Denna artikel sponsras av författare/förlag

Sigtunas historia och nutid levandegörs i Crister Mattssons bok

Crister Mattsson. Foto: Privat

Det förväntade i Sigtuna är en okonventionell bok som innehåller en blandning av fakta och fiktion. Den röda tråden är hur en stad, närmare bestämt Sigtuna, skapas.

Crister Mattsson bor i Sigtuna och har skrivit flera böcker om staden, både en guidebok (En vägvisare i Sigtuna, 2018) och en roman (Det oväntade i Sigtuna, 2019). I sin nya bok, Det förväntade i Sigtuna, utforskar han vad som egentligen utgör en stad. Det gör han genom både fiktiva och faktabaserade nedslag, blandat med egna reflektioner.

– Många som läser boken kan inte bestämma sig för vad det är för något. Är det historia, fakta eller en roman? Jag kan inte hjälpa till, definitionen ligger i betraktarens ögon. Jag vill helt enkelt berätta historien om hur en stad uppstår, säger Crister Mattsson.

Han beskriver sin bok som en berättelse om staden Sigtuna, Sveriges första stad. I den berättelsen ryms mycket. Det fornnordiska, medeltiden och kyrkorna. Stadens tusenåriga historia.

– Sigtuna är en av de få platser i Sverige som planerades som stad, egentligen den enda. Det fanns inga städer på medeltiden. Men i Sigtuna bodde en vikingahövding som blev kristen, Olof Skötkonung, och lät bygga en kyrka. Han ville ha sina närmaste män nära till hands, så alla fick varsin tomt utmed Stora gatan, den första gatan i Sigtuna som finns kvar än idag, berättar Crister.

Helgonet Anna av Novgorod kommer från Sigtuna. Berättelsen handlar också om henne, eller om Ingegerd Olofsdotter som hon hette från början, innan hon utvandrade till Ryssland och sedermera gick i kloster. Det påstås att hon visar sig i staden när oroliga saker sker. (Märkvärdigt nog bor det idag många som heter Anna i Sigtuna. Är det ett sammanträffande?)

I de delar av boken som berör nutiden får läsaren en inblick i hur kommunen Sigtuna är uppbyggd, hur politikerna jobbar i kommunfullmäktige, de olika lärosätena och andra institutioner och personer som präglar staden.

Det förväntade i Sigtuna

Det förväntade i Sigtuna

Alla visste att det skulle ske ett mord och de flesta när det skulle ske och var. De flesta hade också sina egna teorier om den kommande händelsen, men ingen vare sig kunde eller ville förhindra det. Berättelsen handlar om hur en stad skapas och är en fristående fortsättning på ”Det oväntade i Sigtuna”. Läs mer »

Det förväntade i Sigtuna kan ses som en fristående fortsättning på romanen Det oväntade i Sigtuna. Samma huvudperson, som i den första boken blev pensionär och flyttade till Sigtuna, återkommer även i denna bok, men i en helt annan kontext.

– Jag fick idén till boken när jag blev kontaktad av en grupp som kallar sig för Sällskapet Deckarvännerna, de ville komma till Sigtuna och ha en guidad tur i stan. Så jag tog emot det gänget på 70 personer och det hela avslutandes med en gemensam lunch. Då bestämde jag mig för att skriva en fortsättning.

Boken är fragmentarisk och består av en mängd kortare sägner och historier, både historiska och nutida. Parallellt med detta rör sig i periferin ett fiktivt omen: det kommer att ske ett mord, alla vet när och var, men ingen vet vem som är offret eller förövaren.

– Jag har gjort mycket efterforskningar. Två tredjedelar av boken handlar om sådant som jag inte själv kan ha upplevt, och där har jag använt mig av olika källor. Allt detta har jag knutit ihop med egna funderingar. Mina filosofiska utläggningar är kommentarerna som binder samman avsnitten, säger Crister och fortsätter:

– Nu på senare år reser jag inte lika mycket som jag gjorde förr, men när jag jobbade tillbringade jag mycket tid på flygplatser och hotell. Då gjorde jag ofta anteckningar på baksidan av kvitton, allt ifrån enstaka fraser och reflektioner som dök upp. Det har delvis legat till grund för den här boken.

Om författaren

Crister Mattsson har under många år varit verksam på ett forskningsinstitut med fokus på frågor om hur bredband påverkar samhället. Crister har också varit engagerad som rådgivare åt kommuner och regioner inom både Sverige och EU. Crister är även en ofta anlitad föredragshållare och har hållit presentationer på många platser och ett stort antal universitet.

Det förväntade i Sigtuna

Det förväntade i Sigtuna
Författare
Förlag Vision & vetande
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor137
Vikt210 gr
Utgiven2020-03-04
SABHc
ISBN 9789189161351
Alla visste att det skulle ske ett mord och de flesta när det skulle ske och var. De flesta hade också sina egna teorier om den kommande händelsen, men ingen vare sig kunde eller ville förhindra det. Berättelsen handlar om hur en stad skapas och är en fristående fortsättning på ”Det oväntade i Sigtuna”. Boken utspelar sig i Sigtuna och börjar med vikingatiden fortsätter med den kristna medeltiden och slutar med en händelse i nutiden som också är författarens egna betraktelse över samhällets tillstånd. Staden har sett likadan i över tusen år och varje tidsålder har satt avtryck i stadsbilden. Boken innehåller en historisk beskrivning av Sigtuna. Författaren har också gett ut guideboken: En vägvisare I Sigtuna
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se