Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Gäller upphovsrätt för boktitlar?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: För några år sedan skrev jag en bok som fortfarande finns ute till försäljning. Nu har ett annat förlag släppt en bok med samma titel som min. Får man verkligen göra så? Har jag inte upphovsrätt till hela mitt verk?

Svar: Du har upphovsrätt till ditt verk, men det betyder inte att din boktitel automatiskt är skyddad. Allt beror på hur pass originell titeln är. I vissa fall omfattas även titeln av upphovsrätt, men då krävs det att titeln i sig uppnår kraven för verkshöjd. Det finns inga konkreta riktlinjer, men en kvalificerad gissning är att en titel som Harry Potter och fången från Azkaban inte kan plockas upp av någon annan utan att det räknas som upphovsrättsintrång. 

Alla boktitlar omfattas dock av ett så kallat titelskydd (som är en del av upphovsrättslagen). Enligt lagen om titelskydd får inte litterära eller konstnärliga verk göras tillgängliga för allmänheten under sådan titel, pseudonym eller signatur, att verket eller dess upphovsman lätt kan förväxlas med förut offentliggjort verk eller dess upphovsman. Titelskyddet erhålls automatiskt och fortsätter gälla även när upphovsrätten har gått ut.

Var gränsen går för när två verk kan förväxlas med varandra är en tolkningsfråga i varje enskilt fall. Om böckerna är utgivna i olika genrer eller för olika målgrupper betraktas risken inte som särskilt stor. Generellt kan sägas att en titel med beskrivande karaktär eller som består av ett vanligt förekommande uttryck eller liknande, har ett svagare skydd. Förväxlingsrisken anses dessutom ofta minska när verket blir äldre.

Boktitlar, serienamn, namn på karaktärer eller fiktiva platser och så vidare kan också registreras som varumärken – under förutsättning att de är unika (läs mer hos Patent- och registreringsverket).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.