ANNONS

Författaren Ari Behn är död – sörjs av kungar och kollegor

Författaren Ari Behn har avlidit. Arkivbild: Jon Olav Nesvold.

Den norske författaren Ari Behn hyllas och sörjs efter beskedet om hans hastiga bortgång. Både det norska och svenska kungahuset har beklagat författarens död.

Beskedet om författaren Ari Behns död kom på juldagskvällen. Enligt hans manager Geir Håkonsund tog Behn sitt eget liv.

Ari Behn var tidigare gift med den norska prinsessan Märtha Louise och vän till det svenska kronprinsessparet som nu skickar sina kondoleanser.

“Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om Ari Behns bortgång. Vi kommer minnas Ari som den varma, hjärtliga och spirituella människa han var. Det var en förmån att få lära känna Ari. Våra tankar går till hans döttrar och familj”, säger kronprinsessan Victoria och prins Daniel i ett uttalande till TT.

Kung Carl Gustaf XVI kommenterar också beskedet om författarens död.

”Under många år kände vi honom som en del av den norska kungafamiljen, som står oss nära”, säger han i ett uttalande till TT.

Även det norska kungahuset har beklagat Ari Behns bortgång.

Behn var också konstnär och hade en utställning tillsammans med den svenska skådespelaren Mikael Persbrandt i höstas.

”Du bar ett ljus inom dig, en urgammal glöd, en sällsynt värme, nu har jag förstått att mörkret tog dig, det gör mig så ont. Jag ber för dig, jag ber för dina barn och din familj. Frid vare med dig broder,” skriver Mikael Persbrandt på Instagram.

Även programledaren Fredrik Skavlan hyllar Ari Behn.

”Ari var den varmaste och vänligaste, en som fick var och en att känna sig som den enda”, skriver han på Twitter.

Fakta: Ari Behn

Ari Behn gifte sig med den norska prinsessan Märtha Louise 2002. De separerade 2016.

Han debuterade 1999 med novellsamlingen Trist som fan (utgiven på svenska av Lindelöws bokförlag) som fick bra recensioner av norska kritiker. Han skrev ytterligare två novellsamlingar och flera böcker, bland annat en tillsammans med Märtha Louise.

Den senaste boken Inferno gavs ut i Norge 2018 och skildrar bland annat det svåra uppbrottet från Märta Louise.

Ari Behn ägnade sig även åt att designa glas och åt bildkonst.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se