ANNONS

Boktips: 10 böcker för dig som ska anställa personal – arbetsmiljö, lön, förmåner och uppsägning

Ska du anställa nya medarbetare eller avsluta en anställning? Då gäller det att hålla koll på alla regler. Vi har hittat tio böcker om löner, förmånger, anställningsavtal, arbetsmiljö och mycket mer. Foto: iStock.

Personal eller medarbetare är din största tillgång som arbetsgivare. Större företag har personalansvarig eller HR-avdelning, i mindre företag vilar ansvaret på VD och ägare. Vi har plockat fram tio böcker om anställning och uppsägning.

Det brukar sägas att det absolut största steget i ett företags utveckling är att gå från en till två anställda. Det handlar ofta om att enmansföretaget (soloföretagaren) gör sin första anställning. Då öppnas också dörren till en djungel av skyldigheter (från arbetsgivarens sida) och rättigheter (från den anställdes sida).

Ägarledda småföretag kanske inte tar så hårt på alla regler om semestrar och anställningsavtal. Även om två personer eller en familj driver företag tillsammans så är alla så nära företaget att det kanske känns som det fungerar även om inte allt är skriftligt, bara man rapporterar in till Skatteverket.

Men ofta visar det sig efter en tid att det faktiskt är viktigt med anställningsavtal och att följa de regler som finns i form av semesterlöner, pensionsavtal och allt annat som hör till att vara en bra arbetsgivare.

För faktum är att varje ny rekrytering, varje ny anställd i företaget är en ny investering. Att avveckla och nyanställa en person kan kosta företaget mellan 500 000 kronor och en miljon när man tar hänsyn till alla kostnader för annonsering, intervjuer, inskolning och lönekostnader innan en ny person är fullt produktiv.

Större företag har därför anställda vars enda arbetsuppgift är att sköta personalfrågor. Beroende på storlek kan det vara alltifrån en person med titeln personalchef eller personalansvarig upp till en hel avdelning för HR (human resources).

I ett mindre företag har man därför sällan någon som är utbildad inom HR, utan man behöver lära upp någon. Och även om man har en erfaren person med utbildning behöver denna hålla sig uppdaterad och kanske även kunna läsa in sig på mer komplicerade frågor som dyker upp kring föräldraledighet, tjänstledighet eller sjukskrivningar (med tillhörande krav på att företaget tar ansvar för rehabilitering.

Det finns givetvis mängder av böcker skrivna inom HR både kring formella regler kring anställning och juridiken för uppsägningar liksom arbetsmiljöfrågor. Här har vi gjort ett litet axplock, tio böcker som bör finnas i bokhyllan på varje personalavdelning (eller i ett mindre företag hos den som sköter anställningar oavsett om det är vd eller ekonomiansvarig).

10 bra böcker om anställningar, uppsägningar och personalvård

Arbetsrätt : handbok för chefer

Arbetsrätt : handbok för chefer

 • Förlag: Frick Publishing AB
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-12-06
 • ISBN: 9789198489217
Arbetsmiljölagen - Med kommentar

Arbetsmiljölagen - Med kommentar

Arbetsmiljö i praktiken : handbok för chefer

Arbetsmiljö i praktiken : handbok för chefer

 • Förlag: Liber
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-08-29
 • ISBN: 9789147122820
Lönehandboken

Lönehandboken

BAM - handbok

BAM - handbok

 • Förlag: Prevent
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-04-11
 • ISBN: 9789173652575

Fotnot: Human resources (förkortas HR) eller human resource management (HRM) kallas ett företags personalavdelning som tar hand om och ser till att det finns fungerande processer relaterade till resursen personal i en organisation (företag, offentlig sektor eller ideella föreningar/förbund).

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »