ANNONS

Ny diktsamling av danske skandalpoeten Yahya Hassan ges ut i Sverige

Yahya Hassan under en högläsning i Oslo 2014. Arkivbild: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT.

En ny diktsamling av den skandalomsusade danske poeten Yahya Hassan ges ut i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Boken, som heter ”Yahya Hassan 2”, gavs ut utan förvarning i Danmark häromdagen.

– Här har vi en diktsamling som i mina ögon har en väldigt hög verkshöjd. Jag kan omöjligen läsa den som spekulativ på något sätt. Jag ser det som en diktsamling med sin problematik men också med sin unika styrka, säger Håkan Bravinger, litterär chef på förlaget Norstedts, till DN.

ANNONS

Diktaren dömdes förra året till rättspsykiatrisk vård sedan han erkänt 42 brott, bland annat misshandel, hot, skadegörelse och blottning. 2016 dömdes han till fängelse för att ha skjutit en 17-årig pojke i foten.

Hassan blev en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter när han slog igenom 2013. I en självbetitlad diktsamling anklagade han sina föräldrars generation av invandrade muslimer för patriarkalt och religiöst förtryck, vilket gav upphov till en intensiv debatt i landet.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se