Denna artikel sponsras av författare/förlag

Cissi Nilsson utforskar tron på undergången i sin nya roman

Cissi Nilsson. Foto: Emma Bergstrand

När månen blir som blod är Cissi Nilssons tredje roman. Handlingen präglas av psykologisk spänning, manipulation och ett bibelord om den yttersta tiden.

Cissi Nilsson arbetar som präst i Krokoms pastorat i Jämtland och har det senaste decenniet skrivit böcker på sin lediga tid. Den senaste boken När månen blir som blod är en fristående fortsättning på romanerna När häxor brinner och När kärlek kallnar. Även om alla tre böckerna kretsar kring samma huvudkaraktär kan de läsas fristående.  

Gemensamt för böckerna är att de anknyter till Bibeln på ett eller annat sätt. När månen blir som blod anspelar på en bibeltext från Johannes uppenbarelse som handlar om den yttersta tiden. Undergången har ett genomgående tema i boken. 

– Boken handlar om några människor som är intresserade av världens undergång och som verkligen tror att det ska hända, och vad det gör med de här människorna. Gränsen mellan rätt och fel börjar luckras upp när man tror så stenhårt på någonting, det blir lite som en sekt, ett slutet sällskap, säger Cissi.

Hon berättar att den yttersta tiden alltid har intresserat henne. 

– Redan som liten tänkte jag att jag levde i den yttersta tiden. Alla kristna från och med Jesu tid har trott att här och nu måste vara den yttersta tiden. Så är det även idag med coronapandemin, vi tror att nu kommer allt gå åt skogen. Det blir samtidigt ett sätt att förhålla sig till livet – att vi ska vara rädda om det vi har. Just nu tror jag många börjar fundera över hur man egentligen vill leva.

Manipulering och maktspel är också centralt i den nya boken.

– Det intressanta i berättelsen, tänker jag, är mer det psykologiska skeendet mellan människorna än själva undergångstemat. Vi kan alla påverkas, vi kan alla bli manipulerade till saker vi inte tror oss själva om.

Cissi berättar om sin skrivandeprocess som ofta börjar med en titel, så även i det här fallet.

– När jag skriver får jag en titel i huvudet, sedan går jag omkring och funderar länge, ibland flera år, på vad titeln kan betyda och vad boken kan innehålla.

När månen blir som blod påbörjades år 2012 och tog ett bra tag att skriva. Geografiskt utspelar sig boken i Åre, där Cissi själv bodde i några år.

– Redan då tänkte jag att den miljön är spännande att skriva om. Min tid där sammanföll med alpina VM 2007 och då fick jag en idé att skriva om något som händer i samband med VM, med tanke på att det samlar så mycket folk på en och samma plats. Vad skulle kunna hända under de omständigheterna?

När månen blir som blod

När månen blir som blod

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-10
  • ISBN: 9789189097100

Den röda tråden i bokserien är huvudkaraktären Julia, som liksom Cissi är präst i Svenska kyrkan. Läsaren får följa henne genom olika svårigheter och förändringar i livet. I den nya boken flyttar hon från Sundsvall till sin sambos hemort Åre.

– Julia är lite skadad från tidigare erfarenheter i livet, lite skör och ömtålig kan man säga. Nu börjar hon om på nytt med en ny kärlek. Hon vill mycket och är duktig på sitt jobb, och har också låtit jobbet betyda mycket i livet.

Det gemensamma yrket till trots har Cissi dock försökt göra Julia så olik sig själv som möjligt. 

– Självklart är erfarenheten i jobbet något jag hämtar från mitt eget liv, jag har trots allt jobbat som präst i 30 år, men vi är väldigt olika som personer, säger Cissi.

Prästyrket påverkar skrivandet på flera vis och kyrkans miljö går igen i böckerna. Det är enligt författaren själv inte heller så många författare som har skrivit om kyrkans värld från insidan, och hennes ambition är att skildra kyrkan som en modern arbetsplats.

– Personporträtten betyder också mycket för mig, säger Cissi. Jag har sett mycket under mitt arbetsliv som präst och haft inblick i människors liv. Så jag har många erfarenheter och mycket människokännedom jag kan ösa ur.

Mord, kidnappningar och försvinnanden är ingredienser som finns i många deckare. Men Cissi skriver inte deckare i ordets traditionella bemärkelse; i hennes böcker är det historien omkring våldsdåden som är det viktigaste. 

– Det är den psykologiska spänningen jag är ute efter. Jag vill utforska något när jag skriver, ställa frågor som kanske inte får svar. 

Hon anser inte att hennes böcker är blodiga. Våld finns där, men inte som en huvudingrediens.

– Jag vill inte skriva om ond bråd död som underhållning. Istället är det mina värderingar, min kristna tro och min människosyn som speglas, säger Cissi.

Om författaren

Cissi Nilsson bor i Krokom, utanför Östersund, tillsammans med sin man. Hon började skriva tidigt, redan som sexåring, inspirerad framför allt av Astrid Lindgrens berättelser. Hon jobbar som präst i Svenska Kyrkan sedan trettio år tillbaka, en miljö hon hämtar inspiration ifrån till sina deckare. Det här är den tredje boken i serien om Julia Holm. Debuten, När häxor brinner, kom 2008. 

När månen blir som blod

När månen blir som blod
Serie Julia Holm
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor348
Vikt300 gr
Utgiven2020-03-10
SABHc
ISBN 9789189097100
Ett stort ungdomsläger spårar ur. Två ungdomar försvinner och går inte att återfinna, varken döda eller levande, trots att alla resurser sätts in i sökandet. Lite senare återfinns också en av ungdomsledarna död. Prästen Julia Holm har flyttat till Åre tillsammans med sin nya kärlek, polisen Axel Eldh. Julia och Axel längtar efter en ny framtid tillsammans. För Axel blir det ett återvändande till hemtrakterna. För Julia blir det nytt jobb och ett nytt blad i livet. Hon ser en chans att skapa ett hem och en trygghet också för dottern Erika. Allt blir ändå inte som någon av dem har tänkt sig. Försvinnandena och mordet skapar djupa skuggor, i hela Åredalen och i Julias liv. Alpina VM engagerar hela bygden när allt tar en djupt personlig vändning för Julia. Tryggheten som hon längtat efter visade sig vara gjord av glas. Med de hisnande fjällvyerna som fond rullas det osannolika händelseförloppet upp. Det blir en kamp mot klockan för att förhindra katastrofen från att ta en än värre vändning. När månen blir som blod är en fristående fortsättning på När häxor brinner och När kärlek kallnar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se