”Mordpodden” fälls för plagiat – använde stora stycken ur boken Kakelugnsmordet

En podcast kan inte "låna" hur mycket som helst ur en bok, fastslår Patent- och marknadsdomstolen. Foto: iStock.

Kriminalpodden ”Mordpodden” fälls för brott mot upphovsrättslagen efter att ha använt stora stycken ur en bok i ett avsnitt, skriver Patent- och marknadsdomstolen i ett pressmeddelande.

Författaren Lars Ohlson anmälde podden redan 2017, då han menade att stora stycken ur hans bok Kakelugnsmordet användes i ett avsnitt, samtidigt som han ansåg att podden presenterade materialet som sitt eget.

Enligt domstolen har en av poddens skapare varit grovt oaktsam vid publiceringen av avsnittet i fråga. Personen döms därför till 70 dagsböter.

”När det gäller de båda programledarnas personliga ansvar för upphovsrättsintrånget har domstolen bedömt att den av dem som har skrivit underlaget till poddavsnittet har varit grovt oaktsam och ska dömas för brott”, skriver Patent- och marknadsdomstolen.

Den andra programledaren frikänns helt.

De båda programledarna har tidigare uppgett i ett skriftligt uttalande att de förvisso hämtat information från boken, men att de varit noga med att ange både boktitel och författare.

”Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall så är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken”, har de tidigare skrivit till SVT:s Kulturnyheterna.

Rättens ordförande Daniel Severinsson påpekar att det inte är förbjudet att använda en bok som underlag i ett poddavsnitt.

”Men i det här fallet har poddavsnittet beskrivit händelseförloppet på ett sätt som mycket närgånget följer bokens struktur och i stora delar använder liknande beskrivningar, ord och uttryck. Poddavsnittet gör därför intrång i det upphovsrättsliga skyddet för boken”, säger han i pressmeddelandet.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,