ANNONS

Söndagstuggare: Karin Grönvall om jobbet som riksbibliotekarie

Karin Grönvall, riksbibliotekarie. Foto: Jann Lipka

Karin Grönvall är sedan sommaren 2019 Sveriges nya riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket. Hon berättar här om sitt uppdrag med att bevara och digitalisera vårt kulturarv.

Av mitt första besök på Kungliga biblioteket minns jag nervositeten. Jag var student, jag skulle göra praktik och jag hade aldrig varit på KB. 20 år senare gick jag i våras in genom samma dörrar i sällskap av ministern för högre utbildning och forskning. Från det minns jag glädje och lättnad. Äntligen var det officiellt att det var jag som var den nya riksbibliotekarien och chef för Kungliga biblioteket, Sveriges nationalbibliotek.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Som riksbibliotekarie är det min roll att öppna dörrarna för medarbetare, forskare, allmänhet. Ett nationalbibliotek är till för alla och måste vara allas. Ett nationalbibliotek innehåller inte sanningen i sig, men originalen, källorna, som kan verifiera och skapa sammanhang, och som blir allt viktigare när information så enkelt kan redigeras och manipuleras.

Att få vara del av ett av fundamenten i ett demokratiskt samhälle är en hissnande känsla. Som riksbibliotekarie är det min och personalens uppgift att smidigt förflytta oss mellan dåtid, samtid, framtid. Samtid, dåtid och framtid igen. Det är lätt att tro att vi på KB lever i det förflutna eftersom vi vårdar handskrifter, digitaliserar sönderfallande tidningar och bevarar musik från 78-varvare.

Sanningen är att det är precis tvärtom. Att vi är fullständigt besatta av framtiden. Att vi skapar nya kapslar, håller silverfiskarna på avstånd, digitaliserar VHS-kassetter och skannar in dagstidningar med blicken fäst långt fram. Allt för framtiden. Om 50 år kan det uppstå en tvist om en artikel i DN söndagen 10 november 2019, eller hur Olof Palme formulerade sig i debatten med Vilhelm Moberg i Kvällsöppet 19 oktober 1971. Då går vi till källorna, digitaliserade och/eller bevarade i våra klimatanpassade magasin.

Absolut avgörande i min roll som riksbibliotekarie är att jag verkar i samtiden och i sammanhangen. Ett digitaliserat kulturarv ger nya möjligheter för forskningen att kombinera data från olika delar av samhället. KB får kraft från det nätverk som biblioteken i Sverige och världen utgör.

Tillsammans utgör vi bibliotek Sveriges mest använda, mest utbredda och kanske den mest älskade bildningsinstitution. Öppenheten och inkluderingen, digitalt och fysiskt, förenar oss. Vi står för något starkt och självbärande; för bildning, demokrati och yttrandefrihet. Vi öppnar våra dörrar för kulturskapande och samtal, lärande och forskning. Vi välkomnar alla.

Som riksbibliotekarie har jag inte bara fått mitt drömjobb utan också ett stort förtroende att förvalta varje dag när jag öppnar dörrarna till KB!

ANNONS

Om gästbloggaren

Karin Grönvall, 53 år, är sedan sommaren 2019 riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket. Hon har en bakgrund från flera bibliotek, bland annat vid Karolinska institutet, Södertörns högskola och Sveriges lantbruksuniversitet. Hon bor i Uppsala med man och son, och har även tre utflugna döttrar. Följ henne på Instagram: @riksbibliotekarien


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se