ANNONS

Nytt besked: Uppdaterade årstopplistor ska publiceras

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

De kritiserade topplistorna över 2019 års bokförsäljning ska göras om. Alla förlag ges nu möjlighet att efterregistrera sina digitala titlar i Bokinfo.

”Mot bakgrund av de diskussioner och de oklarheter som uppstått kring verkstopplistorna för 2019, vilka publicerades den 17 februari, och efter samtal med Claes Ericson, förlagschef på Bookmark Förlag, har Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen beslutat publicera uppdaterade listor”, skriver Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Samtliga förlag ges möjlighet att efterregistrera digitala titlar utgivna under 2019. Registreringen kan göras från och med nu till och med fredagen den 6 mars kl. 17.00. Därefter kan ingen efterregistrering göras.

– Eftersom vi hela tiden strävar efter att förbättra och utveckla statistiken i alla avseenden är jag glad över att vi så snabbt kunnat ta beslut om att göra ett omtag, kommenterar Kristina Ahlinder, VD på Svenska Förläggareföreningen.

ANNONS

”Det är frivilligt för förlagen att registrera titlar hos Bokinfo, men angeläget att det görs för att listorna ska bli så korrekta som möjligt”, skriver föreningarna.

Fredagen den 13 mars kl. 13.00 ska de två uppdaterade verkstopplistorna publiceras. De kommer då att omfatta 50 titlar och samtliga kanaler. 

– Jag är glad över att det kommer att publiceras uppdaterade årstopplistor och ser mycket fram emot att läsa dem, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark, som har varit mycket kritisk till det tidigare beskedet att topplistorna inte skulle göras om.

– Äntligen! Jag är så glad att Förläggareföreningen ändrade sig till slut och är så tacksam för allt stöd från författarkolleger och läsare, skriver Sofie Sarenbrant i en kommentar till DN efter beskedet att topplistan uppdateras.

Topplistebråket som uppstod i förra veckan har nått utanför bokbranschen och uppmärksammats i flera nationella medier. Igår skrev exempelvis Agnes Lidbeck ett försvarstal för korrekta topplistor i en krönika i Dagens Nyheter.

Intressant att notera är också att Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen ”med största sannolikhet” kommer att publicera verkstopplistor varje kvartal under 2020. En efterlängtad nyhet, som bygger på att prenumerationstjänsterna rapporterar in sin försäljning kvartalsvis.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se