Hanna Hellquist vinner Stora journalistpriset 2019 i kategorin Årets röst

Hanna Hellquist, journalist, radiopratare och författare. Foto: Magnus Hallgren

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2019 korades vid en prisutdelning den 21 november. Tre av dem kan förutom journalister även titulera sig författare.

Radioprataren, journalisten och författaren Hanna Hellquist fick ta emot Stora journalistpriset 2019 i kategorin Årets röst.

Motivering: Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare.

Hanna har skrivit flera böcker och även varit verksam som översättare:

Karlstad zoologiska

Karlstad zoologiska

"Vi var alltid ute på landet om somrarna. Vi åkte inte på någon semester, vi åkte ut till landet och där var vi. Alla tre, jag och mamma och pappa, trots att mina föräldrar var skilda sedan flera år tillbaka. Vi sov i samma säng i sommarstugan. Pappa längst ut, jag i mitten och mamma längst in mot stenväggen. Där på landet fanns hundarna. Och katterna. Läs mer »

En tryckare på Blue Moon Bar : samlade krönikor

En tryckare på Blue Moon Bar : samlade krönikor

När man står utanför Blue Moon Bar i Karlstad, klockan halv tre på natten i snöglopp, och skriker åt en chalmerist för att han har dansat tryckare med en annan brud, och folk går förbi och ser hela dramat, och man vinglar till i sina sjucentimetersklackade lackpumps som ingen ändå har vett att uppskatta – då kommer man till insikten att livet inte riktigt blev som man tänkt sig. Läs mer »

Kvinnor i kamp : 150 års kamp för frihet, jämställdhet & systerskap

Kvinnor i kamp : 150 års kamp för frihet, jämställdhet & systerskap

<blockquote>

L&auml;ttfattligt och &auml;nd&aring; omf&aring;ngsrikt praktverk

Dagens Nyheter

En originell och l&auml;rorik bok som man vill ha i bokhyllan!

Kamratposten

&rdquo;Det &auml;r klokt, peppande och bitskt. Läs mer »

Ytterligare två personer som kan titulera sig författare prisades:

I kategorin Årets förnyare: Malin Mendel för Världens sämsta indier, SVT.

Motivering: Med humor och kunskap förnyar hon en traditionell genre. Människor blir synliga i en myllrande vardag i en annan del av världen.

Malin Mendel har även skrivit flera kokböcker:

Yogaköket : indiska vegorecept

Yogaköket : indiska vegorecept

SUCCÉBOKEN YOGAKÖKET: NYUTGÅVA

I Yogaköket delar Malin med sig av sina godaste recept och bästa yogarörelser för en glad mage och maximal hälsa. Att kombinera yoga och indisk vegetarisk mat är nämligen bland det bästa man kan göra för både kropp och själ. 

Matsmältningen är avgörande för hur vi mår, och indisk matlagning utgår från denna insikt. Läs mer »

Bombay Takeaway : Indien genom maten

Bombay Takeaway : Indien genom maten

I landet där en vanlig hälsningsfras lyder ”Har du ätit?” har maten såklart en enorm betydelse. Mat är kultur, politik och religion.

Lunchtallriken skvallrar om varifrån en person kommer, vilken religion den tillhör och dess sociala status. Läs mer »

I kategorin Årets avslöjare: Per Agerman (tillsammans med Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö & Linda Larsson Kakuli) för Swedbank och penningtvätten, SVT.

Motivering: De gör rent hus med banken som var tvättomat för aktörer högst upp i den kriminella näringskedjan.

Per Agerman har skrivit flera reportageböcker:

Insiders

Insiders

Nu släpper vi Insiders i en omarbetad och utökad version i vår nya serie Atlas reportage. Den här boken handlar om pengar. Om hur goda kontakter och tillgång till rätt information snabbt kan göra dig rik på aktieaffärer. Den som tar stora risker och har ett rymligt samvete kan tjäna ännu mer. Möt Aktietorgskungen som med fagra löften om framtiden får fyra aktier att rusa. Läs mer »
Fingerprint : the story

Fingerprint : the story

Fingerprint Cards är bolaget som slår de flesta rekord i svensk börshistoria. Efter en osannolik kursuppgång har tusentals aktieägare blivit mångmiljonärer, liksom flera av bolagets anställda. Runt om i världen sitter Fingerprints fingeravtryckssensorer inbyggda i miljontals smarta mobiler. Läs mer »
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL