ANNONS

Ny försäljningsrapport: ”Den värsta veckan hittills under coronakrisen”

Försäljningsutvecklingen för fysisk bokhandel jämfört med förra året ser alarmerande ut. Just påskveckan är dock inte rätt att jämföra med. Grafik: Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.

Påskveckan innebar ett försäljningsras på 44 procent jämfört med förra året, visar snabbstatistiken idag. Även nätbokhandeln tappade men påskeffekten spökar.

Det var ingen munter läsning när snabbstatistiken för förra veckans bokförsäljning dök upp i inboxen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Statistiken för vecka 15 visar att försäljning i fysisk bokhandel minskar ännu kraftigare än tidigare, motsvarande 44 procent. Även internetbokhandeln/bokklubbar visade en kraftig försäljningsminskning. Den totala försäljningsminskningen var avsevärt högre under vecka 15 än under vecka 14. Vecka 15 minskade den totala försäljningen med 24,7 procent jämfört med en minskning på 2,8 procent under vecka 14”, skriver Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen som inledning på rapporten.

Det är verkligen anmärkningsvärt att se hur internetbokhandel/bokklubbar plötsligt minskade försäljningen med 16,8 procent jämfört med samma vecka 2019 när de under vecka 14 istället visade en försäljningsökning motsvarande 13,6 procent.

Men riktigt så katastrofalt är det förmodligen inte. Årets vecka 15 innehöll nämligen påskhelgens röda dagar. Förra året låg påsken först i vecka 16. Sedan tidigare vet vi att påsken är en av årets sämsta helger för ehandel och att även de fysiska butikerna tappar omsättning eftersom man har öppet färre dagar än en vanlig vecka.

Därför blir det extra intressant att nästa fredag jämföra vecka 16 i år med vecka 16 förra året. Vi får helt enkelt ta denna veckas siffror med en nypa salt. Precis som en del förmodligen gjorde med de kokta äggen förra veckan.

ANNONS

Totalt för perioden vecka 11-15 minskade bokförsäljningen med 12,7 procent och tappet fördelades så här:

  • Fysisk bokhandel – 36,3 procent
  • Dagligvaruhandeln -17,5 procent
  • Internetbokhandeln/bokklubbar – 0,7 procent.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se