Denna artikel sponsras av författare/förlag

Bobby Goodie J Esfahani berättar om kärlek, medmänsklighet och åldrande i sin självbiografi

Bobby Goodie J Esfahani. Foto: Privat

I sin självbiografi tar debutanten Bobby Goodie J Esfahani med läsaren på en 40-årig resa sedan ankomsten från Iran till Sverige. Hans viktigaste budskap är att godhet fortfarande är den starkaste kraften.

Ni kan kalla mig Bobban. En persisk mans 40 år i Sverige är Bobby Goodie J Esfahanis debutroman.

– Jag har bott här i Sverige i 40 år och jobbat inom äldrevården i 20 år. En hel del saker har hänt i mitt eget liv och arbetsliv som är intressant att skriva om, och dessutom har många människor berättat roliga, lyckliga, spännande och sorgliga saker för mig som är värda att skriva ner, berättar Bobby.

Han har sina rötter i Iran och kom till Sverige som ung man. Här studerade han och började jobba. Förälskade sig och bildade familj. Allt detta skriver han om i sin bok.

– Det senaste tiden finns många negativa krafter som försöker sprida bilden av att vi invandrare belastar samhället. Jag försöker genom arbetet inom äldrevård och omsorg bevisa motsatsen i min bok och visa hur vi hjälper det svenska samhället och Europas välfärd.

Bobby är utbildad högskoleingenjör och har arbetat på varv och olika byggen. Men till slut valde han att jobba med människor.

– Jag hade jobbat mycket extra i vården som undersköterska och det hade fått en plats i mitt hjärta. Det blev till slut min passion att hjälpa äldre och behövande.

Han beskriver sig själv bland annat som ambitiös, positiv och humoristisk, och kämpar för jämlikhet mellan män och kvinnor, för klimatet och freden.

– Jag har vigt mitt liv åt att hjälpa mina medmänniskor och samhället i stort och sprida glädje, och jag får själv mycket tillbaka av det, säger Bobby. 

Han citerar en av sina förebilder, Mahatma Gandhi: ”Förlora inte tron på mänskligheten. Om några droppar i havet är smutsiga, så blir inte hela havet smutsigt.”

– Många vill gärna måla upp bilden av att onda krafter håller på att ta över. Jag vill bevisa att goda krafter fortfarande är starkare, och att det fortfarande är godheten och goda gärningar som dominerar i samhället. Visst har samhället har blivit tuffare, med kriminalitet och brott, men eldsjälar visar gång på gång att det finns godhet.

Tidigare har Bobby skrivit en del artiklar, men detta är hans första bok. Det tog honom ett och ett halvt år att skriva färdigt den, och han har blandat sin egen berättelse med kärlekshistorier, separation, resor, motgångar och stora samhällshändelser, både nationella och internationella, samt kända personers bortgång. 

– Det handlar också om vägval i livet och konsekvenser. Manuset gestaltar en person som är överlevare i alla situationer, en person som blivit härdad av det hårda livet.

En del humoristiska berättelser och skämt finns med som en slags krydda för att göra boken underhållande. Dessutom har han tagit upp fördelar och nackdelar med vårdarbetet, och en del kritik. Samtidigt det finns en del riktade budskap som blir innehålls- och lärorikt för läsaren.

– Årens gång och själva åldrandet för med sig många intressanta och komplicerade saker att skriva om. Denna period har varit ett äventyr, och som en underbar saga, både med lyckliga, glada, soliga, kärleksfulla, framgångsrika stunder och med motgångar, bakslag, tragedier och sorgedagar.

Han tror att boken kan vara intressant både för svenskar och för många invandrare från olika länder.

– Det svåraste och mest energikrävande är marknadsföringen, berättar han. Nu behöver jag pausa ett tag för att hämta krafter. 

Målet är två böcker till, en som ska handla om burksamlarnas liv och personligheter, och en livsberättelse om en grundskoleelev som blev professor.

– Naturligtvis kommer mina nästa böcker kräva mycket mindre tid och energi. Som debutant förlorar man mycket just tid och energi på grund av okunskap och oerfarenhet. Naturligtvis kommer det nya utmaningar, men man är bättre utrustad att lösa dem, säger Bobby.

Om författaren

Bobby Goodie J Esfahani är född i Iran och flyttade till Sverige för 40 år sedan. Han bor idag i Angered, är gift med en norsk sjuksköterska och har två söner. Han har jobbat med äldrevård och äldreomsorg i mer än 20 år. Nu debuterar han med självbiografin Ni kan kalla mig Bobban. En persisk mans 40 år i Sverige.

Ni kan kalla mig Bobban : en persisk mans 40 år i Sverige

Ni kan kalla mig Bobban : en persisk mans 40 år i Sverige

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2019-09-10
Ni kan kalla mig Bobban!En persisk mans 40 år i Sverige”Lyckan, kärleken, minnena och åldrandet”
Under de cirka 40 år som jag levt i Sverige och de 20 år jag har arbetat inom äldrevården och äldreomsorgen, har det hänt en del saker som är värda att berätta. Läs mer »
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se