ANNONS

Ljudboken allt större i UK – fyra av tio lyssnare har en prenumeration

Den brittiska marknaden för ljudböcker växer och lockar nya konsumenter till böcker. Foto: Fotolia.

Ljudboksmarknaden i Storbritannien växte 15 procent jan-juli 2019 jämfört med samma period 2018. Allt tyder på att 2019 blir sjätte året i rad med tillväxt för ljudboken och även prenumerationsmodellen vinner mark.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Det är The Bookseller som rapporterar om ny statistik från Nielsen som gjort en enkät bland 3000 bokköpare.

Audio står hittills under 2019 för 5,5 procent av den totala bokmarknaden i UK, en liten ökning från 4,7 procent helåret 2018. Och en kraftig tillväxt jämfört med 2012 då ljudböcker endast stod för 2,2 procent av bokmarknaden.

CD-marknaden är inte död, en tredjedel av ljudbokskonsumenterna lyssnade på CD-böcker men endast en av fem lyssnade enbart på CD.

ANNONS

Det är fortfarande styckförsäljning som dominerar på den brittiska bokmarknaden. Men prenumerationer växer. 38 procent av konsumenterna har ett abonnemang 2019 jämfört med 31 procent 2018.

De som konsumerar mest ljudböcker är också de som främst lockas av abonnemang. Hela 81 procent av storkonsumenterna prenumererar.

Vad är då största hindret för dem som inte blir frälsta av ljudboken? Jo, uppläsarens röst visar det sig. 22 procent svarade att de inte köper fler ljudböcker på grund av att de inte gillade uppläsarna.

I undersökningen konstateras att de som lyssnar på ljudböcker lyssnar mycket på podcasts och tvärtom, vilket de ser som ett tecken på att de som vänjer sig vid att lyssna också lyssnar mer. Podcasts och ljudböcker drar snarare varandra än att konkurrera om lyssnarnas tid.

De fem mest populära genrerna de senaste 12 månaderna:

  • Krim/thriller/spänning 27 procent
  • Sci-fi/fantasy/skräck 22 procent
  • Skönlitteratur 21 procent
  • Historiska biografier 14 procent
  • Historiska romaner 14 procent

Andel lyssning senaste 12 månaderna:

  • Skönlitteratur vuxen 70 procent
  • Facklitteratur vuxen 57 procent
  • Barnböcker 19 procent
  • YA skönlitteratur 11 procent
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL