Bookis grundare: Arne-Morten Willumsen och Lasse Brurok. Nu vill den norska nätbokhandeln expandera till Sverige. Foto: Pressbild.

Norska nätbokhandeln Bookis går in i Sverige – ska sälja nya och begagnade böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter två år på norska marknaden går nu Bookis in i Sverige. Fler länder kan följa. Nätbokhandeln hjälper privatpersoner och antikvariat att sälja lästa böcker – men erbjuder även nya böcker.

Att det finns ett berg, en skatt, av begagnade böcker i Sverige (och alla andra länder) är ingen hemlighet. Men att sälja de där böckerna är ofta tidskrävande. Bookis vill försöka ändra på detta.


ANNONS


– Om du vill sälja en bok så söker du på titeln i vår databas på sajten. När appen är lanserad om ett par månader kan du kan till och med scanna streckkoden. Vi har runt fem miljoner titlar och är kopplade till Bokinfo. När du får upp boken väljer du pris som du vill sälja den för och skick. Sedan lägger du upp den för försäljning, säger Lasse Brurok (operativ chef), som grundade Bookis tillsammans med Arne-Morten Willumsen (idag VD).

Samlar flera säljare av samma bok

På sajten samlas sedan alla säljare under en viss bok. När någon vill köpa en bok läggs en förfrågan i systemet och det är upp till säljaren att godkänna.

ANNONS

– Det här innebär att man inte riskerar att sälja en bok som redan är såld. Därför är det många antikvariat som gillar vår tjänst i Norge. De använder det som en plattform för att sälja böcker, säger Lasse Brurok.

När en säljare godkänt en förfrågan från en köpare så ska boken levereras. Vilket brukar vara utmaningen och det är här som Bookis sticker ut. Säljaren får nämligen ett referensnummer, packar boken och märker paketet med numret och lägger sedan paketet i sin brevlåda där det hämtas upp av tidningsbudet på morgonen.

– När säljaren godkänner en förfrågan dras pengar från köparens konto. När budet scannar boken och bekräftar upphämtningen så övergår risken till oss. Vi tar boken till en central och sätter på fraktsedel och levererar till köparen. När paketet är utlämnat betalas pengarna ut till säljaren.

Bookis börjar med Stockholm

Det här innebär att säljaren inte kan finnas var som helst. Till att börja med lanseras Bookis i Stockholm där man samarbetar med Premo som redan jobbar med bland annat Apotea och Adlibris.

– Köparen kan däremot bo precis var som helst. Även i Norge började vi lokalt med inre Oslo, expanderade till hela Oslo och därefter till flera orter runtom i landet.

Fraktkostnaden per bok, eller flera böcker om de säljs till samma köpare av en säljare, blir 51 kr (39 kr frakt, 12 kr expeditionsavgift).

Bookis säljer även nya böcker. På den svenska marknaden blir det tillgängligt i början av januari. Det har man löst genom ett samarbete med Förlagssystem och drop-shipping. På den norska marknaden där man varit igång i två år (lanserades i januari 2018) står begagnat för 85-90 procent av försäljningen. Där finns även fasta bokpriser.

– Men fasta bokpriser gäller på nya böcker. Så fort boken är läst och blir begagnad är det fri prissättning, säger Lasse Brurok.


ANNONS


Något som förmodligen bidrar till bättre priser på nyare begagnade böcker i Norge, kan man gissa? Han menar dock att de allra flesta böcker är betydligt äldre. Hälften av de böcker som sålts via Bookis under 2019 är utgivna 2014 och tidigare.

– Faktum är att antikvariaten blivit våra bästa vänner. De nyttjar teknologin på Bookis för att sälja sina böcker. Just det här med förfrågan löser ett problem för dem. De kan dessutom sätta upp en box utanför butiken och använda upphämtningsservicen, säger Lasse Brurok och tillägger:

– Så jag välkomnar alla svenska antikvariat att lägga upp sina böcker på Bookis.

Vuxit snabbt i Norge under 2019

Bookis har i Norge gått från 15 000 användare i början av 2019 till drygt 60 000 idag. Vissa dagar i augusti såldes uppåt tusen böcker per dag via plattformen. Något som skvallrar om att studenter är en viktig målgrupp och Lasse bekräftar att det säljs mycket studentlitteratur på sajten.

På den svenska marknaden kan de alltså komma att konkurrera med Adlibris och Bokus i viss mån men framför allt med Bokbörsen. Dessutom dyker det upp andra intressanta användningsområden.

– Det är flera författare som vill använda Bookis för direktförsäljning till läsare. Så vi lanserar en funktion för det i Norge i januari och tänker att det släpps även i Sverige.

Lars Lewin blir Sverigechef för Bookis.

På den svenska marknaden har Bookis rekryterat Lars Lewin som blir Sverigechef. Och Bookis blickar vidare till grannländerna Finland och Danmark, men även Tyskland.

– Det är lätt att skala vår tjänst till andra länder så länge man hittar samarbetspartners för dropshipping och för upphämtning av begagnade böcker.

Lansering i januari – marknadsföring före jul

Så hur ser förlagen på en aktör som gör det lättare att sälja begagnade böcker – där varken de eller författare tjänar pengar?

– När vi startade i Norge sågs vi först som en irriterande konkurrent som de hoppades var en dagslända. Men nu kommer många förlag till oss och vill samarbeta. Det gör de för att vi satsar mycket på content, community och läsglädje. I januari startar vi Norges största läsecirkel, säger Lasse Brurok.

Redan denna vecka rullar marknadsföringen igång inför den officiella lanseringen i januari. Bookis behöver nämligen säljare av begagnade böcker innan de på allvar kan börja locka köpare. Men tjänsten är egentligen redan igång.

– Vi gjorde en ”soft launch” för ett par månader sedan då vi testat tjänsten med ett begränsat antal användare. Vi har fått en del erfarenheter från detta som vi tagit med oss. Nu är vi redo för Sverige, säger Lasse Brurok.

Det är inte otänkbart att en hel del stockholmare kommer att testa tjänsten i januari genom att sälja julklappsböcker som de hunnit läsa ut under jullovet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL