fbpx

”Mordpodden” fälls för plagiat – använde stora stycken ur boken Kakelugnsmordet

En podcast kan inte "låna" hur mycket som helst ur en bok, fastslår Patent- och marknadsdomstolen. Foto: iStock.

Kriminalpodden ”Mordpodden” fälls för brott mot upphovsrättslagen efter att ha använt stora stycken ur en bok i ett avsnitt, skriver Patent- och marknadsdomstolen i ett pressmeddelande.

Författaren Lars Ohlson anmälde podden redan 2017, då han menade att stora stycken ur hans bok Kakelugnsmordet användes i ett avsnitt, samtidigt som han ansåg att podden presenterade materialet som sitt eget.

Enligt domstolen har en av poddens skapare varit grovt oaktsam vid publiceringen av avsnittet i fråga. Personen döms därför till 70 dagsböter.

”När det gäller de båda programledarnas personliga ansvar för upphovsrättsintrånget har domstolen bedömt att den av dem som har skrivit underlaget till poddavsnittet har varit grovt oaktsam och ska dömas för brott”, skriver Patent- och marknadsdomstolen.

ANNONS

Den andra programledaren frikänns helt.

De båda programledarna har tidigare uppgett i ett skriftligt uttalande att de förvisso hämtat information från boken, men att de varit noga med att ange både boktitel och författare.

”Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall så är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken”, har de tidigare skrivit till SVT:s Kulturnyheterna.

Rättens ordförande Daniel Severinsson påpekar att det inte är förbjudet att använda en bok som underlag i ett poddavsnitt.

”Men i det här fallet har poddavsnittet beskrivit händelseförloppet på ett sätt som mycket närgånget följer bokens struktur och i stora delar använder liknande beskrivningar, ord och uttryck. Poddavsnittet gör därför intrång i det upphovsrättsliga skyddet för boken”, säger han i pressmeddelandet.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny