Viktoria Höglund. Foto: Björn Qvarfordt

Söndagstuggare: Viktoria Höglund om skillnaden mellan att skriva fackböcker och skönlitteratur

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Viktoria Höglund hade redan en fackbok i bagaget när hon skulle ge ut sin spänningsroman. Här berättar hon om sina olika upplevelser genom bokprocesserna.

”Du har ju redan gett ut en bok”, sa en god vän strax innan Den som haver barnen kär (Southside Stories förlag, 2019) skulle släppas. ”Det här måste väl vara ungefär samma sak?” Inte i närheten, tänkte jag. Skillnaden mellan att ge ut en fackbok och en spänningsroman har varit milsvid. Skrivprocessen, vad som krävs för att ett förlag ska nappa och hur boken marknadsförs – ja, det mesta har faktiskt varit helt annorlunda den här gången.


ANNONS


En uppenbar skillnad är naturligtvis att det som stod i fackboken på ett eller annat sätt måste vara sant, medan jag i romanen var fri att hitta på precis vad jag ville. En gnutta realism skadar förstås inte i en spänningsroman heller, men det finns få givna begränsningar. 

Så mycket hade jag förstått redan innan jag gav mig på respektive genre. Att det däremot skulle vara så stora processmässiga skillnader var jag inte lika förberedd på. Skillnaderna var tydliga redan från början. När Sofia Rasmussen och jag ville ge ut Från jobbdröm till drömjobb – dags att ta steget? (Roos & Tegnér förlag, 2016) skrev vi en synopsis och ett par provkapitel. Vi hade intervjuat ett antal personer och vi hade gott om idéer. Vi hade också varsitt CV som var relevant för bokens tema. Men vi hade inget manus. Faktum är att vi inte ens hade klart för oss hur boken skulle sluta. Ändå räckte det för att få förlag intresserade. Jag minns att det inledningsvis till och med fanns en mening i avtalet där det stod att förlaget vid behov kunde bekosta skrivlektioner åt oss. Med andra ord, det var idén och vår bakgrund som förlaget var intresserade av. Att vi visste hur man skriver en bok var mindre viktigt.

I den skönlitterära världen hade det här givetvis inte räckt, i synnerhet inte för en okänd debutant. Då måste manuset inte bara existera från inledning till avslutning, utan dessutom vara väl genomarbetat. Man kan ju tänka sig reaktionen på förlaget om det dyker upp ett hurtigt mejl: ”Hej! Jag har en grym idé här. Jag tänker mig några småpojkar som försvinner mitt i vintern. Huvudpersonen är psykolog och så tänkte jag djupdyka lite i psykologin hos anhöriga och gärningsmän. Vad säger ni?” Sannolikt tack, men nej tack. (Jag testade aldrig, men ni som jobbar på förlag kanske har fått något liknande?) 

När både bok och avtal till sist fanns på plats fortsatte olikheterna, exempelvis när det gäller hur och var böckerna skulle säljas. Vår fackbok fanns visserligen att köpa via de flesta etablerade återförsäljare, men där sålde den inte i någon större utsträckning. I stället handlade det mycket om att sälja boken i samband med föreläsningar och seminarium kopplat till organisationer, företag och olika former av karriärsnätverk. För Den som haver barnen kär har jag inte varit på ett enda företag. Däremot har jag pratat och signerat hos bokhandlare, på bibliotek och i bokklubbar. 

ANNONS

Marknadsföringens fokus har också skiljt sig åt. I samband med att fackboken släpptes fick vi en hel del press, allt ifrån TV4:s Nyhetsmorgon till magasin och radio. I stort sett allt kretsade kring innehållet i boken. Karriärbyten mitt i livet, tips till den som vill byta jobb osv. Det senaste halvåret har jag också blivit intervjuad om min bok – men minst lika mycket om mig som person och mitt skrivande (oj, så ovant!). Dessutom har det hänt en hel del som jag inte själv har styrt över. Skarpa litteraturkritiker och bokbloggare har läst och tyckt till och boken omnämns på olika sociala medier. Det är en nästan surrealistisk känsla så här med den första skönlitterära boken – och mot er som har tagit er tid att läsa, och i vissa fall tycka till, är jag varmt tacksam!

Så, vad är roligast? Svårast? Mest energigivande? Det är säkert individuellt. Själv är jag glad över att ha provat båda världar och skulle gärna ge ut både fackböcker och skönlitterära böcker framöver. Men just nu är det nästa spänningsroman som gäller. Andra delen om psykologen Malin Dahl. Jag är i den där underbara, men oroväckande sömnlösa, jag-ska-bara-slipa-på-ett-kapitel-till-innan-jag-går-och-lägger-mig-fasen … Snart är det dags igen. Och jag längtar redan.

Om gästbloggaren

Viktoria Höglund bor i Nacka med sin man och tre barn. Hon har studerat ekonomi och psykologi och ägnar arbetsdagarna åt att hjälpa entreprenörer och eldsjälar att utveckla sina företag, främst utifrån rollen som styrelseordförande. På fritiden är hon gärna vid familjens lantställe i Roslagen, allra helst på en solig kobbe med en bok i handen eller i en roddbåt tillsammans med barnen och ett fiskenät. Hösten 2019 debuterade Viktoria med deckaren Den som haver barnen kär.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …