ANNONS

Aktiviteter i centrum istället för böcker på nytt huvudbibliotek i Oslo

Den 28 mars 2020 öppnar Oslos nybyggda huvudbibliotek. Arkivbild: Ole Berg-Rusten.

Den 28 mars nästa år slår Oslos nya huvudbibliotek upp dörrarna för allmänheten. Det nya biblioteket ska bli allt annat än traditionellt, berättar bibliotekschefen Knut Skansen för NRK.

– I det här huset får inte böckerna stå längst fram. Vi har placerat dem längs väggarna. Det är aktiviteterna och människorna som står i centrum, säger han till NRK.

Det nya huvudbiblioteket ligger i Bjørvika och har 1 200 sittplatser för besökare vilket kan jämföras med 250 i det gamla. Byggnaden har fem våningar, generösare öppettider och är förväntat att ta emot två miljoner besökare per år. Kulturborgarrådet Rina Maiann Hansen tror att det kommer att bli en viktig del av kulturutbudet för unga Oslobor.

Oslos nya huvudbibliotek är ritat av Lund Hagem arkitekter och Atelier Oslo. Arkivbild: Ole Berg-Rusten.

Biblioteksbygget satte i gång 2014 och skulle först stå klart till 2018. Kostnadsramarna, som klubbades 2015, sattes till 2,76 miljarder kronor exklusive moms.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se