Söndagstuggare:
Anders H Blomström om att våga ge ut en bok i coronatider

Anders Blomström (i mitten) har redan ett omslag till nya boken (till vänster). Även om manus skickas till traditionella förlag har han beredskap för utgivning på eget förlag. Till höger: Bokhandel i Visby testar hemliga paket i coronatider.

Hur ska en författare agera i coronatider? Anders H Blomström planerar för utgivning av nästa bok senast i höst – om inget förlag nappar ger han ut på eget förlag.

Min favoritbokhandlare, Rolle i Visby, han kämpar. Säljer hemliga bokpaket inlindat i brunt papper. Ett enda ord på paketet. Roman, deckare … Vad köparen får? Det blir en överraskning. Men billigt, det är det. 100 kronor paketet. Löjligt billigt. Precis som på Storytel. Absurt lågt. Förolämpande billigt, sett från en författares skrivarhörna.

Men sälj på du Rolle. Även av mina. Lite småsurt billigt, men det fixar jag. Vad du än gör, gå inte under!

Releasefester ställs in, föredrag avbokas. Bokhandlarna ligger näst intill folktomma. Förlagen håller igen, bantar bland sina nyutgivningar. Paniken sprider sig på skrivarsidorna på nätet.

Själv har jag nått så långt som författare att jag föreslagits till ”Årets bästa deckardebutant.” Några förlag har läst mina manus direkt, inte låtit dem ligga. Två har läst ännu en gång för att de inte kunde bli eniga. Sen skrivit vänliga refuseringsbrev. Det är att ha kommit hyfsat långt i denna hårda bransch. Fast vad betyder det, när det dräller av bra böcker som precis som mina kämpar om utrymmet? Och inte är det då någon tröst att böckerna troligen skulle antagits om det varit för tjugo år sen. Det är NU som räknas.

Jag är otålig som tur väl är, så vänta inte in de stora drakarnas refuseringar. Jag vill ha ut mina böcker nu, genast. För att en växande läsarskara väntar på uppföljaren till Eldskytten.

Jag har just skickat in nästa deckarmanus till de stora förlagen, ändå har jag redan planerat min egen releasefest. ”Skynda er om ni vill vara med på resan, för annars ger jag ut själv.” Det är budskapet i mina följebrev till de stora drakarna.

Hur kan jag vara så kaxig? För att de läsare som hittar mig överöser mig med beröm. De ber om fler böcker. Hur kan jag låta mig hindras då?

Läste en intervju med en läkare som sa att just nu skulle han gå till jobbet även om han inte fick lön. Förstår honom, för det är så det är. Det här handlar om meningen med livet. Inget mindre än så.

Min lektör Anna Gable har redan fått betalt. Sen är det dags för redaktören, sättaren, fotografen, omslagsmakarna, tryckeriet … Alla får de hyfsat betalt, utom några som varit snälla. Tack Jonas och Werner.

Men jag då? Vad får jag?

Smutsiga hjärtan blir min fjärde bok. Den andra Kattlundsdeckaren. Jag är lyckligt lottad jämfört med många av mina författarkolleger. Mina böcker säljer tillräckligt bra för att både betala sig och för att kunna lägga undan pengar till utgivning av nästa bok.

Min ersättning? Tja det är mycket långt kvar innan jag når upp till 1 kronas ersättning för varje nedlagd timme. Inte minst för att mina böcker är erkänt välforskade. Tar åratal att skriva. Många timmar blir det.

Förutsättningen för mig som egenutgivare, det är låg tryckkostnad per bok. Det blir det inte i små upplagor. Så hur gör jag? Nu när marknaden kraschat? Trycker färre? Och hamnar i ett läge där det blir näst intill omöjligt att få igen pengarna?

I helvete heller! Jag satsar. Även den här gången.

Förra boken hade betalt sina kostnader på ett knappt år. Så kommer det knappast bli den här gången. Det kan ta en evighet att slita ihop utgifterna. Men 2 000 ex per tryckning måste det bli för att det skall bli ekonomi i det hela. Kommer då kosta mig ca 15 kr per bok. Lite mer om jag väljer att trycka kartor på pärmens insida. Lägger vi på för lektör, omslag, foto, redaktör, sättning. Då blir det knappt 30 kr per ex. F-pris 150 kr. Det ger mig bra marginal för säljkostnader, bokklubbsrabatter osv.

Sen kommer det bli massor av obetalda arbetstimmar bara för att få igen investeringen. Och var fasen skall jag ha alla böckerna liggande? Kan man kanske bygga en ny soffa av boklådor? Någon som kan lagra hälften i Stockholm ett tag? 50 lådor. Gratis.

Fast jo, jag vågar!

Mitt manus går till min redaktör Caroline Grimwalker i början av maj. Tre tuffa slipningar med henne, det blir roligt. Gillar slutredigeringen mer och mer. Älskar att känna hur boken bara lyfter bit för bit. Sen sättning.

Har inget förlag hört av sig en bit in i juni, ja då beställer jag tryckning. ISBN-numret och mitt eget förlagsnamn finns redan på omslaget. Offert på tryckningen ligger. Smutsiga hjärtan kommer senast i början av augusti till Medeltidsveckan i Visby.

Kommer jag ånga mig under resans gång? Ja, många gånger. Precis som jag gjort med varje bok hittills.

Känner du en författare? Se till så författarens låga inte slocknar. För vad vore livet i Coronatider utan alla berättelserna? Det är nu det visar sig vilka vi verkligen behöver. Sjuksköterskor, läkare, städare, ambulanspersonal. Visst, så är det! Men också oss författare, konstnärer, filmskapare. För vad gör ni? Nu när ni sitter hemma? Håll avståndet när du är ute. Men glöm inte att ta en sväng förbi din lokala bokhandel. Snabbt, innan de går under. Mig hittar du lättast ute på nätet.

Om gästskribenten
Anders H Blomström
 är läraren som hoppade av för att kunna skriva deckare och romaner från 1300-talet. Han reser sommartid runt i sin husbil och säljer genom sitt Horneman Förlag.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.