ANNONS

Nobelpristagaren Olga Tokarczuk inrättar stiftelse för prispengarna

Olga Tokarczuk har börjat arbeta på en ny roman men vill inte avslöja vad den handlar om. Arkivbild: Martin Meissner.

Olga Tokarczuk, som tilldelades 2018 års Nobelpris i litteratur, ska inrätta en stiftelse för prispengarna. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. Stiftelsen ska enligt författaren vara en plats för litteraturen och fokusera på översättarnas roll.

Hon hyllar särskilt översättarna av hennes roman Jakobsböckerna.

– Jag har alltid tyckt att översättarna har fått stå åt sidan men deras roll är mycket större än vi tror, säger Olga Tokarczuk till Kulturnyheterna.

Översättarna är enligt författaren så viktiga att litteraturen inte kan överleva utan dem.

– Den blir stum, saknar röst och får ingen möjlighet att sprida sig.

Stiftelsen ska ha sitt säte i författarens hemstad Wroclaw i västra Polen. Tokarczuk säger att hon vill sprida kulturen utanför storstäderna, där hon anser att den är alldeles för centrerad.

Tokarczuk, som har börjat arbeta på en ny roman, anländer snart till Stockholm för att ta del av Nobelveckans festligheter.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se