Denna artikel sponsras av författare/förlag

Dåtid och nutid belyser varandra i Jurek Sawkas debutroman

Jurek Sawka. Foto: Privat

I romanen Quality time gör skådespelaren och regissören Jurek Sawka upp både med sin egen historia i Polen och den svenska samtiden.

2019 är året då Jurek Sawka både firar ett jubileum och en debut: 50 år som landsflyktig och sin första bok. Men det skrivna ordet har alltid funnits i hans liv, och det har blivit många pjäser, radioteatrar och översättningar genom åren.

– Språket i sig har alltid varit viktigt för mig, säkert delvis beroende på att jag inte är född i Sverige, säger Jurek. Kanske använder jag språket på ett annorlunda sätt?

Han kom till Sverige när han tvingades fly från Polen i slutet av 60-talet.

– Den polska antisemitismen är som en slumrande vulkan. 1968–69 vaknade den till liv med en enorm kraft. 30 000 polacker med judisk härkomst tvingades i landsflykt. Omkring 3000 hamnade i Sverige, däribland min mor och jag. Det är en händelse som drastiskt påverkade mitt liv och mitt sätt att se verkligheten och omvärlden, säger han.

Debutbokens ramhandling följer en pappa – berättaren – som umgås med sina tre barn över en helg. Däremellan sker utflykter i både tid och rum med flera scener från ett förflutet i Polen.

– Jag fick tidigt idén att göra nedslag till hundra år tillbaka i tiden, varvat med en nutida berättelse. Det blir någon slags konfrontation mellan dåtid och nutid.

Han har hämtat en del fakta från sitt eget liv, från de två olika verkligheter han har levt i.

– Det är klart att mitt seende och åsikter finns där, men det är fantasin som styr berättelsen och förvränger sanningen. Plötsligt kan man inte säga vad som är verkligt och vad som inte är det.

Quality Time

Quality Time

  • Förlag: Calidris
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-23
  • ISBN: 9789188703149

– Själva begreppet quality time är fullständigt vansinnigt, som om vi kan kompensera för förlorad tid med varandra, säger Jurek. Jag använder det djupt ironiskt, vilket går i linje med boken som har ett samhällskritiskt anslag.

Jureks stil har med all säkerhet påverkats av hans teaterbakgrund. Som sina inspiratörer nämner han Patrick Modiano och Michel Houellebecq.

– De flesta författare är måna om en homogen stil, men jag har använt olika stilar till olika delar av boken. Till och med i en och samma mening blandas lågt och högt, ungefär så som vi pratar idag – det är bara vid vissa tillfällen som vi tar på oss en viss språkdräkt som är enhetlig. 

Berättarrösten uttrycker sig på ett egensinnigt sätt: påhittade och oväntade uttryck, överraskande liknelser, hånfulla kommentarer om uttjänta metaforer och de associativa övergångarna mellan olika fragment skapar en okonventionell stil och form. Trots, eller tack vare det, blir helheten både lättläst och klar.

Han har stora förhoppningar på att boken ska hitta många yngre läsare.

– I mitt jobb som pedagog jobbar jag mycket med unga människor, och jag märker att många är helt med i det jag har skrivit. Det gäller även människor som delar min erfarenhet.

Boken innehåller ett antal svartvita fotografier, en idé som kom från formgivaren Rafal Benedek.

– Han har hittat en fantastisk och ganska sparsam form, säger Jurek. Fotografierna blir en slags parallellinje med bokens innehåll, uttrycker samma sorts existentiella frågor som texten.

Både humor och melankoli får utrymme i Quality time.

– Det mörkare speglar min personliga erfarenheter, min rotlöshet. Det handlar inte bara om att jag varit tvungen att lämna ett land, utan om en känsla av utanförskap som förföljt mig sedan jag var liten. Det ger en viss förmåga att se saker och ting på ett visst sätt som man kanske inte gör när man har en stark tillhörighet, säger Jurek och tillägger:

– Många som känner mig och som läst boken blev förvånade att jag – en dyster skeptiker – samtidigt kan skriva så roligt och med högt tempo.

Om författaren

Jurek Sawka föddes i Polen 1949. Idag bor han i Stockholm och arbetar som teaterregissör, skådespelare och pedagog. Just nu medverkar han i SVT:s serie Tunna blå linjen som är under inspelning. Han har skrivit ett flertal pjäser och manus, och debuterar 2019 som skönlitterär författare med boken Quality time.

Quality Time

Quality Time
Författare
Medverkande
Förlag Calidris
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor166
Vikt350 gr
Utgiven2019-09-23
SABHc
ISBN 9789188703149
”Att vi fyra kan ha trevligt och roligt, uppleva en härlig gemenskap, förvisso utan att umgås, är en gåta. Hur är detta möjligt? Hur kommer det sig?” I en vindsvåning i Stockholm har berättaren quality time med sina tre barn, Sladdisen, Pojken och Sonen. Det som händer på detta plan vittnar om våra livsmönsters villkor och umgängesformer – en absurdistisk men samtidigt realistisk bild av det liv som privilegierade nutidsmänniskor i Stockholms innerstad är fångade i. Den allvetande berättarens röst bryter hela tiden ramhandlingen, gör utflykter i nuet och djupdykningar i det förflutna, ända till 1914. Dåtid och nutid ställs mot varandra och belyser varandra: en hundra år gammal våldtäkt i nuvarande Tjeckien, en kärleksresa till Capri, en flykt från gettot i en polsk stad under andra världskriget, en okonventionell vistelse i Tokyo, växlar med budgetshoppande på ICA MAXI i Haninge, en efterlängtad utflykt till Sydpoolen i Södertälje, en lyckad spontandemonstration på Odenplan. Dagens Stockholm, totalt präglat av varumärken och fetischer, uppträder som fragment, skärvor av bilder: det närmaste kvarteret, förbiflimrande gestalter i fönstren på huset mitt emot, tre fulla flickor i Stureplansnatten.  Men detta Stockholm är också den plats där hans mor, ohjälpligen uppryckt med rötterna från sitt 1900-tals Polen, drar sin sista suck på ett sjukhem. Dement och hjälplös bland vårdens högteknologiska apparatur utgör hon berättarens sista band med en europeisk/judisk historia. När modern begravs på Skogskyrkogården, denna skönt klassicistiska svenska portal till evigheten, förundras berättarens hitresta faster över …”den för henne oacceptabla begravningssituationen – ingen grav, inte ens en urna. När vi var på väg ner från minneslunden stannade hon plötsligt upp, tog en liten papperspåse ur sin stora handväska, den innehöll lite polsk jord som hon tänkt kasta på kistan. Hon strödde jorden på gräsmattan istället, gick ner på knä, gjorde korstecknet och bad. Det såg surrealistiskt, till och med löjligt ut. Ändå tror jag att alla kände tacksamhet. En riktig människas autentiska sorg.” Förutom de fyra familjemedlemmarna finns en ung kvinna, som är ständigt närvarande, men – symboliskt nog – aldrig fysiskt: "You-are-my-happiest-hours", eller Itoshi, ”det betyder älskad på japanska”. Berättarens och Itoshis osannolika tabutrotsande kärlekssaga utgör en sorts litterär road movie.Itoshi är en av dessa dagens unga nomader som rotlösa och förvirrade strävar efter att förverkliga sig själv, vad det nu betyder, kanske är det detta som främst binder samman henne och berättaren: den riktige emigranten. Vår berättare upptäcker verkligheten med den konstnärliga gestaltningens hjälp. Det verkliga samspelar med det fiktiva, det osannolika med det realistiska, det vardagliga med det extraordinära. Bitsk ironi och humor lierar sig med förtvivlans melankoli. Ett maniskt tempo bryts av lugna avsnitt och på så sätt skapas en fullödig stil med en förvånansvärd harmoni. Jurek Sawkas egensinniga skildring framkallar hos läsaren många igenkännande leenden – och kanske en del tårar. Den genomtänkta formgivningen och de noggrant utvalda fotona tillför Quality Time en ytterligare dimension. Nästan på dagen samtidigt som polska Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur har Jurek Sawkas roman Quality Time kommit ut på Calidris förlag. Sawka erhöll stöd för sin roman från Kulturrådet, vilket kan ses som ett statligt erkännande för bokens litterära kvaliteter och angelägna tema, som uppenbarligen ligger helt i linje med årets Nobelpris.     
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se