Boken Hjärnstark av Anders Hansen har passerat en halv miljon sålda exemplar

Författaren Anders Hansen fick till en fullträff med boken Hjärnstark som nu sålts i över 500 000 exemplar på tre år. Foto: Pressbild, Bonnierförlagen.

Anders Hansens bok Hjärnstark har passerat 500 000 sålda böcker i Sverige, tre år efter att den kom ut första gången. Den har förändrat mångas syn på motion och hälsa.

– Det är ofattbart att var tjugonde svensk har boken, och jag får ofta höra att den förändrat människors liv. Men det har den inte, det har de själva gjort. Om jag genom Hjärnstark gett ett litet bidrag för att putta någon mot att röra på sig mer, så är jag naturligtvis otroligt glad för det. Det jag verkligen ville förändra med boken var hur vi i vår tid missuppfattar vad fysisk aktivitet är. Varför blandar vi ihop det med idrott och prestation, när det är något som människan som art är utvecklad för, säger författaren Anders Hansen i ett pressmeddelande.

Sedan boken gavs ut 2016 har den nått framgångar bland både läsare och kritiker och fått en enorm spridning. Med Hjärnstark och sin medverkan i media och som föreläsare har Anders förändrat hur vi ser på motion och hälsa, och hans böcker används flitigt i skolor och inom sjukvården. 

– När vi publicerade Hjärnstark 2016 var det med stolthet och förhoppningen om att allt fler svenskar skulle få ta del av viktig forskning och ett förhållandevis enkelt och smart sätt att må bra på. Men föga kunde vi ana vilket inflytande den här boken skulle komma att ha. Idag är Hjärnstark en snackis på var och varannan middag, den används av skolpersonal, sjukvårdspersonal och inte minst av många, många personer som själva känt att de ville och behövde göra något mer för sin hjärnhälsa, säger Cecilia Viklund, förläggare i samma pressmeddelande, hon tillägger:

– Både vi på förlaget och Anders själv har fått ta emot många brev och samtal om hur den här boken har förändrat liv. När vi nu når en halv miljon sålda exemplar är det nog det sistnämnda som både vi och Anders är mest glada och tacksamma för – att ha kunnat hjälpa människor i en god riktning och faktiskt gjort en insats för folkhälsan!

Anders Hansen är leg. läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri, civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och författare till böckerna Hälsa på recept (2015), Hjärnstark (2016), Fördel ADHD (2017) och Skärmhjärnan (2019). Anders har skrivit över 2000 journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett TED-talk, hållit hundratals föreläsningar och medverkat i tv-program som Skavlan, Vetenskapens värld, Nobelstudion och som medicinsk expert i Malou efter tio. 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och programledde och skrev manus till den populära tv-serien Din hjärna på SVT. Anders har fått flera utmärkelser, bland annat Hälsopriset som Årets författare 2017, Mensapriset 2018 och Årets hälsopris 2019 för sitt arbete för en bättre folkhälsa. 

Boken Hjärnstark finns bland annat utgiven i dessa format:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.