ANNONS

Christopher Tolkien är död

Bokomslaget till "The lord of the rings", eller "Ringarnas herre", som den kallas i den svenska nyöversättningen. Arkivbild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT.

Christopher Tolkien, son till författaren JRR Tolkien, har avlidit, uppger Tolkien Society, rapporterar The Guardian.

Christopher Tolkien ritade många av originalkartorna till sin fars verk, främst av Midgård där ”Härskarringen”-trilogin utspelar sig, som senare blev en populär filmserie.

Han fungerade också som redaktör och färdigställde en stor del av de verk av JRR Tolkien som släppts postumt efter 1973.

”Christopher var en hängiven kurator för sin fars arbete och den tidlösa och pågående populariteten i världen som JRR Tolkien skapade är en passande vittnesbörd om de årtionden som han tillbringade att föra Midgård till generationer av läsare”, säger Charlie Redmayne, vd för förlaget Harper Collins UK, i ett uttalande till The Guardian.

Christopher Tolkien blev 95 år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »