Vid SmåBUS 2018 talade bland annat Elias Våhlund, på Astrid Lindgrens Näs, om Handbok för Superhjältar som sedan dess blivit en global succé. Foto: Joke Guns.

Tufft att finansiera barnbokskonferens – SmåBUS arrangerar auktion och insamling

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnbokskonferensen SmåBUS arrangerades första gången 2018. Nu jagar de 150 000 kronor för att kunna genomföra SmåBUS 2020 där bland andra ALMA-pristagaren Bart Moeyaert ska medverka.

SmåBUS (Barn- och Ungdomslitteratur Småland) grundades i februari 2017 i Björköby, en liten by på höglandet. Året efter organiserades SmåBUS 2018, den första och framgångsrika internationella barnbokskonferensen i Småland.


ANNONS


– Vi organiserar barnboksloppisar, berättarstund, skrivverkstad, lokala bokbytardagar. Dessutom jobbar vi med internationella barnboksresidens, berättar Joke Guns som är en av eldsjälarna bakom.

Just nu planerar man för fullt inför SmåBUS 2020 (www.smabusfestival.se) som ska äga rum den 2-5 juli. Och som för många andra är ekonomin en utmaning. Kulturrådet gav stöd 2018 och finns med även nu. Däremot har Region Jönköpings län försvunnit, de gav dubbelt utvecklingsbidrag inför uppstarten 2018 och var huvudsponsor då. 2018 fick man även stöd från Werner von Seidlitz Stiftelse.

– Men i år är vi i Nässjö och Seidlitz stiftelse stödjer endast projekt i Vetlanda kommun. Dessutom bidrog Vetlanda kommun då och Nässjö kommun betalar i år för två illustratörer som ska jobba med barn och ungdomar på Nässjö bibliotek under första dagen av SmåBUS 2020, säger Joke Guns.

Man har även en belgisk sponsor kvar från 2018 som även i år bekostar en föreläsare. Svenska Akademien gav stöd för SmåBUS 2018 och för residensverksamhet och man har skickat en ansökan för 2020. Men det behövs mer pengar.

ANNONS

– Vi saknar minst 150 000 kronor i nuläget, säger Joke Guns.

Så nu gäller det att dra in pengar. Föreningen värvar medlemmar inte bara i Småland utan i flera länder. Man har tagit fram unika skrivböcker och sketchböcker i The SmåBUS Collection som säljs. Dessutom har man startat en auktion med originalillustrationer, signerade böcker med mera på Facebook.

– Dessutom har vi dragit igång en internationell fundraiser via GoGetFunding där målet är 30 000 euro, säger Joke Guns.

Den insamlingen hittar du här.

Hon hoppas att alla barnboksförfattare och illustratörer i Sverige känner till SmåBUS verksamhet idag.

– SmåBUS är lokalt förankrad men har nationell och internationell relevans. Planen är att vi ska jobba mer med permanent verksamhet. Online har vi SmåBUS International, där barnboksförfattare, litterära arrangörer och andra samtalar om nya möjligheter för SmåBUS, säger Joke Guns.

Redan nu går det att anmäla sig till konferensen, program och priser här.


ANNONS


Här är de föreläsare som är klara för SmåBUS 2020:

Bart Moeyaert (pristagare ALMA 2019) (Belgien)
Marit Törnqvist (Sverige/Holland)
Fatinha Ramos (Portugal)
Saci Lloyd (Storbritannien)
Gunna Grähs (Sverige)
Gro Dahle (Norge)
Richard Câmara
Marjolein Pottie (Belgien)
Sarah Vegna (Sverige)
Jan de Kinder (Belgien)
Pim Lammers (Holland)
Erica Elfström (Sverige)
Sören Olsson (Sverige)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.

Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

✍️ Skrivkramp. Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.

🧻 Dyrare papper. Ännu en våg av prishöjningar på papper kan komma att drabba bokbranschen. Två papperstillverkare, Mitsubishi HiTec Paper och Sappi Europe, aviserar prishöjningar i storleksordningen 8-15 % i september, skriver Printweek. Detta trots att de redan höjt priserna med 10-25 % tidigare i år. Återstår att se hur detta påverkar tryckpriserna för böcker.

🏆 Tyskt pris. Författaren Emine Sevgi Özdamar (född 1946 i Turkiet) är årets mottagare av Georg Büchner-priset, Tysklands finaste och största pris till ett författarskap med en prissumman på hela 50 000 euro. Det delas sedan 1923 ut av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Emine Sevgi Özdamar kunde inte fortsätta som skådespelare i Turkiet efter militärkuppen 1971 och 1976 gick hon i exil. På svenska finns Özdamar utgiven på Rámus med Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden i Anna Lindbergs översättning, en självbiografisk roman från 70-talets Berlin, om en delad stad, exilen från Turkiet, små- och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern. Özdamar är den fjärde Büchnerpristagaren i Rámus utgivning efter Felicitas Hoppe, Jan Wagner och Terézia Mora. 

📦 Distributionsbråk. Flera danska förlag rasar mot prishöjningar som DBK gjort, skriver Bogmarkedet. DBK har dubbla roller, både bokdatabas och 3PL-tjänster (tänk som om Förlagssystem och Bokinfo var ett bolag) – monpol kaller kritikerna det. DBK höjdetitelavgiften för de förlag som inte nyttjar deras lagertjänster (från 2,50 till 9 kr/månad och titel) och sänkt den för sina 3PL-kunder (från 10 till 9 kr). Dessutom höjs uppstartsavgiften för nya förlag till hela 17 500 DKK (motsvarande 24 400 SEK). DBK drivs som en fond sedan 1894. Överskott delas ut som stöd till projekt som främjar läsning. 2021 gjorde DBK en vinst på 3,9 milj DKK och omsatte 129 milj DKK.


Uppdateras under dagen …