Denna artikel sponsras av författare/förlag

Susanna Forsbloms debutbok är en smärtsam påminnelse om vikten av att visa godhet mot andra

Susanna Forsblom. Foto: Privat

I sin delvis självbiografiska bok Hånskrattar du, din djävul! tar finlandssvenska Susanna Forsblom upp ämnet arbetsplatsmobbning och hur det kan bryta ner en människa.

Susanna Forsblom bor på Åland och ägnar sig idag åt att driva ett eget företag inom sömnad och hantverk. Men under nästan 30 år var hon anställd hos en stor arbetsgivare i Svenskfinland. För några år sedan förändrades klimatet och värderingarna på arbetsplatsen i samband med en omorganisation. Detta drabbade Susanna, som blev utsatt för omfattande mobbning och utfrysning av sina arbetskamrater.

– Jag var fullständigt oförberedd. Jag hade varit länge på arbetsplatsen och var en av grundpelarna. Men plötsligt befann jag mig i en fruktansvärt utsatt position, berättar hon.

I tre år höll hon ut. Trots att företagshälsovården och andra trygghetsorganisationer kopplades in fick Susanna inget stöd och ingenting konkret gjordes för att förbättra hennes situation. Tvärtom fattades beslut bakom hennes rygg och hennes tjänst gjordes om utan hennes vetskap.

– Familj och vänner sa åt mig att lämna tidigare, men jag trodde in i det sista att det skulle bli bättre. Men det blev det aldrig. Till slut tappade jag fullständigt fotfästet. Det enda jag kunde göra var att säga upp mig.

Detta var år 2016. Åren som följde var tunga och Susanna hade mycket att bearbeta. Redan som barn hade hon haft en dröm om att skriva böcker, men inte gjort slag i saken. Nu började pennan att glöda, och hon skrev de första raderna på vad som skulle komma att bli hennes debutbok.

– Till en början var det mest ett stort sorgearbete och jag skrev av mig mycket ilska och frustration. Det första jag skrev var inte tryckbart, men där och då föddes tanken att det skulle bli en bok. Det fanns så mycket jag ville berätta, och jag ville lämna något sorts avtryck efter mig. 

Boken Hånskrattar du, din djävul! är delvis en skildring av Susannas uppväxt i en familj med en framträdande roll i det samhälle där de bodde. Läsaren får följa med under många svåra stunder och dödsfall i familjen. Parallellt med de självbiografiska delarna skildras en fiktiv arbetsplats som har många likheter med Susannas gamla jobb.

– Jag vill belysa hur illa man sköter arbetsplatsmobbning och hur det fullständigt kan bryta ner en person. Vi borde ta mer hand om varandra, och över huvud taget förstå vikten av hur fort och lätt man kan krossa en medmänniska. Jag vill ge andra människor runt mig en uppmaning att försöka lyfta andra istället. Godheten måste vara mer värd i längden, säger Susanna.

Hånskrattar du, din djävul

Hånskrattar du, din djävul

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-11-14
  • ISBN: 9789189059122

Titeln är hämtad från ett möte med företagshälsovården som satt spår hos Susanna, då hennes dotter, som var på plats i egenskap av stödperson, brast ut i dessa ord när en förman från arbetsplatsen skrattade åt Susannas tårar.

Arbetsplatsmobbning är vanligare än många vill inse, tror Susanna.

– Rådet som jag ger andra är att bryta i tid. Låt inte en destruktiv situation söndra er som det gjorde mig. Vägen tillbaka är fruktansvärd. Jag var lite för naiv, det gäller att hålla ögonen öppna och vara på sin vakt. Inte vara rädd för att säga ifrån, och snabbt ta kontakt med vården och facket.

Familjen har varit Susannas största stöttepelare i läkandet efter kraschen, även om hon också har tagit hjälp av psykiatrin. 

– Min familj har stöttat mig till 100 procent, det är främst det som har räddat mig. Jag har fått ett barnbarn och det har gett mig stor livslust. När mina mörka tankar kommer tänker jag ofta på att han vill ha mig, sin mormor, i sitt liv. Han är min ögonsten, säger Susanna med kärlek i rösten.

Just nu har hon ett uppehåll i skrivandet, men hon har en idé till en ny bok som kanske blir verklighet framöver. 

– Jag funderar på att skriva en faktabok om hur det går till rent praktiskt när man blir utsatt för det som jag blev. Vart man vänder sig, hur man tar kontakt med myndigheter och så vidare, när man är så söndrad som jag var. Ofta möttes jag av inställningen att jag skulle ”ta mig i kragen och rycka upp mig”, och den kylan är tung att hantera.

Om författaren

Susanna Forsblom bor i Mariehamn, Åland med sin man. Hon driver ett nystartat bolag, MaDbySanna, som är inriktat på hantverk som framställs av gammalt material. Hon är även utbildad diplomerad coach. Hennes första bok Hånskrattar du, din djävul! kom till efter att hon sagt upp sig från sitt tidigare jobb på grund av mobbning och utfrysning.

Hånskrattar du, din djävul

Hånskrattar du, din djävul
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor240
Vikt350 gr
Utgiven2019-11-14
SABHc
ISBN 9789189059122
Livet bjuder ibland upp till märkliga turer.Den tid, då du befinner dej i orkanens öga, känns det som om livet helt mist sin värdighet. Sorgen hand i hand med bitterheten, och det evinnerliga ältandet.Hur ska detta sluta? Jag har skrivit boken väldigt långt i syftet att skriva av mig, att få sorgens skugga att skingras. Boken bygger på min uppväxt och mitt liv, varvat med en fiktiv arbetsplats där jag återställer ordningen – i min fantasi. Jag vill med min bok belysa, hur lätt du kan endera sänka eller uppmuntra en medmänniska. Vad är du mest bekväm med? Konsekvenserna och följderna av ett förfluget, hårt ord kan hos mottagaren vara så ödesdigra. Hur tung blir inte vägen att gå, då mobbning och utfrysning följer dig på livets väg – både som barn och som vuxen. I skolan och på arbetsplatsen. Varför ens ta risken att just DINA ord och handlingar kan göra en stor skada, då du lika enkelt kan bygga upp en medmänniska med vänlighet och respekt. Ta dig aldrig heller rollen som medlöpare och åskådare vid mobbning och trakasserier. Tag istället ett aktivt beslut där du klart bestämt dig – jag tänker inte göra vardagen tyngre för min omgivning. Tänk, om just dina ord gör skillnaden i en mörk stund. Var snälla mot varandra! Utdrag ur boken:”... jag blir i stunden full av skratt och får bita mig i kinden för att inte brista ut i gapskratt. Där sitter du, med högsta vitsord i fjäsk och rövslick, och berättar för mig hur det sannerligen kan gå. Jag känner hur det kokar i mig men samtidigt såhar jag sannerligen ett trumfkort - jag kan mitt jobb. Det är i sanningens namn nånting som lilla Svante - som tänker med kuken - inte kan, och jag manar mig till lugn.”
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se