Kinas ambassad hotar med konsekvenser om Sveriges regering närvarar vid Tucholskyprisets utdelning till Gui Minhai

Kulturminister Amanda Lind delar idag, 15 november 2019, ut organisationen Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång. Sveriges Radio rapporterar att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar med konsekvenser om högt uppsatta politiker leder och deltar i ceremonin. Ambassadören vill inte säga vad för konsekvenser han syftar på, men att deltagandet skulle få allvarliga konsekvenser för Kinas och Sveriges relation.
– Svenskar inte ska tro att de med gott samvete kan såra det kinesiska folkets känslor och skada Kinas intressen, säger Gui Congyou.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.