Denna artikel sponsras av författare/förlag

Barnboksförfattaren Kenneth Pettersson: ”Högläsning för barn är otroligt viktigt”

Kenneth Pettersson har skrivit barnböckerna om Tjabo och hans vänner. Foto: Therese Maurin

Högläsning ligger Kenneth Pettersson varmt om hjärtat. Han är ofta ute i skolor och läser ur sina illustrerade kapitelböcker, som är baserade på den verkliga hunden Tjabo.

– Efter en tidig pension vid 55 år kändes livet ganska innehållslöst utan några direkta intressen. I snabb följd köptes både båtar och Jaguarbilar och med det vaknade mitt intresse för att vara med och påverka, berättar Kenneth.

Han hade jobbat i ett amerikanskt företag som han startade upp tillsammans med tre goda vänner, men de hamnade i IT-krisen och en tidig pension blev lösningen.

– Jag hade så lite att göra och var uttråkad. Mina barnbarn hade tjatat på mig att jag skulle skriva egna böcker, för de tyckte att jag hade så mycket fantasi och alltid berättade så bra historier.

Kenneth började skissa på några barnböcker och huvudkaraktären baserades på hunden Tjabo, familjens egen hund. Efter några år, då Kenneth hade gått skrivarkurser och lärt sig om berättarteknik och finslipat sina manus, blev det år 2012 verklighet av den första boken, Tjabo och hans vänner. Därefter har det blivit ungefär en ny bok vartannat år.

Böckerna är illustrerade av Cecilia Englund och skrivna som en serie, även om de är enskilda äventyr. Samma figurer dyker upp i alla böckerna, men det är separata äventyr.

– Riktiga Tjabo gick bort tre månader efter att första boken kom, han blev 15 och ett halvt år. Men nu har vi hans lillebror Sune, som ofta följer med mig på författarbesök och är mycket populär bland barnen. Jag har skrivit in Sune också i böckerna nu, fast han är lite yngre och busigare i böckerna än i verkligheten, säger Kenneth.

Kenneth med hunden Sune, lillebror till Tjabo. Foto: Privat

Kenneth hämtar inspiration bland annat från sin egen barndom.

– Handlingarna bottnar delvis i mina egna äventyr och de pojkstreck jag och mina kompisar hittade på som barn. Men alla karaktärer i mina böcker är djur – mest hundar, men även en del andra djur dyker upp.

Ett stort sidonöje är att åka runt på skolbesök och läsa högt i klasser. Under åren 2017–2018 läste Kenneth för omkring 3 000 barn i 100 klasser runt om i Storstockholm och Dalarna.

– Känslan av att få sitta och läsa högt ur sina egna böcker för 25–30 barn går knappt att beskriva. Barnen ställer massa roliga frågor och vill veta mer om mig, hur gammal jag är och om jag är en morfar och allt möjligt. Och så vill de veta om historierna har hänt på riktigt. De är så spontana, och det är kul att få omedelbar respons.

Tjabo och hyttans hemlighet

Tjabo och hyttans hemlighet

  • Förlag: Kepeassist
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-23
  • ISBN: 9789163923913

Att skriva för barn medför dock en del utmaningar, menar Kenneth. Han är mån om att alltid förklara svåra ord. Det är också viktigt att boken tilltalar minst två generationer, en vuxen och ett barn, för att den ska bli köpt eller läst. 

– Jag har alltid en röd tråd och försöker lyfta fram ett budskap eller ordspråk i var och en av böckerna, till exempel ”En för alla, alla för en” eller ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”. I den senaste boken Tjabo och hyttans hemlighet är budskapet ”Allt är inte guld som glimmar”.

I oktober 2019 kom den fjärde boken i serien om Tjabo, Tjabo och hyttans hemlighet. Den utspelar sig i gamla bergsmannatrakter fulla med gamla hyttor och nedlagda gruvor. I trakten finns många gamla skrönor om folk som jobbat i gruvorna sedan mitten av 1600-talet. Hur tragiska olyckor drabbat de som jobbat där och hur de fortfarande är instängda och att ortsbefolkningen har respekt för sin historia. 

– I en miljö som denna finns det så klart mystiska troll och andra väsen som jag ville gestalta med lite fantasi, säger Kenneth, och berättar att Tjabo och hans kompisar ställs inför prövningar men att deras list, vänskap och mod håller ihop dem.

Böckerna passar fint för barn i både låg- och mellanstadiet, och som högläsningsböcker för ännu yngre barn.

– Många barn lär sig läsa tidigt, men högläsning är så himla viktigt idag. Högläsning för barn är tyvärr något som har fått stryka på foten, föräldrar jobbar mycket och orkar eller hinner inte läsa för sina barn. Vi läser väldigt mycket mindre högt idag, och det är inte bra när det kommer till exempelvis ordförståelse. Barnet kommer till korta på sikt och det hämmar språkutvecklingen. 

Själv tjänar han inga stora pengar på sitt författarskap, men han vill engagera sig i barns läsning och försöka dra sitt strå till stacken.

– Det är viktigt för mig att kunna bidra på mitt eget vis. Jag tycker det är jättekul att skriva för barn och få möta mina läsare ibland, de är så ärliga och uppriktiga. Från dem får man alltid höra sanningen, säger Kenneth.

Om författaren

Kenneth Pettersson bor med sin fru Ann och hunden Sune i Kungsängen, norr om Stockholm. Han har ett stort bilintresse och sitter i styrelsen för en av Sveriges största bilklubbar. 2012 debuterade han som författare med barnboken Tjabo & hans vänner, baserad på familjens hund Tjabo. Ytterligare tre kapitelböcker om Tjabo har kommit ut sedan dess. Han har även en Facebooksida om sitt författarskap: Tjabo och hans vänner.

Tjabo och hyttans hemlighet

Tjabo och hyttans hemlighet
Serie Tjabo & hans vänner
Författare
Medverkande
Förlag Kepeassist
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor48
Vikt328 gr
Utgiven2019-10-23
SABHcf
ISBN 9789163923913
Tjabo har fått höra att tre av hans bästa kompisar uppe vid sommarstället i Västansjö i Dalarna har försvunnit spårlöst. Polisen i trakten har spärrat av området kring den gamla mulltimmerhyttan med blåvita plastband. Tjabo, lillebror Sune och deras hundkompisar Persson och Baltazar från Kungsängen, som är på besök, bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Märkliga saker händer under deras försök att hitta sina försvunna kompisar. De överraskas av Norrbotrollet, trollen i Östanbjörka och den mäktiga Sunnansjöhäxan.

Tjabo & hans vänner på Döskalleberget

Tjabo & hans vänner på Döskalleberget
Serie Tjabo & hans vänner
Författare
Medverkande
Förlag Kepeassist
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor46
Vikt348 gr
Utgiven2016-12-08
SABHcf
ISBN 9789163923906
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Nu är den här, tredje boken i serien om hunden Tjabo & hans vänner. Tjabo & hans vänner på Döskalleberget är en fristående berättelse med nya, spännande äventyr för Tjabo och hans hundkompisar, Persson och Baltazar. Med på äventyret är nu även Sune, Tjabos jobbiga lillebror som hela tiden hittar på en massa bus. En dag bestämmer sig hundarna för att leka bergsklättrare på Döskalleberget. Ett berg, som är så högt och farligt, så om man ramlar ner . . . blir man . . en döskalle. På vägen mot den livsfarliga klättringen på Döskalleberget, ska de också klara av farorna på och kring Grodängarna och Ödledammarna. Under alla tuffa äventyr får Tjabo och hans vänner lära sig hur viktigt det är att alltid hjälpa varandra, en för alla, alla för en. "Hans uppspärrade ögon lyste av skräck. Bara huvudet var ovanför vattenytan. Han var livrädd och simmade med stressade benrörelser i full fart mot den branta ängskanten på ån.Det var för brant, han kom inte upp. Han simmade vidare, rakt in i en vassrugg full med dunhammare, stora bruna cigarrliknande växter."

Tjabo & vargarna

Tjabo & vargarna
Serie Tjabo & hans vänner
Författare
Medverkande
Förlag Kepeassist
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor54
Vikt282 gr
Utgiven2015-01-19
SABHcf
ISBN 9789163766305
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Bokens karaktärer är väldigt pedagogiskt beskrivna med utseendebeskrivningar och intressanta särdrag. Som en röd tråd genom boken slingrar sig betydelsen av att ha vänner, inte bara inom kretsen av hundar. I boken får vi följa hur Tjabo blir vän med en bäver, får och en stor varg. Fantasin får också stor hjälp av alla underbara illustrationer. Samspelet mellan djuren är fascinerande när deras liv utsätts för dödlig fara. Deras mod och list sätts på stora prov när kvällen närmar sig natt och mörkret lägger sig som ett lock över naturen och alla faror.

Tjabo och hans vänner

Tjabo och hans vänner
Serie Tjabo & hans vänner
Författare
Förlag Kepeassist
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor48
Vikt132 gr
Utgiven2012-02-16
SABHcf
ISBN 9789197957946
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Följ med in i en helt annan värld, hundarnas värld med Tjabo och hans vänner. Tjabo är en lurvig, kramgo softis med röd liten halsduk och som älskar att hitta på bus och alltid har glimten i ögat. Bland Tjabos vänner som är med i den här berättelsen hittar vi bl. a Persson, en stor Newfoundlandhund, som inte springer i onödan utan helst promenerar lite lugnt i sina röda stövlar. Baltazar är självklart med, en engelsk bulldog, som inte är rädd för någonting, en riktig tuffing. En annan liten filur som oftast lyckas hamna i blåsväder är lille Ruff. I den här, första Tjaboboken, får du tillfälle att läsa om hur bl. a Tjabo, Pyret och Knatten vinkar av några som ska åka från Kungsängen till Kina…
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se