fbpx

Christopher Tolkien är död

Bokomslaget till "The lord of the rings", eller "Ringarnas herre", som den kallas i den svenska nyöversättningen. Arkivbild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT.

Christopher Tolkien, son till författaren JRR Tolkien, har avlidit, uppger Tolkien Society, rapporterar The Guardian.

Christopher Tolkien ritade många av originalkartorna till sin fars verk, främst av Midgård där ”Härskarringen”-trilogin utspelar sig, som senare blev en populär filmserie.

Han fungerade också som redaktör och färdigställde en stor del av de verk av JRR Tolkien som släppts postumt efter 1973.

”Christopher var en hängiven kurator för sin fars arbete och den tidlösa och pågående populariteten i världen som JRR Tolkien skapade är en passande vittnesbörd om de årtionden som han tillbringade att föra Midgård till generationer av läsare”, säger Charlie Redmayne, vd för förlaget Harper Collins UK, i ett uttalande till The Guardian.

Christopher Tolkien blev 95 år.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny