Shamanen Durek Verretts bok stoppas av förlagen Nona och Cappelen Damm

En ny bok av den amerikanske shamanen Durek Verrett, som är tillsammans med norska prinsessan Märtha Louise, stoppas av förlag i både Norge och Sverige. Arkivbild: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT.

En ny bok av den amerikanske shamanen Durek Verrett, som är tillsammans med norska prinsessan Märtha Louise, stoppas av förlag i både Norge och Sverige, skriver Svensk Bokhandel.

”Spirit hacking”, som boken heter, handlar om att människor på andlig väg kan bota svåra sjukdomar. Men innehållet kan rent av utgöra en fara för läsaren, enligt förlagen, som nu stoppar den planerade utgivningen.

”Yttrandefrihetens ramar ska vara breda. Innehållet i denna bok väcker däremot väsentliga etiska frågor som är viktiga för Cappelen Damm som förlag. Till exempel är delarna om cancer väldigt problematiska och kan vara skadliga och i slutändan farliga om budskapet tas bokstavligen”, skriver det norska förlaget i ett pressmeddelande.

I Sverige skulle boken ha getts ut av förlaget Nona, som väljer att gå på samma linje.

– Vi håller på och undersöker frågan från vårt håll och har en dialog med det norska förlaget, men i nuläget är beskedet att vi också stoppar utgivningen, säger Jiwar Roshan, pressansvarig för Nona förlag, till Svensk Bokhandel.

Det är inte första gången Durek Verrett ifrågasätts. På sin hemsida hävdar han till exempel att leukemi beror på dålig balans i blodet och att han som shaman har kraft att återställa balansen, vilket fick den norska leukemiföreningen att reagera och uppmana kungahuset att ta avstånd från påståendena.

Under sommaren riktades också kritik mot prinsessan Märtha Louise, för att hon använde sin prinsesstitel under en föredragsturné kallad ”The princess and the shaman”.

I augusti meddelade Märtha Louise, som svar på kritiken, att hon i fortsättningen enbart kommer att använda prinsesstiteln då hon representerar kungahuset.

Text: Filip Joelsson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL