Erotiska ljudböcker blir alltmer populärt – men romance går nedåt

Novellsamlingen "Våt" gick bra på Nextory under 2019, liksom andra erotiska ljudböcker. Bakgrundsfoto: Istock

En kartläggning från prenumerationstjänsten Nextory visar att intresset för erotiska böcker fortsätter att öka bland ljudbokslyssnarna.

Läsandet och lyssnandet av erotiska böcker har ökat med 32 procent under 2019 jämfört med året innan. Intresset för böcker inom romance-kategorin har däremot sjunkit det senaste året. Under 2019 minskade läsandet och lyssnandet av romantiska böcker med 7,4 procent gentemot 2018, skriver Nextory i ett pressmeddelande.

– Synen på erotisk litteratur har förändrats och böckerna har blivit mer påkostade i takt med att läsarkretsen och marknaden har vuxit. Vi vill uppmuntra fler att läsa böcker med romantiskt tema och ägna sig åt lite ”Nextory & Chill” för att tina upp såhär i vintertid, säger Camilla Silfvenius, Head of Content på Nextory.

  • Januari 2019 var den månad då flest läste och lyssnade på erotiska böcker.
  • Mars 2019 var den månad då flest läste och lyssnade på romantiska böcker.
  • 14 mars 2019 var dagen då erotisk och romantisk litteratur var mest populär.
  • Tisdagar är den veckodag då flest väljer att läsa erotiska och romantiska titlar.
  • Flest läser erotiska och romantiska böcker mellan klockan 21 och 22 på kvällen.
    (Enligt Nextory)

Topp 10 på Nextory: Mest populära romance- och erotikböckerna 2019

1. ”Förbjudna platser: Läkaren” av Vanessa Salt
2. ”Våt: Tio sexnoveller som får dig att komma” av Tove Nordh, mfl.
3. ”Swingers” av Alexandra Södergran
4. ”Förbjuden kärlek” av Anna Sandén
5. ”Begärets makt: sex små berättelser till vuxna” av Camille Bech

Kartläggningen är baserad på Nextorys egen statistik bland den del användare som läst och lyssnat på böcker inom kategorierna Erotik och Romance, drygt 40 000 personer. Justeringar för ökningar av användare i tjänsten har gjorts för att siffrorna ska vara jämförbara. Böcker inom Erotik och Romance är endast tillgängliga i appens vuxenprofiler.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.