Författaren Anders Hansen fick till en fullträff med boken Hjärnstark som nu sålts i över 500 000 exemplar på tre år. Foto: Pressbild, Bonnierförlagen.

Boken Hjärnstark av Anders Hansen har passerat en halv miljon sålda exemplar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anders Hansens bok Hjärnstark har passerat 500 000 sålda böcker i Sverige, tre år efter att den kom ut första gången. Den har förändrat mångas syn på motion och hälsa.

– Det är ofattbart att var tjugonde svensk har boken, och jag får ofta höra att den förändrat människors liv. Men det har den inte, det har de själva gjort. Om jag genom Hjärnstark gett ett litet bidrag för att putta någon mot att röra på sig mer, så är jag naturligtvis otroligt glad för det. Det jag verkligen ville förändra med boken var hur vi i vår tid missuppfattar vad fysisk aktivitet är. Varför blandar vi ihop det med idrott och prestation, när det är något som människan som art är utvecklad för, säger författaren Anders Hansen i ett pressmeddelande.


ANNONS


Sedan boken gavs ut 2016 har den nått framgångar bland både läsare och kritiker och fått en enorm spridning. Med Hjärnstark och sin medverkan i media och som föreläsare har Anders förändrat hur vi ser på motion och hälsa, och hans böcker används flitigt i skolor och inom sjukvården. 

– När vi publicerade Hjärnstark 2016 var det med stolthet och förhoppningen om att allt fler svenskar skulle få ta del av viktig forskning och ett förhållandevis enkelt och smart sätt att må bra på. Men föga kunde vi ana vilket inflytande den här boken skulle komma att ha. Idag är Hjärnstark en snackis på var och varannan middag, den används av skolpersonal, sjukvårdspersonal och inte minst av många, många personer som själva känt att de ville och behövde göra något mer för sin hjärnhälsa, säger Cecilia Viklund, förläggare i samma pressmeddelande, hon tillägger:

ANNONS

– Både vi på förlaget och Anders själv har fått ta emot många brev och samtal om hur den här boken har förändrat liv. När vi nu når en halv miljon sålda exemplar är det nog det sistnämnda som både vi och Anders är mest glada och tacksamma för – att ha kunnat hjälpa människor i en god riktning och faktiskt gjort en insats för folkhälsan!

Anders Hansen är leg. läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri, civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och författare till böckerna Hälsa på recept (2015), Hjärnstark (2016), Fördel ADHD (2017) och Skärmhjärnan (2019). Anders har skrivit över 2000 journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett TED-talk, hållit hundratals föreläsningar och medverkat i tv-program som Skavlan, Vetenskapens värld, Nobelstudion och som medicinsk expert i Malou efter tio. 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och programledde och skrev manus till den populära tv-serien Din hjärna på SVT. Anders har fått flera utmärkelser, bland annat Hälsopriset som Årets författare 2017, Mensapriset 2018 och Årets hälsopris 2019 för sitt arbete för en bättre folkhälsa. 

Boken Hjärnstark finns bland annat utgiven i dessa format:

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »