ANNONS

Karin Cyrén, illustratör och författare. Foto: Viet Cuong Truong

Karin Cyrén får bilderbokspriset Snöbollen 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utmärkelsen Snöbollen – årets svenska bilderbok går i år till Karin Cyrén för boken Maraton (utgiven av Lilla Piratförlaget). Priset delas ut på Littfest den 13 mars.

Maraton var ursprungligen Karin Cyréns examensarbete, som något omarbetad har blivit en bok och nu utses till årets svenska bilderbok av föreningen Krumelur.


ANNONS


Juryns motivering: ”Den ordlösa berättelsen tar tillvara bilderboksmediets alla möjligheter. Den är full av prillig komik och inbyggda minidramer, inbördes motsättningar och motsägelser som gör berättelsen dynamisk och mångfaldig. Färgen är glad och yvig, och maneret fritt och modigt. Förloppet – maratonloppet – rymmer smärta och list och triumf om vartannat, och temat återspeglas i det flöde och driv som skapas i berättandet. En humanistisk, gränsöverskridande och kosmopolitisk bok.”


ANNONS


Karin Cyrén är född 1984 och har studerat illustration och grafisk design vid Konstfack. I dag jobbar hon med egna projekt, illustrationsuppdrag och bilderböcker. Vare sig det är ett bokprojekt eller annat, arbetar hon gärna utifrån berättelser på olika sätt. 2011 debuterade Karin Cyrén som illustratör med Paraplyresan, skriven av Håkan Jaensson. Sedan dess har hon både illustrerat och skrivit egna böcker. 2019 utkom den helt bildbaserade Maraton där läsaren blir sportkommentator. 

Det är nionde gången Snöbollen delas nu. Priset är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare. Årets pris avser böcker utgivna 2019.

Priset delas ut på Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival fredag den 13 mars 2020 kl. 10.00 på Umeå Folkets Hus. Samma kväll, kl.18.00 öppnar Bildmuseet en utställning med bilder ur boken. Den invigs i närvaro av bilderboksskaparen Karin Cyrén under Littfestkvällen på Bildmuseets Art Friday fredag den 13 mars.

Maraton

Maraton

Vinnare av Snöbollen -- årets svenska bilderbok 2019!

 

Klara. Färdiga. Gå!

Där går startskottet och alla börjar springa. Uppför berget, nerför berget, förbi tigrar och andra faror längs vägen! Vem tar täten? Vilka klarar sig hela vägen till mål och vem vinner?

I den textlösa bilderboken Maraton blir läsaren sportkommentator. Läs mer »

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL