Olle Nyman, vd Astrid Lindgren Aktiebolag. Foto: Johan Töpel

Globala kampanjen Pippi of Today stöttar flickor på flykt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Astrid Lindgren Aktiebolag och Rädda Barnen lanserar den internationella kampanjen Pippi of Today, ett samarbete för att stödja Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut. Med anledning av jubileet lanserar Astrid Lindgren Aktiebolag och Rädda Barnen den globala kampanjen Pippi of Today, ett samarbete för att med gemensamma resurser skapa uppmärksamhet och samla in pengar till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.

Många företag världen över sluter upp i den internationella kampanjen som äger rum i Norden, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Nederländerna och Schweiz bland annat. Alla pengar som samlas in under Pippi of Today-kampanjen går oavkortat till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.

– I en värld med allt starkare strömningar av nationalism och främlingsfientlighet vill vi lyfta vårt gemensamma ansvar för alla barn och visa på deras styrka och potential. Vi vill använda Pippi för att ge stöd till de flickor som behöver det allra mest. Göra deras röster hörda, stötta dem genom Rädda Barnens verksamhet och med Pippi som förebild ge dem styrka och hopp, säger Olle Nyman på Astrid Lindgren Aktiebolag, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Inte sedan andra världskriget har fler människor tvingats på flykt, och en särskilt utsatt och bortglömd grupp bland dessa är kvinnor och flickor. Flickor på flykt löper större risk för olika former av våld och exploatering, som till exempel sexuellt våld men också utebliven skolgång och barnäktenskap. 

Som en del i kampanjen har Rädda Barnen intervjuat 13 flickor som alla befinner sig på flykt. De berättar med egna ord om vad de har gått igenom och hur deras liv just nu ser ut. En av flickorna är 12 år gamla Luisa (som egentligen heter något annat), en av miljoner människor som har kommit från Venezuela till Colombia på grund av brist på mat, ekonomiska svårigheter och ökande våld i hemlandet.

– Jag var ledsen att behöva lämna Venezuela, för jag visste att jag skulle sakna min släkt mycket. Men jag var också glad, för jag skulle få träffa mamma igen. Vi gav varandra en stor stor stor kram när jag såg henne igen, säger Luisa.

Luisa från Venezuela. Foto: Mats Lignell

 – Barns rättigheter vet inga gränser, barn har samma rättigheter oavsett var de befinner sig. Vi är oerhört glada att Astrid Lindgren AB vill vara med och uppmärksamma den här viktiga frågan. Under 2019 intervjuade vi flickor från många olika länder för att bättre förstå vad de får utstå och hur vi bäst når dem med rätt insatser. Men det finns fortfarande för lite statistik och kunskap om flickors specifika situation. Med pengarna som samlas in kommer vi att kunna fylla dessa kunskapsluckor och utöka vårt arbete för flickor på flykt, säger Helena Thybell, Generalsekreterare Rädda Barnen.

Fler än 70 miljoner människor var på flykt under 2018, en ökning med 2,3 miljoner jämfört med året innan. Över hälften, 53 procent, var barn under 18 år. 138 600 barn uppskattas vara helt ensamma och separerade från sina föräldrar. Flickor är särskilt utsatta, utan tillgång till säkra platser, migrationsvägar och stöd.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL