ANNONS

Tufft att finansiera barnbokskonferens – SmåBUS arrangerar auktion och insamling

Vid SmåBUS 2018 talade bland annat Elias Våhlund, på Astrid Lindgrens Näs, om Handbok för Superhjältar som sedan dess blivit en global succé. Foto: Joke Guns.

Barnbokskonferensen SmåBUS arrangerades första gången 2018. Nu jagar de 150 000 kronor för att kunna genomföra SmåBUS 2020 där bland andra ALMA-pristagaren Bart Moeyaert ska medverka.

SmåBUS (Barn- och Ungdomslitteratur Småland) grundades i februari 2017 i Björköby, en liten by på höglandet. Året efter organiserades SmåBUS 2018, den första och framgångsrika internationella barnbokskonferensen i Småland.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Vi organiserar barnboksloppisar, berättarstund, skrivverkstad, lokala bokbytardagar. Dessutom jobbar vi med internationella barnboksresidens, berättar Joke Guns som är en av eldsjälarna bakom.

Just nu planerar man för fullt inför SmåBUS 2020 (www.smabusfestival.se) som ska äga rum den 2-5 juli. Och som för många andra är ekonomin en utmaning. Kulturrådet gav stöd 2018 och finns med även nu. Däremot har Region Jönköpings län försvunnit, de gav dubbelt utvecklingsbidrag inför uppstarten 2018 och var huvudsponsor då. 2018 fick man även stöd från Werner von Seidlitz Stiftelse.

– Men i år är vi i Nässjö och Seidlitz stiftelse stödjer endast projekt i Vetlanda kommun. Dessutom bidrog Vetlanda kommun då och Nässjö kommun betalar i år för två illustratörer som ska jobba med barn och ungdomar på Nässjö bibliotek under första dagen av SmåBUS 2020, säger Joke Guns.

Man har även en belgisk sponsor kvar från 2018 som även i år bekostar en föreläsare. Svenska Akademien gav stöd för SmåBUS 2018 och för residensverksamhet och man har skickat en ansökan för 2020. Men det behövs mer pengar.

ANNONS

– Vi saknar minst 150 000 kronor i nuläget, säger Joke Guns.

Så nu gäller det att dra in pengar. Föreningen värvar medlemmar inte bara i Småland utan i flera länder. Man har tagit fram unika skrivböcker och sketchböcker i The SmåBUS Collection som säljs. Dessutom har man startat en auktion med originalillustrationer, signerade böcker med mera på Facebook.

– Dessutom har vi dragit igång en internationell fundraiser via GoGetFunding där målet är 30 000 euro, säger Joke Guns.

Den insamlingen hittar du här.

Hon hoppas att alla barnboksförfattare och illustratörer i Sverige känner till SmåBUS verksamhet idag.

– SmåBUS är lokalt förankrad men har nationell och internationell relevans. Planen är att vi ska jobba mer med permanent verksamhet. Online har vi SmåBUS International, där barnboksförfattare, litterära arrangörer och andra samtalar om nya möjligheter för SmåBUS, säger Joke Guns.

Redan nu går det att anmäla sig till konferensen, program och priser här.

Här är de föreläsare som är klara för SmåBUS 2020:

Bart Moeyaert (pristagare ALMA 2019) (Belgien)
Marit Törnqvist (Sverige/Holland)
Fatinha Ramos (Portugal)
Saci Lloyd (Storbritannien)
Gunna Grähs (Sverige)
Gro Dahle (Norge)
Richard Câmara
Marjolein Pottie (Belgien)
Sarah Vegna (Sverige)
Jan de Kinder (Belgien)
Pim Lammers (Holland)
Erica Elfström (Sverige)
Sören Olsson (Sverige)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se