Denna artikel sponsras av författare/förlag

En klassisk kamp mellan gott och ont i J.F. Wrens fantasyserie Sägnen om Amornia

Författaren J.F. Wren. Foto: Privat

I J.F. Wrens fantasyböcker får en helt vanlig 15-årig tjej tillgång till en magisk värld genom en portal i en gammal stenbro. Hur berättelsen kom till är minst lika magiskt.

Efter en allvarlig olycka år 2009 hamnade Johan på intensiven där han blev kvar i sex månader. Större delen av tiden på sjukhuset var han sövd. 

– Jag överlevde trots att jag inte borde ha gjort det, säger han. Och när jag vaknade fanns den här berättelsen i mitt huvud. Det låter som värsta magin. Jag brukar inte vara den som tror på konstiga saker, men jag har ingen aning om var berättelsen kom ifrån.

Han hade läst mycket fantasy tidigare i livet, men aldrig skrivit någonting själv och inte heller haft lust att göra det. Men nu plötsligt hade han en historia som ville bli skriven. Och en central del i berättelsen skulle utgöras av en gammal stenbro vid Hova som syns från motorvägen mellan Örebro och Göteborg.

– Bron är själva nyckeln till storyn. Jag hade ingen anknytning till den där bron mer än att jag hade åkt förbi den. Det finns mycket finare stenbroar här i närheten, men det skulle vara just den bron av någon anledning.

Stenbrons hemlighet

Stenbrons hemlighet

  • Förlag: Whip Media
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-02-26
  • ISBN: 9789188813800

Johan började skriva och lärde sig efterhand om både skrivteknik och utgivning. Den första boken Stenbrons hemlighet gav han ut själv 2018 genom ett egenutgivarförlag, men sedan fick han kontakt med Whip Media när ljudboken skulle tas fram. Där gavs boken ut igen, omarbetad och med nytt omslag, följt av bok nummer två i serien, Den röda spiran.

Ska det bli fler böcker i serien?
– Ja, historien är inte avslutad och jag får många mejl från läsare som undrar när fortsättningen kommer. En dam i Skåne har varit på mig en gång i månaden ända sedan hon läste den första boken, säger Johan och berättar att nästa bok kommer att heta Silverdrakens återkomst.

I första hand riktar sig böckerna till ungdomar och unga vuxna, men enligt författaren har många som är betydligt äldre läst och uppskattat serien.

– Jag fick ett mejl från en grusbilschaufför vars barnbarn hade tjatat på honom att lyssna på min första bok. Först vägrade han lyssna på ”sånt trams med trollkarlar” men han blev övertalad och var helt häpen över hur bra han tyckte boken var.

Den röda spiran

Den röda spiran

  • Förlag: Whip Media
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-01-28
  • ISBN: 9789188945815

De båda böckerna finns i alla format. Frans Liljeroth har läst in ljudböckerna, vilket Johan är väldigt glad för. En bra ljudbok är avgörande för att slå igenom idag, menar han. Illustratören Anton Tolstobrov från St Petersburg har gjort bokomslagen och illustrerat karaktärerna, som finns att se på sajten amornia.se. Dessutom är det nyligen klart att den första boken Stenbrons hemlighet kommer att översättas till engelska och beräknas vara klar i september.

Huvudkaraktären Agnes tillhör en särskild släkt där kvinnorna blir tilldelade sin kraft när de fyller 15. Hon blir introducerad till magin och världen Amornia av sin farmor. Agnes magiska krafter är att kunna styra objekt med tanken, till exempel att skjuta pilbåge och få pilen att flyga dit hon vill. Hon har också telepatiska förmågor.

– Jag har läst en del fantasy genom åren och det är i de allra flesta fall en kille som är hjälten. Så jag ville prova att svänga på det, säger J.F.

I fantasivärlden Amornia råder en slags ständig medeltid. Världen är skapad av något som Johan kallar för Sinnena, och genomsyras av magi. En sammanslutning i Sverige har länge haft förmågan att kunna resa dit genom olika portaler. 

– Det finns en karta över världen också, jag tycker det hör till fantasygenren. Det gör nog att det är lite enklare att hänga med, och många verkar uppskatta kartan.

Storyn är en klassisk kamp mellan gott och ont, där ett av länderna i Amornia försöker ta makten. Det blir Agnes uppdrag att stoppa antagonisten Naz-Halham.

– Serien kan erbjuda en slags verklighetsflykt ifrån allt elände som finns på riktigt. Bland annat därför erbjuder vi just nu alla att ladda ner första eboken gratis från förlagets hemsida, med tanke på alla som sitter i hemkarantän under coronakrisen och behöver sysselsättning. Det är kul att göra något som kan vara till glädje för andra, säger Johan.

Här finns eboken Stenbrons hemlighet att ladda ner gratis.

Om författaren

J.F. Wren bor i Örebro. Han debuterade 2018 med Stenbrons hemlighet och har sedan gett ut uppföljaren Den röda spiran. Läs mer om Sägnen om Amornia på www.amornia.se.

Den röda spiran

Den röda spiran
Serie Sägnen om Amornia
Författare
Förlag Whip Media
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor413
Vikt514 gr
Utgiven2020-01-28
SABuHc
ISBN 9789188945815
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Agnes satt med tårarna rinnande nedför kinderna. Farmoderns blodiga huvud vilade i hennes knä. Hon hade lyckats stoppa blodflödet, men hon kunde knappt märka någon puls. Bredvid låg Knox, bror till Emiren av Thulisens framlidna hustru. Den gamle sjömannen var medvetslös, men andades med jämna tag.

Ett dovt rött ljus pulserade i den annars helt mörklagda kammaren. Ljusspelet växlade i styrka som om tingesten som utsöndrade det levde. Vid perioderna av blinkande kunde man skymta två konturlösa varelser vid dörren in till kammaren. De verkade vara oformliga och såg ut att vara täckta av veckogammal aska.

Den röda spiran är andra delen i Sägnen om Amornia. En spännande och fantasieggande berättelse om kungar, magiker, gudar och en helt vanlig flicka som får vara med om en resa som igen annan.

Den första boken Stenbrons hemlighet fick ett varmt mottagande av såväl läsare som kritiker. Bokbloggaren @hakans.hylla kallade den En klassisk portalfantasy som brinner av berättarglädje och @bettan_bokprataren beskrev den med Mystik, spänning och karaktärer att älska. Lysande debut.

Stenbrons hemlighet

Stenbrons hemlighet
Serie Sägnen om Amornia
Författare
Medverkande
Förlag Whip Media
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor399
Vikt500 gr
Utgiven2019-02-26
SABuHc
ISBN 9789188813800
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

I  sin säng hemma i Bromma vaknade Agnes med ett ryck, något hade väckt henne. Försiktigt smög hon fram till fönstret och kikade ut bakom gardinen. Mörkret var kompakt. Något gult glimmade till bakom den lilla syrenbusken. Vad var det? Agnes blundade en kort stund och öppnade sedan ögonen igen. Det gula skenet var borta.

I Nazarien gick den mörke despoten omkring i sitt svarta palats. Naz-Halham var ursinnig. Än en gång hade hans utsände misslyckats, men den här gången skulle han få sitt straff. Imorgon skulle Naz-Halham personligen skära ut hjärtat ur mannens bröst och offra det. Den allt mer vansinnige kungen fick ett demoniskt leende på sina stela läppar.

Stenbrons Hemlighet är den första delen i serien Sägnen om Amornia. En spännande och fantasieggande berättelse om kungar, magiker, gudar och en helt vanlig flicka som får vara med om en resa som ingen annan. 

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se