ANNONS

Dramatikern och regissören Milja Sarkola romandebuterar med "Mitt kapital". Pressbild: Jarkko Mikkonen.

Författaren Mirja Sarkola utforskar det nyttomaximerade livet i sin debutroman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vad händer när man börjar betrakta sin bostad, sin man, sitt barn och sin konst i termer av att maximera nyttan? I debutromanen ”Mitt kapital” utforskar Mirja Sarkola temat.
– Jag hoppas att boken väcker debatt, säger hon.

”Maj månads frihetskänsla och den sprudlande livsglädjen i Centralparkens värmebölja byts i trapphuset ut mot pliktkänslan som upprätthåller min existens. Vår lägenhet känns som en förbannelse”.

I Milja Sarkolas debutroman inleds berättelsen med att berättarjaget, en medelålders kvinna i Helsingfors, investerar i en lägenhet tillsammans med sin man, och med ekonomisk hjälp från sin förmögne far. Snart börjar frågor om avbetalning, räntor och amortering även yttra sig i andra tankebanor i kvinnans liv. Kan man nyttomaximera allt? Kan man se ekonomi i kärlek och relationer? Vad får man tillbaka av det man själv ger?

– Man kan säga att det är en berättelse om inre konflikter fokuserade runt nyttotänkande. Hur kapitalismen, som vi ju alla är en del av, påverkar vårt psyke, säger Milja Sarkola.

Utgår från sig själv

Precis som berättarjaget arbetar hon själv som teaterregissör i Helsingfors. Mycket av bokens handling är starkt inspirerad av hennes egen vardag, men hon vill ändå inte säga att boken är en biografi eller autofiktion.

– Boken föddes ur att jag själv tänkte i de här banorna, men jag har hela tiden upplevt det som att jag går in i en fiktiv person när jag har skrivit. Det är inte mitt liv jag försöker beskriva, säger hon.


ANNONS


”Är det bara de rikas privilegium att säga att det som är värdefullt i livet inte går att mäta i pengar?”, funderar bokens berättarjag. Hur kulturellt kapital står sig mot finansiellt, och hur klasstillhörighet förändrar vårt synsätt, är andra frågeställningar som boken tar upp.

– Jag tänker också att boken är ett slags ställningstagande. Många är av uppfattningen att romantik och äktenskapet som institution är fri från klass och förmögenhet, och där blir boken kanske ett motargument till det. Jag tror att det vi uppfattar som kärlek är sammankopplat med klass, att våra kärlekskänslor är kopplade till förmögenhet.

Blir teaterföreställning

Mitt kapital visas även som teater i Helsingfors under våren, om än i en annan form än boken, med flera skådespelare och infallsvinklar. Milja Sarkolas första steg in i prosan har gett henne blodad tand.

– Det kändes spännande och befriande att skriva prosa, där flera diktformer är möjliga och där formen och materialet inte behöver vara lika koncist. Jag vill absolut skriva mer, säger hon.

TT: På vilket sätt nyttomaximerar du själv i livet?
– På alldeles för många olika sätt. Jag kan säga att processen att skriva den här boken nog har förändrat mig ganska mycket. Att jag har fått bearbeta det i mig själv. Jag tror nog att jag har börjat räkna lite mindre.

Text: Filip Joelsson/TT

Fakta: Milja Sarkola

Yrke: Regissör, dramatiker, författare.

Bor: Helsingfors.

Familj: ”Ja”.

Aktuell med: Mitt kapital, både som roman och teaterföreställning.

Bakgrund: Finlandssvensk dramatiker, regissör och numera författare, utbildad vid finska Teaterakademin. Hon är bland annat känd för pjäser som ”Harriet, I would prefer not to”, ”Allt som sägs” och ”Perheenjäsen”. 2017 tilldelades hon det Boismanska dramatikerpriset och 2019 utsågs hon till årets konstnär i Helsingfors.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL