Nobelpristagaren Olga Tokarczuk inrättar stiftelse för prispengarna

Olga Tokarczuk har börjat arbeta på en ny roman men vill inte avslöja vad den handlar om. Arkivbild: Martin Meissner.

Olga Tokarczuk, som tilldelades 2018 års Nobelpris i litteratur, ska inrätta en stiftelse för prispengarna. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Stiftelsen ska enligt författaren vara en plats för litteraturen och fokusera på översättarnas roll.

Hon hyllar särskilt översättarna av hennes roman Jakobsböckerna.

– Jag har alltid tyckt att översättarna har fått stå åt sidan men deras roll är mycket större än vi tror, säger Olga Tokarczuk till Kulturnyheterna.

Översättarna är enligt författaren så viktiga att litteraturen inte kan överleva utan dem.

– Den blir stum, saknar röst och får ingen möjlighet att sprida sig.

Stiftelsen ska ha sitt säte i författarens hemstad Wroclaw i västra Polen. Tokarczuk säger att hon vill sprida kulturen utanför storstäderna, där hon anser att den är alldeles för centrerad.

Tokarczuk, som har börjat arbeta på en ny roman, anländer snart till Stockholm för att ta del av Nobelveckans festligheter.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.