Göteborgs bibliotek erbjuder hemleverans till 70-plussare i påsk

Biblioteken i Göteborg fick en bra idé. Låntagare som är över 70 år kan beställa hem bokpåsar för att ha något att göra över påsken. Foto: Istock

Biblioteken i Göteborg erbjuder hemleverans av bokkassar till sina äldre låntagare inför påsken. Låntagaren väljer ett tema och sedan gör bibliotekarierna ett urval.

Då Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma vill biblioteken i Göteborg stötta sina låntagare genom att skicka hem färdiga bokpaket. Hela nästa vecka, från måndag 30 mars till och med söndag 5 april, kan den som är 70 år och äldre, bor i Göteborg och har ett bibliotekskort, kontakta biblioteken i Göteborg och göra beställningar på en bokkasse.

– Eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är 70 år och äldre att stanna hemma vill vi hjälpa våra låntagare att låna böcker. Dels har de ju ingen möjlighet att ta sig till sitt bibliotek och då erbjuder vi oss att leverera böcker hem till dem istället. Dels är läsning ett väldigt fint sätt att under en stund ta sig ur sin ensamhet, bryta sin isolering och möta karaktärer, uppleva spänning, förkovra sig eller lockas till skratt, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg i ett pressmeddelande.

Låntagaren beställer ett tema eller efter ett intresse. Det kan vara både skönlitteratur eller facklitteratur/hobby (trädgård, träning, matlagning). Bibliotekarierna väljer sedan ut och gör i ordning en bokkasse på upp till sju böcker. Kassen levereras hem lagom till påsk så att den långa påskhelgen med eventuellt uteblivna kalas och besök kan berikas med läsning.

Från måndag den 30 mars kan låntagarna i Göteborg beställa en bokkasse, antingen via telefon: 031-368 34 00, via mejl: bokkasse@kultur.goteborg.se eller i ett formulär på: stadsbiblioteket.nu/bokkassen-kommer/.

De flesta bibliotek i Göteborg har också sedan en tid färdiga bokpaket eller temakassar i närheten av entréerna för de låntagare som inte vill gå omkring i lokalerna eller stanna längre än nödvändigt.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL