Q1-2020: Bookbeats intäkter ökade 79 procent – Tyskland börjar ta fart

Niclas Sandin, vd BookBeat. Foto: Andreas Carlfors

Bookbeat fortsätter växa, intäkterna ökade 79 procent första kvartalet. De två sista veckorna i mars var de bästa i företagets historia, räknat i antalet nya användare.

– Behovet av andra berättelser i vardagen än den världen tyvärr gemensamt delar just nu har nog aldrig varit viktigare för att kunna koppla av och koppla bort. Att vi noterar det högsta inflödet någonsin av nya användare i slutet av första kvartalet är ett bevis på det, säger Niclas Sandin, VD på BookBeat i ett pressmeddelande.

Ni märker inte att fler avslutar sina abonnemang som en effekt av krisen ännu?
– Vi följer detta varje dag och hittills verkar det inte så. I mars hade vi en lägre andel som avslutade kontona än samma månad 2019 på alla våra tre kärnmarknader Sverige, Finland och Tyskland. När man avslutar får användarna även svara på en enkät om vad som är skälet till att de lämnar oss där ”vill spara pengar” alltid är ett av de vanligaste, men än så länge ser vi inte att det skälet verkar öka. Det kan såklart förändras om det här drar ut på tiden, men då finns det ju möjlighet nu att nedgradera till BookBeat Basic för att spara lite pengar snarare än att avsluta, säger Niclas Sandin till Boktugg.

Innebär det att ni kommer att betala ut mer pengar i royalty för Q1 än någon gång tidigare, kör ni kvartalsvis utbetalning?
– Vi betalar generellt ut ersättningar till förlag som har direkt-kontrakt med oss varje månad, tror det är viktigt när förlagen behöver ett pålitligt kassaflöde just nu. Låter rätt konstigt att som förlag ge krediter på ett kvartal i detta läge när vi som tjänst får betalt av kunderna i förväg? Och svaret är ja, är vi fler användare och användarna lyssnar mycket blir den totala ersättningen till förlagen högre. Däremot kommer det ökade inflödet senaste veckorna främst påverka de kommande månaderna. Betyder dock inte att alla förlag får mer men de förlag vars böcker användarna valt att lyssna på kan räkna med det.

Bookbeats intäkter ökade med 79 procent under det första kvartalet 2020 i jämförelse med motsvarande kvartal 2019. Största procentuella tillväxten noterades i Tyskland, men även den svenska och finska marknaden bidrog.

”Den redan starka starten på året förstärktes under rådande Coronapandemi i slutet av mars när BookBeat noterade de två bästa veckorna någonsin sett till antalet nya användare i tjänsten”, skriver Bookbeat som omsatte 311 Mkr 2019.

Hela branschen är såklart nyfiken på hur den digitala konsumtionen av böcker utvecklas när den fysiska bokhandeln drabbats av kraftig nergång. Därför är det extra intressant med Bookbeats rapport.

Särskilt i Tyskland och Finland, som har infört lite strängare restriktioner än Sverige sett till hur människor får röra sig i samhället med anledning av Coronapandemin, noterade Bookbeat i mitten av mars initialt en viss minskning av snittlyssningen när pendlingspucklarna med lyssning antingen tidigt på morgonen eller sen eftermiddag försvann.

”Även i Sverige noterades denna effekt i mindre skala. Senare under månaden när användarna anpassat sig till den nya vardagen gick snittlyssningen upp igen, däremot jämnare fördelad över dagen när användarna istället för vid pendling lyssnade mer annan tid. Tillväxten i antalet användare och stabiliseringen av snittlyssningen medförde att BookBeat söndag den 29 mars slog rekord när det högsta antalet lyssnade timmar någonsin under ett dygn uppmättes i tjänsten”, skriver Bookbeat.

Hur gör ni själva med anledning av corona internt på Bookbeat?
– Sedan den 11 mars har hela teamet jobbat hemifrån. Både för att vi ska dra vårt strå till stacken för att begränsa smittspridningen i samhället, men även för att skydda teamet. Hittills har det fungerat över förväntan och jag är så imponerad över hur alla anpassat sig till den nya situationen som är minst sagt märklig. Våra bästa vänner har varit kommunikationsverktygen Slack och Microsoft Teams där användningen skjutit i höjden senaste veckorna, säger Niclas Sandin till Boktugg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.