Bengt Anderberg-sällskapet firar författarens hundraårsdag med jubileumsbok

Bengt Anderberg. Foto: Thure Christiansson/HT-BILD

Ett av Sveriges många litterära sällskap är dedikerat till författaren Bengt Anderberg (1920–2008) och grundades 2014. Nu släpper sällskapet sin första bok.

Bengt Anderberg var en av 1900-talets stora svenska författare och han skrev bland annat den skandalomsusade romanen Kain (1948), Amorina (1999) och många dikter och essäer. Han var redaktör för antologin Kärlek (1965–1970), radiopratare, översättare, dramatiker och krönikör.

En av Bengt Anderberg-sällskapets medlemmar är Hans Helander, som i många år har frilansat som bokformgivare, redaktör och inom reklam.

– Jag hade egentligen inte uppmärksammat Bengt Anderberg så mycket tidigare, inte förrän min gode vän Uno Rodin grundade sällskapet år 2014. Då fick jag upp ögonen för författarskapet, och jag är särskilt förtjust i essäsamlingarna Under molnen och Efter naturen, berättar Hans.

Bengt Anderberg-sällskapet har idag omkring 70 medlemmar, en blandning av författare, akademiker, journalister, vänner till författaren och andra.

Vad gör man egentligen i ett litterärt sällskap?
– Det kan nog skifta ganska mycket, säger Hans. Vissa av sällskapen är väldigt stora med många medlemmar och har resurser att ge ut omfångsrika böcker. Men de är kanske snarare undantag, de flesta sällskapen är som vi – en grupp människor, samlade kring en älsklingsförfattare, som jobbar med ganska begränsade resurser för att sprida och hålla liv i litteraturen. 

Sällskapet ordnar en del sammankomster och studiecirklar kring Anderbergs böcker, och medverkar på mässor. De bedriver ingen intensiv verksamhet, utan allting bygger på att de intresserade drar igång initiativ. Allt arbete utförs ideellt.

En ambition är att ge ut Bengt Anderbergs böcker på nytt, men än så länge saknas pengar och dessutom ligger rättigheterna hos ett bokförlag och hos Anderbergs efterlevande. I dagsläget finns bara ett fåtal av författarens texter i handeln, däribland barnboken Niklas och Figuren, med vilken han vann Bonniers barnbokstävling 1950 i konkurrens med över 200 andra författare.

– Bengt Anderberg var kolossalt nyfiken och hade ett gigantiskt bibliotek som han tydligen nästan levde i, säger Hans. Han är en väldigt speciell författare, jag känner inte till någon som liknar honom. Han skrev små betraktelser, korta noveller, dikter och essäer, ofta sprungna ur hans egna läsupplevelser. Det är väldigt stimulerande, han skriver trevligt och lätt, som ett friskt källvatten.

För den som inte läst honom tidigare är essäsamlingarna den absolut bästa starten, menar Hans, som också anser att många av Bengt Anderbergs texter är aktuella idag.

– Han är väldigt samhällsmedveten och får på ett elegant sätt läsaren att börja fundera. Han var uttalad pacifist och socialist, världens tillstånd var en drivkraft hos honom.

Bengt Anderberg i sin bokhörna. Foto: Bengt Anderberg-sällskapet

Bengt Anderberg var även en uppskattad radioröst och gjorde korta program ihop med Per Runesson under många år.

– Lite äldre personer kommer väl ihåg honom från radion, han var rolig att lyssna på, ungdomlig i framtoningen, ivrig och välformulerad. Jag tycker att man skulle sända programmen igen nu under jubileumsåret, jag tror det skulle uppskattas.

Jubileumsboken Lärdare än djävulen och frommare än änglarna innehåller elva texter om Bengt Anderbergs litteratur av elva olika skribenter, bland annat Dag Hedman, Per Runesson, Aino Trosell och Eva Runefelt. Arbetet med boken pågick under ett drygt år efter det att idén kom upp om att publicera något till Anderbergs hundraårsdag, den 17 april 2020.

Är detta er första publikation?
– Ja, och det var en kraftansträngning. Vi fick hjälp av Svenska Akademien och Wilhelm och Martina Lundgrens stiftelser för att ha råd att ge ut den, allt arbete med boken har skett ideellt. De som var intresserade av att medverka hade fria händer med sina texter, och jag har formgett boken. Sedan har vi hjälpts åt att marknadsföra den och sälja in den till lokala butiker.

Under våren 2020 hade sällskapet planerat ett program med anledning av hundraårsjubileet och boksläppet. Men på grund av situationen med coronapandemin skjuts allting upp.

– Det kan inte hjälpas. Förhoppningsvis kan vi komma igång igen till hösten.

Sällskapet har dessutom instiftat ett pris, Bengt Anderberg-priset, som tilldelas en kulturskribent eller författare som är litterärt verksam och jobbar i Bengt Anderbergs anda. Årets pristagare är Lena Andersson (Egenmäktigt förfarande, Sveas son: en berättelse om folkhemmet). Priset består av 10 000 kronor och en ask av Bengt Anderbergs favoritchoklad.

– Bengt bodde på Bornholm från 1970 till sin död och fick upp ögonen för en speciell dansk chokladsort, så pristagaren får en ask av den också. Vi har ganska vida ramar för priset och det är inga svårigheter att hitta värdiga pristagare, säger Hans.

Prissumman är i stort sett en gåva från medlemmarna. 

– Det finns ingen stor kassa att ösa ur, det bygger helt och hållet på ideella insatser precis som sällskapets arbete i stort. Men det har gått bra hittills, säger Hans.

Läs mer om Bengt Anderberg-sällskapet på deras hemsida bengtanderbergsallskapet.se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL