ANNONS

Protest mot Svenska Akademien lockade få

Initiativtagarna till torsdagens manifestation högläste en bearbetad version av Johannes Anyurus text om valet att tilldela Nobelpriset till Peter Handke. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Ett tiotal personer slöt upp på Stortorget i Gamla stan i Stockholm under torsdagens protest mot Svenska Akademien och valet av Peter Handke som 2019 års Nobelpristagare i litteratur.

Framför Börshuset högläste initiativtagarna, med dramatikern America Vera-Zavala i spetsen, upp en bearbetad version av författaren Johannes Anyurus text i Göteborgs-Posten om beslutet att ge priset till Peter Handke.

Protestaktionen var också ett sätt för initiativtagarna att visa sitt stöd för organisationen Srebrenicas mödrar, som i ett brev till Akademien krävt att Nobelpriset till Peter Handke tas tillbaka.

– Jag tror att alla som är inne i den här debatten nu hoppas att Svenska Akademien tar tillbaka sitt pris, men för mig och för oss som stod här i dag tror jag också att det var väldigt viktigt att steget ut på gatan och liksom visa med kroppen att det här tycker vi. Det här är något annat än ett debattinlägg, säger America Vera-Zavala.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se