Denna artikel sponsras av författare/förlag

Stig Knutsson skildrar en mörkare sida av Sverige

Stig Knutsson skriver om det som händer på samhällets skuggsida. Foto: Istock

Nutida Sverige som samhälle är det genomgående temat i Stig Knutssons fyra spänningsromaner, som släpps som ljudböcker under 2020.

Stig Knutsson debuterade som författare år 2016 med Falska blad – en roman om brott. Ytterligare tre spänningsromaner har det blivit: Salerno, Ockraren och Sophie. Böckerna hänger ihop på så vis att de har samma övergripande tema, Sverige som samhälle i nutid, och att en del karaktärer dyker upp i flera av böckerna.

Det var under en längre vistelse i Spanien som Stig började skriva på en berättelse om konstförfalskning med Sverige som startpunkt, det som sedan blev debutromanen Falska blad

Stig Knutsson. Foto: Privat

– Det gick bättre och var mycket roligare än jag hade förväntat mig att det skulle vara. Jag har gått på målarskola och ställt ut mitt eget måleri hela mitt vuxna liv. Så konst och grafik var ett naturligt ämnesval som jag vet en del om. Som disputerad forskare har jag lärt mig att formulera friläggande frågor och gräva fram nya fakta. Att nu skriva spänningsromaner påminner faktiskt mycket om de berikande åren som forskare i ämnet Regional planering på KTH, berättar Stig. 

Han skriver i sina böcker om sådant som droger sedda som inkomstkälla, Darknet använd som ett brottsverktyg, illegal import av vapen, stöldligor som pendlar in och ut ur landet, bostadsspekulanter som importerar underbetalda arbetare från öst för att bygga om fastigheter i Stockholm med god förtjänst, penningtvätt, religiös fundamentalism och utländsk informationsinhämtning eller avvikande kulturellt förankrade reaktioner. 

– Detta är en existerande, mörkare sida av Sverige. Längre tillbaka arbetade jag som kommunal socialchef och har ett stort samhällsintresse. Jag har som lektor undervisat i bland annat statskunskap och socialpolitik på universitetet i Stockholm. Jag vill ställa det som händer på samhällets skuggsida i relief till det präktiga Välfärdssverige. Det känns meningsfullt att använda det jag lärt mig för att både lättläst och spännande skriva om undanskymda nischer i det svenska samhället drivna av till exempel politisk övertygelse eller krass girighet.

När han skriver börjar han alltid med att bygga upp innehållet med en tydlig konflikt som motor. En konflikt mellan människor eller intressen som genererar handling respektive mothandling, som i sin tur ger upphov till nya handlingar. 

– En trovärdig berättelse är det allra viktigaste. Det måste finnas ett starkt driv framåt i handlingen! Jag försöker medvetet välja karaktärer som ger mig goda möjligheter att belysa det som finns av skevheter och olikartade förutsättningar i samhället, säger Stig.

Sophie

Sophie

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-01-09
  • ISBN: 9789189059412

I Sophie, som släpptes i januari 2020, skildras aktiv penningtvätt från öst via bland annat några företag i Sverige där det uppstår en intressekonflikt som bottnar i girighet. Konflikten utlöser en serie brottsliga händelser som ytterst bottnar i hämnd. Där skymtar till exempel den våldsbejakande kampsporten MMA fram som en nutidsmarkör. En av de inblandade jobbar under cover med rysk informationsinhämtning om svenska säkerhetsintressen.

– Detta är en realitet i Sverige idag, säger Stig. Boken börjar med att en mördad yngre manlig muslim hittas i bakluckan på sin egen bil i Stockholm. Mordet visar sig inte bottna i det man först antar. Parallellt och som en slags motvikt växer i boken fram en varm kärlekshistoria mellan två av de centralt inblandade.

Det är en bok för alla som gillar spänning och högt tempo. Precis som i sina tidigare böcker har Stig i Sophie flätat samman sin kunskap med sina mångåriga erfarenheter av hur Sverige fungerar. Han har också fått tillfälle att skriva om goda restauranger och sin egen glädje till mat och matlagning.

Alla fyra böcker kommer snart att släppas som ljudböcker. En fristående fortsättning på Sophie är dessutom på gång, med titeln Mrs Guilford.

Om författaren

Stig Knutsson, född 1947, med ett förflutet som kommunal socialchef och som forskare på KTH och universitetslektor på KTH och SU, arbetar nu i eget bolag. Är doktor i regional planering, fil mag. i pedagogik och socionom. Stig är dessutom utbildad bildkonstnär och har ställt ut sitt måleri sedan 1972 och är representerad av Statens Konstråd. År 2018 ställde han ut i New York. Han debuterade som författare 2016 med Falska blad – en roman om brott, vilket har följts upp av romanerna Salerno, Ockraren och Sophie.

Sophie

Sophie
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor251
Vikt300 gr
Utgiven2020-01-09
SABHc
ISBN 9789189059412
Sophie utspelas i Stockholm åren runt 2017. Som tidigare officer och diplomat deltar Agata Ehwin´ska, nu som företagare i en omfattande penningtvätt. Denna styrs av en barndomsvän från Warszawa. Genom ett alert agerande tillförsäkrar sig Agata 42 miljoner rubel från sin tidigare älskare i Stockholm, Leonid Dzjuba, som aktivt försöker utnyttja penningtvätten för egen vinning. En hätsk strid blossar upp mellan det förra kärleksparet som får oanade konsekvenser. Stig Knutsson, doktor i regional planering och dessutom socionom, har i Sophie flätat samman sin kunskap med sina mångåriga erfarenheter av hur Sverige fungerar.

Ockraren

Ockraren
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor245
Vikt340 gr
Utgiven2018-10-23
SABHc
ISBN 9789163986246
Ockraren utspelas i Stockholm 2015 då Sverige som land tagit emot ett ovanligt stort antal flyktingar. Entreprenören Sam Lauter ser för egen del fina möjligheten att göra en fördelaktig affär av dessa människors bostadsbehov samtidigt som han skrupulöst lånar ut cash till skyhög ränta och anordnar spel om stora pengar. Sams hustru sköts till döds under Bagdads sönderfall 2003 när hon som journalist kablade ut sanningen om Saddamregimens militär med stölder, plundring och utsmuggling över gränsen av förmögna människor på falska papper. Nu möter Sam en av hustruns mördare igen. Stig Knutsson, doktor i regional planering och dessutom socionom, har i sin tredje roman Ockraren i sin Stockholmsserie använt sina kunskaper och mångåriga erfarenheter av hur Sverige fungerar. Om Stig Knutssons Falska Blad: "En mycket lättläst roman. Han öppnar portarna mot ett skrämmande samhälle." DalaDemokraten Om hans senaste roman Salerno: "Stig Knutsson berättar rakt och spänningen hålls vid liv." DalaDemokraten

Salerno

Salerno
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor398
Vikt400 gr
Utgiven2017-03-15
SABHc
ISBN 9789163918889
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Trots draggning efter båtbranden vid Söder Mälarstrand återfanns aldrig kroppen. Men den saknade hade ändå flytt till Italien och Salerno där släkten gav honom skydd för framtiden. Snart insåg han att sopor kunde innehålla mer än sopor. Från Salerno organiserades en business som berör såväl kraftvärmeverk i Mellansverige, det svenska regeringskansliet som ett av landets mest erkända auktionshus. Stig Knutsson, doktor i regional planering och dessutom bildkonstnär har i Salerno flätat samman sin mångåriga erfarenhet som målare med sina kunskaper om hur samhället fungerar. Om Stig Knutssons senaste roman Falska Blad skrev DalaDemokraten: ”… en mycket lättläst roman. Han öppnar portarna mot ett skrämmande samhälle.”

Falska blad : en roman om ett brott

Falska blad : en roman om ett brott
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor453
Vikt330 gr
Utgiven2016-02-26
ISBN 9789163902062
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Falska blad handlar om framgångsrik konstförfalskning,osunda bostadsaffärer och uppbyggnaden av ett nät av call-girls de luxe i Stockholms innerstad. När konkurrensen hårdnar, maktbalanser i Stockholms undre värld förskjuts och stora ekonomiska värden hotas faller människor offer för hot, våld och mord. Stig Knutsson, doktor i regional planering och dessutom bildkonstnär har i Falska blad flätat samman sin mångåriga erfarenhet som målare med sina kunskaper om hur samhället fungerar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se