ANNONS

Ordfront har två nominerade till Årets bästa kriminalroman 2019

Erik Axl Sund är ett samlingsnamn för författarna Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist. Deras bok är en av fem nominerade till Årets kriminalroman 2019 och en av två nominerade från Ordfront. Foto: Pressbild.

Deckarakademin har nominerat tio böcker till priset Årets bästa kriminalroman, uppdelat på svenska och översatta. Ordfront har två titlar nominerade, liksom Modernista och Albert Bonniers förlag.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

– Vansinnigt roligt! Deckare är inget nytt för oss, även om många kanske inte tänkt på oss som ett deckarförlag. Men vi drog ner lite på utgivningen för några år sedan och behöll våra starkaste kort. Kjell Eriksson och Erik Axl Sund som nu blivit nominerade har vunnit priser tidigare. Dessutom blev vi ju nominerade till Augustpriset för en poesibok i måndags så det känns som vi är inne i ett flow när det gäller litterära priser, säger Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, till Boktugg.

Kjell Eriksson har Ordfront gett ut sedan början av 2000-talet. På senare år har ljudboken satt en allt tydligare prägel på utgivningen av kriminalromaner. Idag räknar Pelle Andersson en bra försäljning som 3 000-5 000 exemplar inbundet, kanske uppåt 8 000 exemplar.

ANNONS

– Och sedan säljer man lika mycket till i pocket. Men det som hänt nu är att ljudboken blivit allt viktigare och det gäller att ha ljudboksrättigheterna. En bok som säljer 2 000 inbundet kanske har 10 000 lyssningar, säger Pelle Andersson.

Är det pocketförsäljningen som tar stryk?
– Kanske. Än så länge fortsätter vi med pocket. Författare som Kjell Eriksson och Axl Sund är det självklart att ge ut i pocket, men vi får väl se i framtiden om ljudboken fortsätter växa.

På tal om ljudboksrättigheter så ligger dessa hos Word Audio för just Erik Axl Sund. Och det finns en historisk förklaring till det.

ANNONS

– När vi förhandlade med Salomonsson om förskottet var det så högt för samtliga rättigheter att vi var tvungna att dela det med Word Audio som tog ljudboksrättigheterna och Pocketförlaget som tog pocketrättigheterna. Nu har vi fått tillbaka pocketen, men ljudböckerna fortsätter hos Word Audio.

Ordfront letar även efter nya deckarförfattare. Det är ingen brist på manus.

– Det är många förhoppningsfulla som skickar in deckarmanus. Tyvärr är det mycket som inte riktigt håller måttet, men sedan finns det riktiga pärlor som det gäller att fånga upp. Dessutom försöker vi ha kontakter ute. Dennis Magnusson [som gav ut Den sista föreställningen 2017] fick vi syn på för att han var dramatiker och manusförfattare. Det finns många sätt att hitta nya författare, säger Pelle Andersson.

Det är inte helt lätt att hålla reda på priser med snarlika namn. Deckarakademins årliga pris till den bästa kriminalromanen ska inte förväxlas med Crimetimes utmärkelser.

Nu har i alla fall Svenska Deckarakademin nominerat de fem bästa svenska och de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna för 2019.

Värt att notera är att alla de nominerade svenska författarna samtliga har synts på akademins prispallar tidigare, medan alla de översatta är nykomlingar. Vilka av de tio som får årets gyllene kofotar offentliggörs vid Deckarakademins möte i Eskilstuna söndagen den 24 november kl 14.00.

Precis som Ordfront lyckades Modernista få två nomineringar – i klassen översatta kriminalromaner. Albert Bonniers förlag hade en i vardera klassen och räknar man totalt så fick Bonnierförlagen fyra nomineringar fördelade på tre förlag.

De fem nominerade till Årets svenska kriminalroman 2019:

Alsterdal, Tove: Blindtunnel (Lind & Co)
Carlsson, Christoffer: Järtecken (Albert Bonniers Förlag)
Eriksson, Kjell: Den skrattande hazaren (Ordfront)
Grebe, Camilla: Skuggjägaren (Wahlström & Widstrand)
Sund, Erik Axl: Dockliv (Ordfront)

Tove Alsterdal belönades med den gyllene kofoten 2014 för Låt mig ta din hand, Christoffer Carlsson 2013 för Den osynlige mannen från Salem, Kjell Eriksson 2002 för Prinsessan från Burundi och Camilla Grebe 2017 för Husdjuret. Erik Axl Sund, dvs Jerker Eriksson och Håkan Sundquist, fick ett specialpris 2012 för trilogin Victoria Bergmans svaghet: Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar.

De fem nominerade till Årets bästa översatta kriminalroman 2019:

Årets bästa översatta kriminalromaner spänner över ett brett fält: från ett familjedrama i den australiensiska vildmarken till en rättegång mot en brittisk minister som anklagas för våldtäkt. Och däremellan handlar det om en hårdkokt kvinnlig privatutredare/bokhandlare, ett mord som leder tillbaka till 1940-talets franska motståndsrörelse och våld på ett irländskt nunnekloster – ett s.k. Magdalenahem för ”fallna kvinnor”.

Ett av de förlag som haft fingertoppskänsla när de letat manus för översättning är Bokfabriken som fick en titel nominerad, Rädda mig från farliga män av S.A Lelchuk.

Hur resonerade ni när vi valde just denna bok?
– Vi fastnade för bokens tematik: en ung kvinnlig protagonist som står upp för andra kvinnor och hämnas på männen som utsatt dem för hemska saker. En välriktad spark i patriarkatets buk. Sedan är det hela skrivet med ett rappt språk och med driv i berättelsen, vi ser med spänning fram emot uppföljaren, säger Erik Johansson, förlagschef på Bokfabriken.

Harper, Jane: En förlorad man (Övers: Klara Lindell, Forum)
Lelchuk, S.A.: Rädda mig från farliga män (Övers: Anders Tengner, Bokfabriken)
Scott, Manda: Förrädare (Övers: Kjell Waltman, Modernista)
Spain, Jo: Förlåt oss våra synder (Övers: Hanna Williamsson, Modernista)
Vaughan, Sara: Efter skandalen (Övers: Molle Kanmert Sjölander, Albert Bonniers Förlag)

Böckerna som nämns i artikeln

Årets bästa svenska kriminalromaner 2019:

Blindtunnel

Blindtunnel

 

Daniel har förändrats sedan han förlorade jobbet. Desperat flyr han in i husannonser, allt längre bort. En dag hittar han en vingård som verkar nästan obegripligt billig. Sonja går med på att sälja radhuset och lämna Sverige, för drömmen om ett annat liv. Vingården ligger vid en flod, bland böljande kullar i det som en gång kallades Sudetenland. Läs mer »

Järtecken

Järtecken

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Läs mer »

Den skrattande hazaren

Den skrattande hazaren

NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA SVENSKA KRIMINALROMAN 2019 AV SVENSKA DECKARAKADEMIN

Kommissarie Ann Lindell har lämnat Uppsalapolisen och lever ett tillbakadraget liv som ostystare i en by i Uppland. Men lugnet bedrar. På nyårsnatten tänder någon eld på den nerlagda byskolan, numera sluss för asylsökande, och tre människor mister livet. Läs mer »

Skuggjägaren

Skuggjägaren

VINNARE AV SVENSKA DECKARAKADEMINS PRIS FÖR BÄSTA SVENSKA KRIMINALROMAN 2019

VINNARE AV SKANDINAVISKA KRIMINALSÄLLSKAPETS PRIS GLASNYCKELN FÖR BÄSTA NORDISKA KRIMINALROMAN

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Läs mer »

Dockliv : grå melankoli

Dockliv : grå melankoli

NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA SVENSKA KRIMINALROMAN 2019 AV SVENSKA DECKARAKADEMIN

Kevin Jonsson möter 16-åringarna Nova och Mercy när han utreder ett fall av sexhandel på nätet, där en person kallad Dockmästaren använt sig av falska identiteter för att tvinga till sig bilder och filmer på unga flickor. Läs mer »

Årets bästa översatta kriminalromaner 2019:

En förlorad man

En förlorad man

Ett laddat familjedrama i olidlig hetta. De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp, det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Läs mer »

Rädda mig från farliga män

Rädda mig från farliga män

Nominerad till årets bästa översatta kriminalroman 2019 av Svenska deckarakademin!

Privatutredaren Nikki Griffin är bokhandlare på dagtid. På natten söker hon upp män som misshandlar kvinnor.   

Nikki Griffin får i uppdrag att utreda Karen Li, som är anställd vid ett stort techbolag i Silicon Valley. Hon är misstänkt för att ha sålt affärshemligheter. Läs mer »

Förrädare

Förrädare

 

Nominerad till "årets bästa översatta deckare" av Svenska Deckarakademien!

»Superb. En blandning av historisk roman och thriller som påminner om Robert Harris.« |Vald till Månadens thriller i The Sunday Times 

En äldre kvinna hittas mördad i Orléans i Frankrike. Läs mer »

Förlåt oss våra synder

Förlåt oss våra synder

Utsedd till Årets bästa deckare i DN!

Nominerad till "årets bästa översatta deckare" av Svenska Deckarakademien!

År 1975 slits ett bara minuter gammalt barn med våld från sin förtvivlade mor på ett Magdalenahem - en institution för »fallna kvinnor«, driven av katolska kyrkan. Läs mer »

Efter skandalen

Efter skandalen

En ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. James Whitehouse är framgångsrik och omtyckt, med nära band till premiärministern. För frun Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten om att skydda sin familj och det privilegierade liv de lever. Läs mer »

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL