Boktips: Åtta bra böcker om psykopater och farliga beteenden

Är du utsatt för en psykopat? Det kan löna sig att tänka efter innan och undvika människor som inte har ditt bästa för ögonen. Foto: Istock

De flesta människor vill oss väl och har vårt bästa i åtanke. Men det finns också de som agerar helt för egen vinning, oavsett pris. Här är åtta bra böcker om psykopater.

Vem gömmer sig på andra sidan skärmen?

Många av fördelarna med det nya samhället och våra nära vägar till världen innebär också att vi utsätter oss själva för andra människor, på gott och ont. Internet gör att vi bara är ett par knapptryckningar bortom folk som vi annars aldrig skulle träffa. Fint, på många sätt, men också farligt på många sätt. Alla vill oss inte gott och tricket är att sortera bort de som agerar på ett sätt som gör oss illa.

Internet uppmuntrar nästan människor som har en skuggagenda, och det anonyma livet på nätet verkar ibland driva fram det sämsta hos många. Man tror man kan skriva vad man vill, om vem man vill, och göra lite som det passar. Så är det inte.

Men kan man då läsa sig till bättre kännedom om människor? Ja, kanske. Vi satte samman en lista med ett par fackböcker och en roman, som behandlar farliga beteenden. Psykopater faller inom den kategorin människor.

Testa dig fram och se vilken bok som känns rätt i just ditt fall. Lycka till och var försiktig.

Boktips: Åtta bra böcker om psykopater och farliga beteenden

1. Kvinnliga psykopater : mästare i manipulation på arbetsplatsen av Lisbet Duvringe, Mike Florette

Kvinnliga psykopater är mästarmanipulatörer och kan ställa till med mycket elände på en arbetsplats. Ofta blir konsekvenserna förödande, både på ett mänskligt och arbetsmässigt plan. Därför är det av stor vikt att vi skaffar oss mer kunskap om hur de fungerar för att i tid kunna hejda deras framfart. Forskning och media har länge fokuserat på manliga psykopater. Men hur mycket vet forskarna egentligen om kvinnliga psykopater och hur uttrycks det unika kvinnliga psykopatiska beteendet på jobbet? Stämmer det att kvinnliga psykopater använder sig av skvaller, manipulation och sex som medel för att nå sina mål? I boken fördjupar sig författarna Lisbet Duvringe och Mike Florette i ämnet psykopati och reder ut begreppen. De har haft dialoger med en rad internationella forskare som till exempel James Fallon, hjärnforskare och professor i neuropsykiatri som själv har psykopatiska anlag. Han är en aktad och respekterad forskare inom området och har skrivit bokens förord. Dessutom har författarna samtalat med ett hundratal personer med självupplevda erfarenheter av psykopatiskt beteende. Som läsare får du ta del av några av deras, ofta skakande, berättelser. Lisbet Duvringe och Mike Florette har akademiska utbildningar inom psykologi, retorik, arbetsmiljö och hälsa, organisation och ledarskap. De har tidigare givit ut boken Psykopater i arbetslivet.

2. Klubben av Matilda Gustavsson

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I ”Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Klubben

Klubben

3. Omgiven av psykopater av Thomas Erikson

Efter den stora succén Omgiven av idioter kommer nu Thomas Erikson med den efterlängtade uppföljaren Omgiven av psykopater.

Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …

På populärvetenskapligt vis och med glimten i ögat avslöjas hur en psykopat använder sig av dina svagheter för att kunna utnyttja dig så mycket det bara går. Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation. Helt klart är att vissa människor har en personlighet som är exceptionellt manipulativ. De kan övertyga vem som helst om vad som helst. De tycker om att kontrollera andra. Och de drar sig inte för att ljuga och förvränga sanningen för att komma dit de vill.

Alla med psykopatiska drag är naturligtvis inte psykopater. Och alla psykopater är inte bindgalna seriemördare. De flesta av dem vandrar faktiskt omkring här mitt ibland oss. Dessvärre är de betydligt fler än vad man tidigare har trott, vilket betyder att du med största sannolikhet redan har träffat på några av dem i grannskapet, på jobbet eller kanske i din familj. Nu är det dags att ta reda på hur de gör för att utnyttja dig – innan det är för sent!

4. Ärlig och snäll : en viktig bok om kvinnliga psykopater av Håkan Olofsson

Ärlig och snäll. Det var ledorden i Annikas profil på nätdejtingsidan. Hon ingav också ett övrigt första intryck som underbyggde det här älskvärda mottot på olika sätt. Annika var dessutom snygg och charmig och Håkan kastade sig in i ett förhållande med henne. Efter något år fann han sig dock fast i en härva av lögner, manipulation och ondska, som gjorde att han tänkte tillbaka på orden ärlig och snäll med en känsla av att det var den mest kolossala ironi han någonsin hört. Författaren fick förstahandserfarenhet av en relation med en kvinnlig psykopat, med störningarna narcissism och borderline. Relationen lämnade honom bedragen, ruinerad, fysiskt och psykiskt utmattad och den höll sånär på att kosta honom livet. Boken är viktig därför att många män lider i denna typ av relationer, utan att veta vad som drabbat dem och som inte kan, vågar eller ens vill prata med någon om sin horribla situation. En del i detta är att beteendet hos partnern är så till den milda grad märkligt att de fruktar att inte bli trodda. Detta är den bok författaren själv önskar att han läst innan han drogs in i en spiral av ondska som han inte i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig och som inte står berättelsen om Dr Jekyll och Mr Hyde efter. Verkligheten överträffar ibland dikten.

5. Psykopater i arbetslivet av Lisbet DuvringeMike Florette

Vad händer egentligen med oss och vår arbetsmiljö när kollegan eller chefen har psykopatiskt beteende och du utsätts för det dagligen? Vem är egentligen psykopat och varför ljuger de och manipulerar både ledningsgrupper, medarbetare och kollegor? Hur hanterar man det och går det att skydda sig på jobbet mot psykopaten? Vem ska man i så fall vända sig till? Finns psykopater överhuvudtaget eller är det bara ett skällsord?I den här boken ger författarna dig svar på dessa frågor och fördjupar sig i viktiga ämnen på arbetsplatsen som lögn, empati, psykologiska kontrakt och whistleblowing. De visar också på konsekvenser och kommer med uppmaningen att ta hjälp. Du är inte ensam om att känna dig förvirrad, chockad och utan självförtroende, om du drabbats.Lisbet Duvringe och Mike Florette med erfarenheter och akademiska utbildningar i psykologi, retorik, organisation och ledarskap har samtalat med ett stort antal personer som upplevt psykopatiska beteenden på sina arbetsplatser. De tar hjälp av tvärvetenskaplig forskning inom ämnet för att hjälpa läsaren att göra psykopatiska drag inom arbetslivet mer igenkännbart. Boken är för dig som eventuellt mött ett psykopatiskt beteende på jobbet och vill hitta ett förhållningssätt.

6. Din vän Forsete (roman) av Christina Erikson

En mördare som leker med polisen, som ständigt ligger steget före. En rad brutala kvinnomord får kommissarie Elias Svensson att vända sig till författaren Cornelia Lind för att förstå mördarens psyke. Cornelia har egna, personliga erfarenheter som kan komma till nytta, men som samtidigt försätter henne i livsfara. Under tiden rör sig en annan kraft i skuggorna. Någon som utger sig för att vara en vän.

Din vän Forsete är den första boken i Christina Eriksons nya serie spänningsböcker där människans inre hemligheter drivs upp till ytan.

Din vän Forsete

Din vän Forsete

  • Förlag: Månpocket
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-09
  • ISBN: 9789175038971

7. Psykopater online : Riskfyllda relationer vid dejting av Lisbet DuvringeMike Florette

Att dejta och söka kärleken på internet är uppskattat över hela världen, men det finns allvarliga risker och faror. Onda och beräknande människor ljuger och charmar för egen vinning skull. Samvetslöst lämnar de efter sig förödelse och trasiga liv.

Kärlek, sex och relationer i onlinemiljö lockar en psykopat som sockret lockar flugan. Med grandios självbild charmar en psykopat många och det är svårt att tro att den du är kär i är oförmögen att älska dig tillbaka. Kvar står du med skammen och frågan varför.

Psykopater online Riskfyllda relationer vid dejting får vi ta del av ett antal berättelser från det verkliga livet: Män och kvinnor som sökt kärleken via nätdejting och trott att de till slut lyckats träffa Den Rätta. Men som snart insett att kärleksdrömmen blivit ett fängelse, eller ännu värre fylld med skräck. Den de mötte visade sig vara en psykopat.

Den här boken guidar dig genom psykopatiska beteenden och hur en psykopat kan charma genom sin utstrålning och ofta övertygande verbala förmåga. Både forskare, psykologer, poliser och advokater kommer till tals och får ge sin syn på saken.

Läsaren blir varse om de signaler man bör vara uppmärksam på och i slutet av boken finns också enklare övningar i hur du själv kan träna upp din inre självkänsla.

8. Relationspsykopater : om farlig och förförisk kärlek av : Eva Rusz

Det finns påfallande många som inte klassas som psykopater eftersom de inte hamnar i fängelse, trots att de beter sig verkligt kriminellt gentemot sina partners. Dessa kallar Eva Rusz relationspsykopater. Relationspsykopater kan utåt sett vara välanpassade i samhället, ha villa, Volvo, vovve, familj. Fungera bra i sina yrken men bete sig som djävulen själv bakom hemmet lyckta dörrar. Där kan de fritt kränka, manipulera, kontrollera och misshandla sin partner som förtvivlat och lönlöst försöker få omgivningen att förstå hur illa det är ställt hemmavid. För psykopater är experter på att byta ansiktsmask. Dubbelnaturen är klassisk för dem. De kan snabbt växla om och spela sin välregisserade konsert på känslosträngar hos vem som helst.Att leva med en relationspsykopat är som att leva med en fiende vid sin sida.Kärleken från denne kommer att göra ont. Den kommer att kollra bort dig och göra dig utmattad, utbränd och medberoende. Och du kommer att förlora perspektivet på vad som är sunt och osunt i en parrelation.Denna bok är en fortsättning och fördjupning av succén Är du gift med en psykopat? som utgavs 2005. Efterfrågan har sedan dessa varit stor på en uppföljare till den boken.I Relationspsykopater får du ta del av tre kvinnors och en mans upplevelser av att försöka leva med en person som uppvisar psykopatdrag. Fyra kloka människor vars hjärnor kidnappades och som under en period tappade perspektivet. En av kvinnorna i boken levde till exempel under tolv års tid i en mardröm där tortyren och kränkningarna varvades med lugna perioder och normalt familjeliv. I denna bok får du lära dig vilka kriterierna är för psykopati. Du får också en fördjupning i hur barndomens anknytningsmodeller kan skapa en psykopatisk personlighet. Och hur du ska göra för att en gång för alla ta dig ur din dysfunktionella relation.OM FÖRFATTARENEva Rusz är psykolog och kognitiv psykoterapeut och ledande expert i relationsfrågor. Hon är känd från otaliga radio- och tv-program, relationsexpert i Aftonbladet och författare till bestsellers som: Den Ultimata Singelhandboken, Är du gift med en psykopat?, Varför väljer jag alltid fel partner?, Bli en vinnare med kognitiv coaching samt Bullshit!Hennes dagliga populära radioprogram ”Eva Rusz” på Radio 1 belönades med Stora Radiopriset två år i rad tillsammans med övriga kanalen, som blev utsedd till Sveriges bästa radiostadion.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,