stora intresse: kultur. Vid sidan om det nya jobbet är han i hemlighet också djupt involverad i ekonomisk brottslighet, trots näringsförbud och ständiga hot om nya fängelsestraff. I ADHD-bedragaren berättar han om hur åren 2010–2015 fylldes av kriminella affärer, missbruksåterfall och en flykt till Asien. Som internationellt efterlyst lever han ett äventyrligt liv i Thailand ända tills lagen kommer ikapp och tvingar hem honom till Sverige. André Roslund har tidigare gett ut böckerna Älsklingsgrabben (1999) Ränderna går aldrig ur ... (2016) och berättar i dem öppet om sitt liv och sin starka dragning till kriminaliteten.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se