ANNONS

Expert om Gui Minhai: Pressa Kina offentligt bästa vägen

Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggarföreningen, talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Att försöka att få Kina att släppa Gui Minhai genom så kallad tyst diplomati kommer inte att fungera, tror Thomas Kellogg, chef för centret för asiatisk rätt vid Georgetown University i Washington DC.
– Att offentligt pressa Kina är en bättre väg, säger han.

Thomas Kellogg har följt fallet med Gui Minhai en längre tid. Han säger att beslutet från den kinesiska domstolen om att Gui Minhai dömts till tio års fängelse på sätt och vis är överraskande.

– För det har funnits åtminstone en del ansträngningar från den kinesiska sidan, att man släppte honom till en sorts husarrest. Men samtidigt har man hållit honom frihetsberövad sedan oktober 2015 och aldrig gett några indikationer på att man skulle tillåta honom att återvända till Thailand (där ifrån han försvann) eller Sverige.

Pekings behandling ”illegal”

Kina hävdar att den svenske förläggaren 2018 ska ha ansökt om kinesiskt medborgarskap, och därmed sagt upp sitt svenska då landet inte erkänner dubbla medborgarskap.

– Det är ett väldigt negativt steg både när det handlar om Kinas relation till Sverige och i förhållande till internationell lag. Jag ser det inte som trovärdigt att Gui Minhai frivilligt skulle ha gett upp sitt svenska medborgarskap. Därmed är Pekings behandling av honom illegal och det strider också mot Sveriges rättigheter enligt Genèvekonventionerna.

ANNONS

Thomas Kellogg beskriver fallet som besvärande och hoppas att Sveriges utrikesminister Ann Linde och andra representanter kommer att fortsätta att lyfta frågan, och att pressa Peking att släppa Gui Minhai.

”Ta hjälp av FN”

TT: Har fallet väckt någon uppmärksamhet i USA?

– Jag har absolut hört om det från andra amerikanska Kinaexperter som beskriver fallet som väldigt oroande, och jag hoppas att USA kommer att visa solidaritet med Europa och Sverige i synnerhet och väcka frågan med kinesiska myndigheter, säger han och fortsätter:

– Och det finns amerikanska invånare av kinesiskt ursprung som naturligtvis har skäl att oroas med tanke på Gui Minhais behandling.

Thomas Kellogg tycker också att Sverige ska söka hjälp från andra länder och vända sig till olika instanser inom FN, som FN:s råd för mänskliga rättigheter och arbetsgruppen mot godtyckliga frihetsberövanden.

– Det här visar att tyst diplomati nödvändigtvis inte påverkar kinesiskt beslutsfattande i sådana här fall. Så att offentligt pressa Peking är en bättre väg framåt, säger Kellogg.

Text: Gustav Sjöholm/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015. Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en ”bekännelsevideo” med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats. Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut. Den 20 januari 2018 färdades Gui Minhai på ett tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern

Sverige, EU och en rad organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se