Denna artikel sponsras av författare/förlag

Björn Jacobsson debuterar med spionroman om Kalla kriget

Björn Jacobsson. Foto: Privat

I sin debut Sillastryparen skriver Björn Jacobsson om en Skånebaserad spion som har i uppdrag att rapportera hem till Sovjet.

Björn Jacobsson har i många år jobbat internationellt med affärer av olika slag och bott utanför Sverige i 20 år, bland annat i Bagdad och Kiev. Han har samlat på sig gott om upplevelser från många äventyrliga resor, både privat och i jobbet. 

Nu gör han debut som författare med spionromanen Sillastryparen som utspelar sig under Kalla kriget på Österlen i Skåne.

– Jag är i den åldern att jag själv blev påverkad av kriget. Jag var värnpliktig under den tiden och var även efterinkallad. Det var ju inget egentligt krig, utan en spänning mellan öst och väst som kändes av i hela Europa, säger Björn Jacobsson.

Under en period medan Kalla kriget fortfarande pågick bodde och arbetade han i Polen, och han berättar om hur han blev kontaktad av personer som erbjöd honom att tjäna pengar som uppgiftslämnare och rapportör. Han avböjde bestämt och kontaktade svenska försvarsmakten, vilka genast plockade bort honom
ur sitt system för militära repetitionstjänstgöringar.

Idén att skriva om sina upplevelser och minnen från den tiden kom till Björn redan under 90-talet och låg länge och grodde. För 7–8 år sedan, när det återigen rapporterades om nya ubåtskränkningar från Ryssland, gjorde han slag i saken och började skriva.

– Det är aktuellt även idag att våra ryska grannar tittar på Sverige i olika avseenden. Vi har än så länge inte bemött det, men på ett sätt är det som att historien återupprepar sig.

Stora delar av boken Sillastryparen är baserad på verkliga händelser; dels sådant som Björn själv har upplevt, dels sådant han har hört talas om. Bland annat var det år 1981 en rysk ubåt som gick på grund i Karlskrona skärgård, vilket var en extremt stor händelse då det begav sig – en händelse som också skildras i boken. Flera andra händelser Björn skriver om är kopplade till verkligheten.

– I ett av kapitlen handlar det om en lastbil som spionerar på svensk militär. Det är självupplevt, jag upptäckte en gång en signalspaningslastbil från Warszawa som körde runt och spanade på vår övning, berättar Björn.

Sillastryparen

Sillastryparen

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-03-10
  • ISBN: 9789189097735

Även spionen Sillastryparen har spår av en riktig person. Det gick nämligen ett rykte bland fiskarna i Simrishamn på slutet av 70-talet att det fanns en infiltratör i trakterna.

– Det sades att det fanns någon som inte riktigt hörde hemma där. Om det är sant eller inte vet jag inte, men klart är att Sovjetunionen kartlade skånska ostkusten för invasion, det är verifierat, säger Björn.

I boken är Sillastryparen dock helt och hållet en fiktiv karaktär. Han är utbildad i sovjetiska Spetsnaz och får i uppgift att kartlägga skånska ostkusten, så han ser till att lära sig svenska i Gdansk. Han kommer till Österlen och lever och bor där genom att infiltrera sig som fiskare. ”Sillastrypare” är ett gammalt skånskt ord som betyder göteborgare, och han får smeknamnet eftersom han lärt sig tala svenska med göteborgsk dialekt.

Boken utspelar sig på skånska Österlen, där Björn själv har tillbringat många somrar som barn då hans familj skaffade sommarhus där i mitten av 60-talet.

– Jag fick många kompisar där och lärde känna lokalbefolkningen. En del av karaktärerna i boken är inspirerade av människor jag själv har umgåtts med, eller deras släktingar.

Han har fortfarande huset kvar, och det ligger i samma område som där den ryska spionen hyr sitt hus i boken.

– Där finns ett gammalt hus som stod övergivet i över 30 år, ett riktigt spökhus. Jag har lekt mycket där och känner väl till omgivningarna. Så där valde jag att bosätta Sillastryparen, berättar Björn.

Blir det en uppföljare eller har du andra skrivarplaner?
– Jag har först och främst funderingar på att skriva om något helt annat som handlar om det jag jobbar med just nu, den svenska myndighetsvärlden, säger Björn.

Om författaren

Björn Jacobsson har som affärsman bott och spenderat en stor del av sitt vuxna liv i en internationell miljö. Han tillbringar också sedan sin barndom mycket av sin tid på Österlen och sysselsätter sig gärna med segling, dykning och fiske. Spionromanen Sillastryparen är hans debutroman.

Sillastryparen

Sillastryparen
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor426
Vikt400 gr
Utgiven2020-03-10
SABHc
ISBN 9789189097735
Den sovjetiske specialutbildade GRU spionen Alexejev Rostov landstiger hösten 1979 ifrån en sovjetisk ubåt på den skånska ostkusten. Det Kalla kriget mellan öst och väst är inne i en av sina mest intensiva perioder. En tid då Svenska Marinen jagade okända ubåtar, polska tavelförsäljare sålde tavlor till Flygvapnets piloter och det stod mystiska ryska lastbilar parkerade längs Sveriges vägar. Alexejev ikläder sig rollen som svensk yrkesfi skare från Göteborg. Han får snabbt smeknamnet Sillastryparen och är verksam i denna roll under ett antal år. Samtidigt arbetar han aktivt med sitt huvuduppdrag, att genomföra en grundlig kartläggning av den svenska kusten vid Österlen. Detta som ett led i en förberedelse inför en planerad Sovjetisk invasion av Sverige. Vissa misstankar fattas efterhand av lokalbefolkningen, men Alexejev undanröjer dessa på sitt eget sätt. Även den svenska Säkerhetspolisen börjar komma honom på spåren och nätet kring Sillastryparen blir allt mer åtdraget. Skall man lyckas fånga denne, en av det Kalla krigets mest effektiva och framgångsrika spioner från Sovjet, vilken varit verksam i Sverige, eller finns det en maska i nätet? Detta är en skildring av ett antal verkliga händelser från den aktuella tiden. Dessa har bundits samman med en story, vilket vidare möjliggör att dessa händelser inte längre bör betraktas som isolerade företeelser. Det finns en sannolik och intressant samhörighet. Jag är uppvuxen i Skåne, men har spenderat en tämligen stor del av mitt vuxna liv i en internationell miljö i många olika länder och kulturer. Här har jag rest, arbetat och bott med anledning av mitt yrke som affärsman. Tillbringar idag också mycket av min tid på Österlen och har gjort så sedan min barndom. Där har man närhet till både hav och natur, vilket skapar harmoni. Jag seglar gärna, men även dykning och fiske tillhör mina favoritaktiviteter. Storyn i Sillastryparen har funnits i mina tankar sedan många år tillbaka. Det var dock först för några år sedan som jag tog tag i saken och påbörjade dess manus. Det är en skildring, vilken sammanbinder några verkliga och intressanta händelser från den aktuella tiden under Kalla krigets dagar, med ett antal påhittade episoder. Några av dessa händelser har jag dessutom själv personligen varit med om. Sillastryparen är min debut som författare. Björn Jacobsson.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se