Denna artikel sponsras av författare/förlag

Förlaget Ekström & Garay växlar upp och ger ut över hundra titlar 2020

Melker Garay (foto: Niclas Kindahl) och Tomas Ekström (foto: Mia-Maria Lindberg) driver förlaget Ekström & Garay.

Melker Garay och Tomas Ekström startade förlaget Ekström & Garay vintern 2018. Förlaget växer explosionsartat och har på drygt ett år anställt 16 personer. 

Det hela började med att Melker Garay – som förutom förläggare är både författare och konstnär – skickade in sitt bokmanus till Tomas Ekströms Venaröd förlag.

– Jag kom ner till Skåne i december 2018 för att träffa Tomas och prata om boken. Vi började snacka om att det var väldigt ensamt både att vara författare och att driva förlag. Jag sa: ”Vad säger du om att starta upp något gemensamt?”

En månad senare var bolaget registrerat och de första titlarna kom ut i början av 2019. Ingen av dem hade kunnat gissa hur snabbt förlaget skulle växa. Under 2019 omsatte Ekström & Garay 2,8 miljoner kronor och på drygt ett år har de hunnit ge ut fler än 60 titlar.

– Man kan fråga sig varför vi har växt så mycket på så kort tid. Jag tror det har att göra med att vi har erfarenhet av att förlägga, vi är noggranna och tycker det är viktigt med ekonomi. Det gäller inte bara att kunna bedöma litterär kvalitet, utan ska man driva förlag måste man ha koll på det ekonomiska.

Grundarnas namn har förmodligen också spelat in. Melker har sedan tidigare byggt upp litteraturmagasinet Opulens, och Tomas har bland annat varit redaktör för Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet och skriver även han egna böcker.

– Vem man är blir viktigt när man driver förlag, folk tittar på vilka vi är som personer och vad vi gjort tidigare, säger Melker. Vi är båda runt 50 år och är entreprenörer sedan länge. Jag tror vi har det i blodet att se möjligheter. Dessutom har vi själva varit författare, så vi vet vilka vedermödor som finns.

De märkte tidigt att det fanns ett stort intresse för förlaget bland författare, och hösten 2019 började de ta in allt fler nya manus.

– Det ena ger det andra. Om man sköter allt snyggt och uppfyller det man lovat, då pratar människor med varandra och rekommenderar förlaget vidare, säger Melker och fortsätter:

– Vi vill ha en långsiktig relation till våra författare och är transparenta vad gäller både siffror och vad som händer på förlaget. Det är viktigt för oss att ha nära kontakt med författarna.

Klassiker, traditionell utgivning och hybridutgivning

Förlaget står på tre ben. Redan från början fanns en tanke om att ge ut klassiker, vilket kom igång under 2020 med Victoria Benedictssons Folkliv och småberättelser. Lagom till Bokmässan 2020 planerar de att ge ut flera verk av HC Andersen. 

Den andra biten utgörs av traditionell utgivning av nya böcker där förlaget gör en bedömning om ett manus ekonomiskt kommer att gå runt, och därefter står för hela kostnaden. Det tredje benet är en modell där författaren själv är med och finansierar utgivningen. Hittills är denna utgivning störst, mycket på grund av att det är viktigt att säkra ekonomin i uppstarten av en ny verksamhet.

Visionen är att allt efterhand öka den traditionella utgivningen och klassikerutgivningen. 

– Vi har en bred utgivning och det gäller att vara ödmjuk, för man kan inte veta på förhand vad som kommer att sälja. Det redaktionella är viktigt för oss, alla texter måste bearbetas och vi har höga textmässiga krav.

Än så länge har det blivit flest romaner, men även en ett flertal diktsamlingar och ett par barnböcker och fackböcker. Den långsiktiga planen är att gå mot ett mer traditionellt bokförlag med etablerad utgivning inom flera kategorier och genrer.

Idag jobbar 18 personer på förlaget, inklusive grundarna.

– Många förlag använder sig av frilansare och det kan vara bra i ett avseende, men vi försöker göra det mesta inhouse. Vi är måna om att informera våra anställda hur det går i förlaget, vi vill att alla ska känna stark gemenskap.

Med så många anställda kommer också möjligheten att snabbt öka utgivningen. Under 2020 planerar förlaget att släppa drygt 100–120 titlar.

– Tomas och jag återinvesterar mycket in i förlaget, i tidningen, poddar, sociala medier och novelltävlingar. Då behöver man också duktiga människor runtomkring sig, det är därför vi har anställt. Det inger respekt och visar att förlaget vill framåt, att vi vill utvecklas. ”Det händer så mycket på ert förlag”, brukar folk säga, och det stämmer. Vi vill så mycket, säger Melker.

Numera äger Ekström & Garay kulturmagasinet Opulens, som Melker Garay startade 2017. 

– Ett magasin är väldigt bra i kombination med ett bokförlag, det gör att vi har en plattform för våra författare och kan välkomna dem att skriva i magasinet.

Hur har det första året varit?
– Det är verkligen jättekul att vi har varit så pass framgångsrika första året. Varken jag eller Tomas hade räknat med att förlaget skulle växa så mycket. Det har gått så fort! Nu när vi också har anställt fler skapas enorma möjligheter. Förut var det bara jag och Tomas, nu har det blivit allvar, säger Melker och lägger till:

– Vi skulle aldrig kunna klara av det här utan våra duktiga redaktörer, formgivare och administratörer. Att vi är omgivna av så många talangfulla människor är en förutsättning för förlagets framgångar.

Om förlaget

Ekström & Garay grundades 2019 av Melker Garay och Tomas Ekström. De ger ut både debutanter, etablerade författare och klassiker. Kulturmagasinet Opulens ingår också i förlaget. Läs mer på ekstromgaray.se

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se