ANNONS

Författaren Adéle Jordan med sin debutroman. Foto: Privat

Adéle Jordan har skrivit sin debutroman utan händer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Adéle Jordan debuterade hösten 2019 med sin egenutgivna romance. På grund av en medfödd CP-skada har hon muntligt bokstaverat alla bokens 60 000 ord.

– Jag hade haft tankar på att jag ville skriva en bok ett tag, och så en dag fick jag se ett erbjudande om en skrivkurs på Facebook. Det var egentligen inte så mycket att fundera på utan jag anmälde mig ganska så direkt. Där fick jag de verktyg jag behövde och jag kände äntligen att jag gjorde något som var roligt och som jag verkade vara bra på, berättar Adéle.

Det var 2018, och året därpå gick hon en annan kurs vars mål det var att släppa sin debutbok på Bokmässan i Göteborg. Och Adéle gick i mål. På Bokmässan 2019 var hon på plats i en monter och presenterade sin romance Kärlek, Svek & Smaragder.


ANNONS


Det tog henne ungefär ett år att skriva debutromanen, och hon har ett ovanligt sätt att sätta orden på pränt. Eftersom Adéle föddes med en CP-skada kan hon inte använda sina händer. När hon skriver behöver hon därför ta hjälp av olika program, bland annat ett röststyrningsprogram som heter VoiceXpress.

– Med hjälp av det bokstaverar jag ord för ord. Det går att tala in ”färdiga” ord men det är svårare eftersom man då måste ha klart för sig vad exakt det är man vill eller ska skriva, och som författare är det ju inte säkert att allt alltid blir som man har tänkt sig …

Hon använder också ett skrivprogram som följer med och som heter XpressPad. Där bokstaverar hon sin text för att sedan klistra in det i Word. Tekniken fungerar bra, tycker hon. 

– Det som jag kan sakna är att det inte går att skriva direkt i Word, det hade underlättat lite. Sedan är det jobbigt att programmet är så känsligt för andra ljud än ens egna. Jag måste till exempel ha väldigt tyst runt omkring mig när jag skriver och ibland händer det att det hänger sig helt och då är det bara att starta om programmet.

Genrerna romance och feelgood ligger henne varmt om hjärtat.

– Det är så skönt att efter några jobbiga dagar eller en tuff period få slappna av med en sådan bok, eller en film i samma genre för den delen, och veta att oavsett vad huvudkaraktären har för problem så kommer det sluta bra för den på ett eller annat sätt. Jag har läst många romance- och feelgoodböcker och fastän konceptet är i princip detsamma i de flesta fall blir det aldrig tråkigt. Alla är på något sätt unika och det är så skönt att fly undan den gråa, trista och jobbiga vardagen till en mer lättsam plats där allt löser sig. Alla kan behöva mer romance i sina liv!


ANNONS


Debutromanen har hon gett ut själv, och tillvaron som egenutgivare för med sig både fördelar och nackdelar.

– Om jag börjar med det positiva så är det att man kan göra vad man vill när man vill det. Vill man inte ge ut en bok till, eller i alla fall inte än på ett tag är det inte någon som tvingar en, eller tvärtom. Som egenutgivare kan man också välja på vilka plattformar och i vilka sammanhang man vill synas i. 

– Nackdelarna blir ju då att allt måste man styra upp själv. Allt ifrån kostnader och distribution till marknadsföring. Man måste själv kontakta tidningar och annan media för att få en chans till att få synas och höras när man egentligen kanske bara vill koncentrera sig på sitt nästa skrivprojekt.

Men det hårda arbetet har inte avskräckt henne från att fortsätta som författare och egenutgivare. Adéle är redan i full färd med att skriva på en ny bok.

– Tack vare att jag redan har släppt en bok så vet jag nu vilka delar som behövs, hur man ska bygga upp en bok, för att den ska fungera och bli bra. Jag tar också med mig hur det går till med allt det andra som inte har med själva skrivandet att göra, så som testläsning, redaktörsläsning, omslag och formgivning och allt annat praktiskt som har att göra med hur en bok blir till och hur man på bästa sätt marknadsför och säljer den, säger hon och tillägger:

– Jag tar också med mig hur det går till på Bokmässan, vilket inte var så läskigt som jag trodde det skulle vara. Och att det är jättesvårt att skriva en bra och intressant baksidestext!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL